04.12.2020 Оксентія Груба

Актуальні запитання про укладення, виконання, зміни договору про закупівлю

Інформація щодо договору про закупівлю

У статтях Умови договору про закупівлю, строки укладення та оприлюднення договору, Нове в укладанні договору про закупівлю, 5 запитань щодо новацій в укладанні договору про закупівлю ви також можете знайти інформацію щодо цієї теми. А також — у листі МЕРТу за покликанням

Що таке договір про закупівлю? 

Договір про закупівлю — господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. 

Які є істотні умови договору?

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Коли укладається договір про закупівлю?

Частиною шостою статті 33 Закону установлено, що замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, протягом строку дії його пропозиції, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів. 

Де має бути проект договору про закупівлю?

Відповідно до пункту 8 частини другої статті 22 Закону проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов має міститися у тендерній документації. 

Коли учасник може звернутися до замовника за роз'ясненнями та щодо усунення порушення?

Згідно з частиною першою статті 24 Закону фізична/юридична особа має право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру.

Чи можуть змінюватись істотні умови договору про закупівлю?

У Законі встановлено імперативну норму, згідно з якою істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, визначених частиною п’ятою статті 41 Закону. 

Коли публікується звіт про виконання договору про закупівлю?

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 10 Закону замовник обов’язково оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю протягом 20 робочих днів з дня настання однієї з трьох підстав: закінчення строку дії договору про закупівлю; виконання сторонами договору про закупівлю; розірвання договору про закупівлю.

Замовник самостійно визначає, з настанням якої підстави оприлюднювати звіт про виконання договору, з огляду на умови такого договору в частині можливості застосування пунктів 4 та 8 частини п’ятої статті 41 Закону. Це обумовлено подальшими планами замовника у випадках, якщо виникнуть документально підтверджені об’єктивні обставини, щоб продовжити строк дії договору про закупівлю та строк виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг, а також якщо дія договору про закупівлю буде продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми. 

договір про закупівлю, Укладення договору, виконання договору, зміни до договору,

Коментарі

Анастасія 2020-12-28 20:03:41
Доброго дня! Якщо строк дії договору завершується 31.12.2020 чи означає це, що звіт про виконання договору необхідно опублікувати не раніше 01.01.2021?