28.12.2020 Тетяна Руденко

Що треба пам'ятати замовнику наприкінці року?

Інформація для замовників щодо планування закупівель на наступний рік

Завершення календарного року несе для замовників низку особливостей – по перше, мають бути завершені закупівлі, які здійснювалися протягом року, по-друге – плануються закупівлі на наступний рік.

Отже, про що необхідно пам’ятати замовникам?

Обов’язкове оприлюднення звітів про виконання укладених договорів.

Нагадаю, що звіти про виконання договорів по закупівлям, оголошеним до 19.04.2020, оприлюднюються протягом трьох днів після завершення строку дії договору, його виконання або його розірвання.

Якщо ж договір укладено в результаті закупівлі, що була оголошена з 19.04.2020, звіт про виконання такого договору оприлюднюється протягом 20 робочих днів. Замовник самостійно обирає підставу для публікації звіту про виконання договору  — виконання договору або ж завершення строку його дії, незалежно від того, яка з цих підстав настала раніше.

Процедури закупівель, розпочаті до введення в дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі» (а саме 19.04.2020), завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію нової редакції. Така норма передбачена пунктом 5 Розділу «Перехідні положення» Закону.

Також звертаю увагу, що маються на увазі саме календарні дні, а саме перше, друге та третє січня, які є святковими та вихідними днями. Тобто публікація звіту про виконання договору 04.01.2021 вже буде вважатися порушенням.

Щодо строків в закупівлях відмічу  таку позицію апеляційного суду в цьому році «термін ... вживається без застережень стосовно робочих днів, отже цей строк повинен обчислюватися в календарних днях. Наведене узгоджується із правовою позицією Конституційного Суду України, висловлену у рішенні від 07.07.1998 № 11-рп/98 у справі № 1-19/98 щодо офіційного тлумачення частин другої і третьої статті 84 та частин другої і четвертої статті 94 Конституції України (справа щодо порядку голосування та повторного розгляду законів Верховною Радою України). Конституційний Суд України зазначив, що «Термін «дні», якщо він вживається у зазначених правових актах без застережень, означає лише календарні дні».

Так, перші числа січня припадають вихідні дні, але це не знімає з замовників зобов’язання публікувати звіт про виконання договору.

– У разі ж якщо існує потреба в продовженні дії договору про закупівлю на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, то
відповідно до частини шостої статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі», дія договору про закупівлю може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку.

Перш за все, початковий договір має бути діючим. Тому крім того, що звіт про виконання договору не повинен бути оприлюднений, додаткову угоду потрібно укладати до завершення терміну дії договору.
Тобто, якщо договір має термін дії до 31.12.2020, то додаткова угода має бути укладена до 31.12.2020, 01.01.2021 укласти додаткову угоду вже не можна!

Що ж щодо планування закупівель на 2021 рік?

Одним із передноворічних сюрпризів виявилась  постанова Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1266 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013 р. N 631 і від 11 жовтня 2016 р. N 710».

Даною Постановою вносяться зміни до Порядку проведення перевірок закупівель Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 № 631.

Тепер підстави для перевірки закупівель викладені в новій редакції (пункт 4 Постанови).

Також посадові особи органу державного фінансового контролю мають право одержувати інформацію (персональні дані) керівника замовника, голови та членів тендерного комітету чи уповноваженої особи для складання протоколів про адміністративні правопорушення.

Крім того, істотних доповнень зазнає постанова Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 № 710, крім іншого, головні розпорядники бюджетних коштів (розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня), суб’єкти господарювання державного сектору економіки з метою прозорого, ефективного та раціонального використання коштів забезпечити обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі та оприлюднення такого обґрунтування на власному веб-сайті.

Таким чином, актуальності набуває обґрунтування замовником технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, а також встановленої очікуваної вартості.

В тексті не міститься згадки про відповідальність за невиконання вимог щодо обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі та подальше оприлюднення такого обґрунтування.

Але враховуючи такі новини, цілком доречно нагадати про необхідність аналізу ринку при плануванні закупівель.

Аналіз ринку дасть можливість встановити обґрунтовану очікувану вартість, а в результаті ‑ зекономити бюджетні кошти та дотримуватись принципів здійснення закупівель, зокрема принципу максимальної економії, ефективності та пропорційності.

Замовник може отримати відомості щодо вартості товарів та послуг, здійснивши пошук загальнодоступної інформації. Така інформація знаходиться в мережі Інтернет у відкритому доступі, в т.ч. на сайтах виробників та/або постачальників відповідної продукції, в електронних каталогах, рекламі, прайс-листах, в електронній системі закупівель ProZorro.

Необхідно взяти до уваги, що умови запланованих закупівель (обсяги закупівлі, умови оплати та поставки тощо) мають бути аналогічні умовам закупівель, інформація про які міститься у відкритих джерелах та може бути використана для розрахунку очікуваної вартості. Адже умови закупівлі можуть істотно впливати на вартість товару. Крім того, слід враховувати інші можливі чинники, що впливають на ціну, як, наприклад, сезонні коливання цін на товари.

Крім того, стаття 4 Закону надає можливість замовникам для планування закупівель та підготовки до проведення закупівель проводити попередні ринкові консультації з метою аналізу ринку, зокрема, запитувати й отримувати рекомендації та інформацію від суб’єктів господарювання. Такі рекомендації та інформація можуть використовуватися замовником під час підготовки до проведення закупівлі, якщо вони не призводять до порушення статті 5 Закону.
Тобто, коли предмет закупівлі не досить розповсюджений (наприклад, складне високотехнологічне обладнання), Закон надає можливість провести ринкові консультації з виробниками та/або постачальниками, завдяки чому замовник зможе встановити обґрунтовану очікувану вартість та включити до тендерної документації об’єктивно необхідні технічні та якісні вимоги до предмета закупівлі, які не є дискримінаційними щодо потенційних учасників.

Звичайно, далеко не кожна закупівля потребує детального аналізу ринку, його моніторингу, ринкових консультацій тощо. Але проведення такої підготовки в окремих випадках може стати у нагоді та дати істотну економію в результаті.

Отже, завершуйте правильно рік, що вже минає і вдалих вам закупівель у новому 2021 році!

закупівлі, процедура закупівлі, звітування, планування, предмет закупівлі,

Коментарі

Олена 2021-01-15 11:31:17
Добрий день! Допоможіть розібратися у внесених змінах до Постанови КМУ від11.10.2016 №710. Наше КНП являється отримувачем бюджетних коштів і Замовником в розумінні ЗУ Про публічні закупівлі. Також, отримуємо кошти з місцевого бюджету та працюємо з Держказначейством. Чи потрібно нам оприлюднювати інформацію на офіційному веб-сайті про процедури закупівлі, так як ми являємось учасниками бюджетного процесу?
Oleh 2020-12-31 10:28:01
1) висновок про останній день строку оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю не відповідає положенням законодавства України (в т.ч. Цивільного кодексу України). 2) висновок про оприлюднення обгрунтування очікуваної вартості закупівлі не відповідає положенням постанови Уряду, на підставі якої такий висновок зроблено (у постанові зазначено про оприлюднення такого обгрунтування лише щодо конкурентних та переговорної процедур). Висновок не точний. 3) чому не має відповідей на коментарі?
Тетяна Руденко 2021-01-01 20:32:07
Oleh, що саме вам прокоментувати?)
Oleh 2021-01-02 14:15:02
Тетяна Руденко, буду щиро вдячний за Ваш коментар перших двох пунктів мого коментаря (після мого коментаря на інші Ви вже відповіли). З Новим роком!)
Тетяна 2020-12-29 12:58:41
Перевірте, будьласка, чи вірно зазначено інформацію у абзаці 5 статті, стосовно строку на публікацію звіту про виконання договору.
Тетяна Руденко 2021-01-01 20:35:57
Тетяна, що саме?
Микола 2020-12-29 11:54:04
Добрий день Так коли звітувати по договорам до 19.04.2020 р.? Перші три дні січня не робочі і відповіді від статті не має.
Людмила 2020-12-31 11:01:35
Микола, по процедурам закупівлі що оголошені до 19.04.2020 - 3 календарні дні з моменту закінчення строку договору. якщо 31-12-2020 то по 03-01-2021 включно
Тетяна Руденко 2021-01-01 20:29:06
Микола, в статті є така інформація! Процедури закупівель, розпочаті до введення в дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі» (а саме 19.04.2020), завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію нової редакції. Така норма передбачена пунктом 5 Розділу «Перехідні положення» Закону. Також звертаю увагу, що маються на увазі саме календарні дні, а саме перше, друге та третє січня, які являються святковими та вихідними днями. Тобто публікація звіту про виконання договору 04.01.2021 вже буде вважатися порушенням.
Моторна Ірина Сергіївна 2020-12-29 10:47:46
Добрий день ! А якщо немає власного вебсайту?
Людмила 2020-12-31 11:03:33
Моторна Ірина Сергіївна, постанова не є законом. Можливо можна в прозорро в план завантажити. Тає така можливість.
Тетяна Руденко 2021-01-01 20:26:26
Моторна Ірина Сергіївна, якщо немає власного сайту, тоді на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів, суб’єкта управління об’єктами державної власності, що здійснює функції з управління суб’єктом господарювання державного сектору економіки
Роман 2020-12-29 08:36:36
Доброго дня. Якщо договір укладений до 19.04.20 і він діє до 31.12.2020 то чи буде правильним зробити звіт 31.12.2020? Оскільки замовник вже нічого не буде брати по договору, чи все ж таки потрібно робити звіт після 31.12.2020? Дякую.
Ігор 2020-12-29 11:09:56
Роман, підставою для публікації звіту є виконання ( оплата останнього акту чи накладної), розірвання( тут тільки, якщо не було оплат по даному договору), закінчення строку дії. Також, на мою думку, є ще один непрямий варіант, це фактичне зменшення обсягу закупівлі, тобто на момент укладення додаткової угоди, можна вважати, що договір виконано, а отже потрібно публікувати звіт.
Олександр Олещенко 2020-12-30 17:11:38
Роман, можна зробити звіт і 31 грудня "з дня закінчення строку дії договору". Нерозумію, чому Тетяна Руденко в цій статті зазначає, що звіт про виконання договору оприлюднюється протягом трьох днів ПІСЛЯ завершення строку дії договору? Не після, а з дня...
Ігор 2020-12-31 13:04:29
Олександр Олещенко, договір дійсний до 23 годин 59 хвилин 59 секунд дня, що зазначений в договорі. При цьому, відповідно до статті 253 ЦКУ Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.
Тетяна Руденко 2021-01-01 20:30:38
Роман, так! потрібно робити звіт! Завтра опублікую на своїй сторінці в фейсбуці судову практику щодо адмінпротоколів за прострочення публікації звітів про виконання договорів
Тетяна Руденко 2021-01-01 20:33:00
Ігор, дякую!
Ірина Тригубська 2021-01-04 15:29:15
Ігор, в даній статті автор не застосовує норми ЦКУ, зокрема ст.254. То тоді і про 253 тут, звісно, не йдеться. Але собисто я за врахування норм ЦКУ, він для всіх написаний, і в статті про останній день строку, що припадає на вихідний, мова і йде саме про випадок, коли строк/термін вимірюється календарними днями, але публікація має відбуватися в перший за строком робочий день! Якщо б в ЦКУ мова йшла про строк в робочих днях - то не було б взагалі логічного сенсу у написанні норми "якщо останній день строку припадає на вихідний...", бо тоді він і так не мав би бути вихідним. Тим паче, про перше, друге, третє січня 2021: відповідно до ст.19 Конституції України "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.", а посадова особа (за інших замовників не знаю) не має права здійснювати свої повноваження в неробочий час. Тому вважаю дану статтю докорінно необгрунтованою.
Ігор 2020-12-29 08:18:28
Питання на рахунок публікації звіту про виконання договору по процедурах розпочатих до 19.04.2020 року. Чому немає коментара відносно ч. 5 ст. 254 ЦКУ?
Тетяна Руденко 2021-01-01 20:39:06
Ігор, а чому я маю про це зазначати?
Ігор 2021-01-02 15:02:27
Тетяна Руденко, у вашій статті міститься ось такий текст: "Також звертаю увагу, що маються на увазі саме календарні дні, а саме перше, друге та третє січня, які є святковими та вихідними днями. Тобто публікація звіту про виконання договору 04.01.2021 вже буде вважатися порушенням." Тому, положення частини 5 статті 254 ЦКУ, прямо протилежні Вашому твердженню.
Катерина 2021-01-06 08:48:41
Тетяна Руденко, Доброго дня! Скажіть будь-ласка, чи потрібно публікувати звіт про виконання договору, який укладено без застосування ЕСЗ шляхом публікування звіту про укладений договір?