26.06.2020 Оксентія Груба

5 запитань щодо новацій в укладанні договору про закупівлю

Інформація про укладення договору

Укладення договору про закупівлю – заключний етап закупівельного процесу. Звісно, він надзвичайно вагомий, адже від його нормативного проходження замовником та учасником залежить питання виконання договору. 

Договір про закупівлю, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», – господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. Згідно з ч. 1 ст. 41 Закону: укладається договір про закупівлю відповідно до норм  Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Прикметно, під час проведення процедури закупівлі договір має бути вже на етапі формування тендерної документації. Тому що, згідно з ст. 22 Закону тендерна документація має містити проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. Тож зрозуміло, що всі умови договору мають бути сформовані на етапі підготовки до тендеру.

Згідно з статтею 638 Цивільного Кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

А от істотними умовами договору відповідно до ГКУ та ЦКУ є:

умови про предмет договору (ч. 1 ст. 638 ЦКУ). 

Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їх якості (ч. 3 статті 180 ГКУ)

ціна договору (згідно з ч. 3 статті 180 ГКУ);

строк дії договору (згідно з ч. 3 статті 180 ГКУ). Строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов'язання сторін, що виникли на основі цього договору. Закінчення строку дії господарського договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії договору;

умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ст. 638 ЦКУ).

Перейдімо до запитань, що стосуються новацій в укладенні договору згідно з новим Законом.

Які документи має надати переможець процедури закупівлі?

Відповідно до 41 статті нової редакції Закону переможець процедури закупівлі крім копії ліцензії/дозволу під час укладення договору має надати інформацію про право підписання договору (документ, що підтверджує право підпису - наказ про призначення, доручення тощо).

Чи можу я продовжити строк укладання договору на 2 дні?

Так, зі вступом у дію нової редакції Закону «Про публічні закупівлі» Замовник має право продовжити строк укладання договору до 60 днів за умови обгрунтування такої необхідності. Та обмеження щодо строків зміни ціни не застосовується у закупівлях бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії. 

Можна, щоб умови договору про закупівлю відрізнялися від змісту тендерної пропозиції?

Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури. Але умови договору можуть відрізнятись лише у разі визначення грошового еквівалента зобов'язання в іноземній валюті та/ або у випадку перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.

Чи можу я збільшити, як раніше, ціну за одиницю товару? 

Так, збільшити ціну за одиницю товару можна до 10 % пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку. При цьому не має збільшуватись сума, визначена в договорі про закупівлю.Та, зверніть увагу, збільшувати ціну за одиницю продукції можна не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. Проте 

Як вираховується вартість в додатковій угоді договору?

Вартість в додатковій угоді не має перевищувати 20% суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку. При цьому 20 відсотків відраховується від остаточної (кінцевої) вартості укладеного договору про закупівлю з урахуванням змін внесених до нього (у разі наявності). Додатково ви про це можете прочитати в роз'ясненні Уповноваженого органу за посиланням.

Укладення договору,

Коментарі

Яна 2020-07-06 18:45:49
Яким чином оформлюється рішення про продовження строків для укладання договору. В законі не зазначено про строки оприлюднення таких рішень і на торговельних майданчиках не передбачено такий функціонал. Як правильно провести таке продовження. Які обставини можуть бути достатнім аргументом для продовження строків?
МАРІЯ 2020-07-13 14:06:17
Яна, да и меня интересует вопрос как это правильно сделать
САША 2020-07-02 16:53:16
Чи дозволено здійснити пролонгацію договору на 3 місяці, при умові що строк закінчується, а товар не викуплений?
Ліля 2020-07-13 14:10:07
САША, все залежить від підстав для такої пролонгації. Якщо є достатньо підстав, то можна скористатись пунктом 4 частини 5 статті 41 Закону
Костя 2020-07-01 15:47:01
А якщо підписувати договір мають замість мене так я буду у відпустці то буде достатньо доручення щоб підтвердити право підпису?
Ліля 2020-07-01 15:55:28
Костя, Все залежить від ваших документів внутрішніх. Наприклад, яким чином у вас на підприємстві передається право підпису договорів. Наприклад, у вас в статуті може бути зазначено, що в разі відпустки директора має бути призначений тво. В будь-якому разі просто довіреності мало, як на мене, це доручення має мати якесь підгрунтя. Наприклад, як це у нас на підприємстві, коли директор у відпустці чи у відрядженні, то призначається тво, і він має право підписувати всі документи