06.08.2020 Оксентія Груба

Міфи Замовника щодо спрощених закупівель

міфи та правда щодо спрощених закупівель

Спрощені закупівлі — вид закупівель, що з'явився з часу введення в дію нової редакції Закону «Про публічні закупівлі». Нині щодо спрощених закупівель часом виникають дискусійні моменти, які згодом породжують міфи. Щоб ці різні міфи не закріпились — їх розвінчуємо.У цій статті розгляньмо декілька з них. 

Якщо потрібно детальніше роз'яснення інформації щодо перерахованих міфів, чи якщо у вас є сумніви щодо тих чи інших моментів в спрощених закупівлях  — пишіть у коментарях і ми напишемо вам правду! Отож:

Хто проводить спрощені закупівлі

Міф. Спрощені закупівлі до 1 січня 2022 року може проводити тендерний комітет, оскільки спрощена закупівля є процедурою закупівель. 

Правда. Насправді згідно зі статтею 11 нової редакції Закону відповідальною за організацію та проведення спрощеної закупівлі є уповноважена особа.Тендерний комітет (комітети) замовник може утворювати для організації та проведення процедур закупівель. Спрощена закупівля процедурою закупівлі не є. Відповідно до статті 13 нової редакції Закону процедурою закупівлі є: відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог, переговорна процедура закупівлі. 

Оскарження спрощеної закупівлі

Міф. Рішення замовника/умови оголошення у спрощеній закупівлі можна оскаржити в АМКУ.

Правда. Порядок проведення спрощеної процедури закупівлі не передбачає застосування порядку оскарження процедур закупівлі, визначеного статтею 18 Закону. З метою захисту своїх прав учасник може звернутись до замовника та або до органу, що здійснює контроль над замовником або до суду. 

Чи застосовується АНЦ в спрощених

Міф. Система може визначати аномально низьку ціну в аукціоні спрощеної закупівлі. 

Правда. Відповідно до пункту 3 частини першої статті 1 Закону проведення аукціону в спрощеній закупівлі не передбачає визначення системою аномально низької ціни. Аномально низька ціна визначається лише в конкурентних процедурах закупівлі, а спрощена закупівля не є процедурою закупівлі згідно з Законом.

ТД в спрощеній закупівлі

Міф. Під час проведення спрощених закупівель обов'язково створювати тендерну документацію. 

Правда. Під час проведення спрощених закупівель створення тендерної документації, застосування кваліфікаційних та інших вимог до Постачальників є необов'язковим. Крім цього, немає чітких вимог до тендерної документації, і Замовник сам вирішує, прикріпляти документи до оголошення чи ні. Створити закупівлю можна, заповнивши всі обов'язкові поля в формі. Прикріпити всі необхідні документи (проект договору, технічні вимоги до товару, кваліфікаційні вимоги до Постачальників тощо).Договір про закупівлю у спрощеній

Договір про закупівлю у спрощеній

Міф. Договір, укладений за результатами спрощеної закупівлі не є договором про закупівлю у розумінні Закону. 

Правда. Договір, укладений за результатами спрощеної закупівлі, є договором про закупівлю у розумінні Закону. На нього розповсюджуються вимоги статті 41 Закону, а також й обмеження щодо зміни його істотних умов, що визначені у частині 5 статті 41. Також у разі укладення договору за результатами спрощеної закупівлі слід зважати на вимоги щодо оприлюднення інформації про зміни істотних умов такого договору.

Чи застосовується функціонал 24 годин на виправлення помилок у спрощеній

Міф. У спрощеній закупівлі замовник може опублікувати повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель. І постачальник може скористатись функціоналом 24 годин на виправлення помилок.

Правда. Застосувати функціонал 24 годин на виправлення помилок у спрощених закупівлях можливості нема.

Скасування спрощеної закупівлі

Міф. Спрощену закупівлю не можна скасувати. 

Правда. Замовники мають право скасувати спрощену закупівлю, якщо в ній пропала потреба. Також може бути у ситуаціях пов'язаними зі скороченням видатків, за неможливості усунути порушення законодавства. За умови скасування спрощеної закупівлі, замовнику необхідно протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення опублікувати його на порталі. 

Довідки по статті 17 у спрощеній

Міф. У спрощеній закупівлі замовник має вимагати у постачальника довідки по статті 17.

Правда. Під час проведення спрощеної закупівлі не потрібно вимагати довідки по статті 17. Адже якщо відкрити статтю 17, то ми побачимо, що там наведений перелік підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі. І знову повертаємось до того, що спрощені закупівлі не є процедурою закупівлі, хоч і регулюється Законом.

Матеріали  щодо спрощених закупівель можете знайти за покликаннями:  Спрощені закупівлі, Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових , Завантаження документів в спрощеній закупівлі , Спрощені закупівлі. Відповіді на запитання, Хто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 року , Спрощені закупівлі в новій редакції Закону: відповіді на запитання

спрощені закупівлі, уповноважена особа, договір, аукціон, міфи,

Коментарі

Дімчик 2020-08-10 11:51:13
Але то не всі міфи які є!
Іван 2020-08-07 15:29:31
Яка відповідальність за неправомірне відхилення (невідхилення) пропозиції учасника у спрощених закупівлях?
Ігор 2020-08-08 10:03:05
Іван, на мою думку до спрощених закупівель, можна застосувати наступні штрафи (Стаття 164-14). Штрафи 1700-3400 грн.: 1. Порушення порядку визначення предмета закупівлі; 2. неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі; 3. ненадання інформації, документів у випадках, передбачених законом; Штрафи по (COVID-19) 1700-3400 грн.; 1. неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". Штрафи 25-51 тис.: 1. Придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону; 2. внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, не передбачених законом. При цьому, не зважаючи на те, що СУД говорить, що ці норми є бланкетні, ми можемо констатувати факт, що неправильне визначення переможця у спрощених закупівлях не передбачає накладення штрафу. Це пояснюється тим, що є така норми у статті 164-14 (невідхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону; відхилення тендерних пропозицій на підставах, не передбачених законом або не у відповідності до вимог закону (безпідставне відхилення)). Тут потрібно звернути увагу на термін «тендерних пропозицій» та звернутись до його визначення в статті 1 п. 32. тендерна пропозиція - пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник процедури закупівлі подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації. Тобто, вона стосується суто процедур закупівель та тендерної документації, що одне та друге не стосується спрощених закупівель.
Іван 2020-08-09 10:07:08
Ігоре дякую за відповідь
Алеся 2020-08-07 15:20:04
аномально низька ціна є і в спрощених
Ліля 2020-08-11 13:03:42
Алеся, чому ви так вважаєте? Якщо подивитись Закон, то там зазначено, що аномально низька ціна тендерної пропозиції (далі - аномально низька ціна) - ціна/приведена ціна найбільш економічно вигідної пропозиції за результатами аукціону, яка є меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного .... Відповідно аномально низькою може бути тільки ціна тендерної пропозиції. А в спрощених учасником подається пропозиція, а не тендерна пропозиція
Ігор 2020-08-07 14:41:50
Якщо умовами спрощеної закупівлі не передбачити відхилення пропозиції (відповідно до п.1 ч. 13 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі»), наприклад у зв'язку з внесення юр. особи до списку санкцій відповідно до ЗУ "Про санкції", зокрема порушення п.10 ч.1 ст.4 Закону, то в такому випадку буде наявна можливість порушити вищезазначений закон. Також, АМКУ може внести до свого списку, якщо учасники здійснювали антиконкурентні узгоджені дії і в спрощених закупівлях (раніше в допорогових), а тому і відхиляти такі пропозиції в спрощених закупівлях буде доречно. І так далі. Тому, на мою думку, інформацію яку можна перевірити в реєстрах або публічних даних, потрібно передбачати для можливості застосування як підстава для відхилення у спрощених закупівлях (відповідно до п.1 ч. 13 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі»).