23.04.2023 Лілія Кулик

Звітування для потреб оборони

Що передбачають вимоги Закону про оборонні закупівлі

Відповідно до змін в Закон “Про публічні закупівлі” за результатами здійснення закупівель на період дії правового режиму воєнного стану в разі здійснення закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони - 1,5 мільйона гривень, державний замовник (служба державного замовника, військова частина) оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Хто може опублікувати 

Публікувати звіт про договорів про закупівлю без використання електронної системи, що передбачений Законом України “Про оборонні закупівлі” мають державні замовники (служба державного замовника, військова частина), в системі цей тип Замовника позначений як - замовник, що здійснює закупівлі для потреб оборони.

Тож перед публікацією звіту подивіться в електронному кабінеті на майданчику чи правильно ви обрали категорію замовника. Категорія має бути така, як на картинці нижче.

Чому це важливо? Бо тільки у замовників, що обрали категорію “Замовник, що здійснює закупівлі для потреб оборони” після вибору виду закупівлі “Закупівля без використання електронної системи з’явиться можливість поставити позначку “Оборонна закупівля”.

Якщо ж ви не поставите цю позначку, то ви зможете заповнити тільки повний звіт.
Тож детально ваш шлях можна зобразити так, як на картинці нижче


Яку саме інформацію відповідно до Закону необхідно публікувати в звіті

У звіті про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель (крім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівель озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин), зазначається інформація про: найменування державного замовника (службу державного замовника, військову частину); назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися щодо кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів); ціну за одиницю кожної номенклатурної позиції товару (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів), ціну робіт, послуг.

Як заповнити інформацію в Прозорро

Якщо ви оборонний замовник і вам потрібно опублікувати звіт про договір про закупівлю - Оборонна закупівля, то вам необхідно зайти в електронний кабінет на електронному майданчику та обрати серед переліку закупівель - закупівля без використання електронної системи.

Потім натиснути на позначку “Оборонна закупівля” та почати заповнення звіту.
Як заповнювати поля звіту:

  •  Деякі поля, такі як назва і ЄДРПОУ Замовника будуть заповнені автоматично.

  • Також звертаємо увагу, що звіт відповідно до Закону “Про оборонні закупівлі” не передбачає обов’язкового зазначення таких полів, як “Місцезнаходження”, місце поставки, тож якщо ці поля навіть були передзаповнені інформацією з вашого особистого кабінету, то ви можете видалити цю інформацію.

  • Якщо у вас в закупівлі є кілька частин предмету закупівлі, то заповнюйте інформацію про всі ці частини (наприклад, кабель тонкий, кабель товстий і т.д.)

  • Не забудьте вказати ціну за одиницю товару, бо без цього ви не зможете опублікувати звіт.

  • Ви не повинні зазначати кількість кожної одиниці товару, тому в полі кількість (якщо вам його запропонує) завжди обирайте 1

  • Ви не повинні розкривати інформацію про свого Постачальника, тому у вас буде можливість не зазначати інформацію про Постачальника, а такому разі на порталі в графі Постачальник буде інформація про спеціально створеного нами для цього випадку “Оборонного постачальника” з кодом ЄДРПОУ 88888888

Публікація звіту при закупівлі послуг харчування

У звіті про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, щодо закупівлі:

  •  послуг із забезпечення комплектами продуктів харчування, 

  • послуг щодо забезпечення харчуванням 

  • послуг з організації харчування військових частин
    також зазначається інформація (у формі окремого додатка (файлу) щодо вартості усіх складових вказаних послуг (крім відомостей, що становлять державну таємницю), включаючи інформацію про: окремі найменування харчових продуктів (товарів) із зазначенням ціни за одиницю харчового продукту (товару) (із зазначенням одиниці виміру щодо продуктів (товарів) та вартості окремих послуг, загальної вартості та строків оплати за такі харчові продукти (товари).

Тож не забувайте при публікації закупівлі послуг харчування підвантажувати файл в машиночитному форматі Excel з зазначенням переліку всіх продуктів харчування та послуг, що включені в закупівлю та їхніх цін за одиницю.

За який період необхідно публікувати звіти

Звіти потрібно публікувати за період з 24 лютого 2022 року до дня введення в дію відповідних пунктів Закону, тобто до 23 квітня 2023 року. 

На публікації всіх цих звітів є час - 60 днів, починаючи з 23 квітня 2023 року.

Зверніть увагу, що після 23 квітня у вас є 10 робочих днів на публікацію звітів по нових договорах, що ви укладатимете.

звітування, для потреб оборони,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.