22.01.2021 ДП "Прозорро"

Спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель — нова процедура оборонних закупівель

Інформація щодо реалізування нової процедури для оборонних закупівель

1 січня 2021 року набрав чинності Закон України «Про оборонні закупівлі».

Нагадаємо, оборонні закупівлі — здійснення державним замовником закупівель товарів, робіт і послуг, призначених для виконання державних програм у сферах національної безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони. 

Про реалізовану процедуру закупівлі для потреб оборони

Закон передбачає певний перелік змін, зокрема тих, що стосуються електронної системи закупівель України. Державне підприємство «Прозорро» є визначеним уповноваженим органом з питань закупівель за адміністрування електронної системи закупівель. І на сьогодні ДП «Прозорро» вже реалізувало процедуру закупівлі спрощених торгів із застосуванням електронної системи закупівель, яка являє собою базовий набір рішень, необхідних Замовникам, що забезпечують потреби оборони. І тепер замовники, що закуповують для потреб оборони, мають застосовувати лише цю процедуру.

Це нова процедура, яка багато в чому схожа на попередню для потреб оборони — «переговорну процедуру закупівлі для забезпечення потреб оборони», однак є низка відмінностей. Зокрема, відсутній етап переговорів, існують зміни в кваліфікаційних критеріях, підставах кваліфікації, дискваліфікації, причинах відміни процедури, запроваджено можливість застосування норми «24 години» з певними особливостями тощо.

Коли буде у дії?

Надалі процедура буде доповнюватися. Так, у лютому 2021 року в електронній системі буде реалізовано новий порядок оскарження. Але вже зараз замовники можуть проводити закупівельну діяльність, а постачальники подавати скарги. Далі будуть імплементовані зміни до довідників дискваліфікацій, відміни процедури, окремого порядку застосування нецінових критеріїв тощо.  

 Окрім того, Законом передбачено окремий перелік кваліфікаційних критеріїв для процедури закупівлі із обмеженою участю, реалізацію оприлюднення повідомлення про намір укласти додаткову угоду або державний контракт (договір) за результатами спрощеного відбору без застосування електронної системи закупівель, під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, відповідно до якої державний замовник укладає державний контракт (договір) з учасником відбору після проведення переговорів з одним або кількома учасниками відбору.

для потреб оборони, закупівлі, електронна система закупівель, спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель,

Коментарі

Роман 2021-02-03 13:50:45
"Ни о чём"
Коля 2021-02-01 16:48:39
Наскільки проста ця закупівля?