09.08.2023 Лілія Кулик

Закупівлі за донорські кошти - Частина 2

Алгоритми проведення закупівель на кошти донорів

Нещодавно ми ділились інформацію про те, хто, як, та за якими правилами може створити закупівлю за донорські кошти  тут. А сьогодні пропонуємо розібратись із алгоритмом проведення такої закупівлі.

Особливості проведення закупівлі за правилами донорів

Користувач може зручно створювати закупівлі згідно з правилами закупівель конкретної організації:

  • Визначити терміни етапів уточнень та подання пропозицій.

  • Обрати, чи відбуватиметься аукціон в закупівлі.

  • Налаштувати кількість етапів розкриття пропозицій учасників торгів (спочатку розгляд технічних і кваліфікаційних документів учасників, допуск до наступного етапу розкриття пропозицій чи відхилення пропозицій і потім розкриття фінансової частини пропозицій лише тих учасників, які відповідають технічним та кваліфікаційним критеріям).

  • Вводити критерії, що дозволять обрати найкращу пропозицію за співвідношенням ціни та якості (а саме, на етапі визначення переможця замовник може обрати будь-яку пропозицію, що відповідає найбльше співвідношенню ціна-якість, а не найдешевшу).

  • Дозволити подання пропозицій вище очікуваної вартості або у валюті відмінній від осікуваної вартості.

Період уточнень та подання пропозицій

Періоди уточнень та подання пропозицій є послідовними. Замовник під час оголошення закупівлі сам обирає скільки буде тривати кожен з цих етапів. Мінімально період уточнень може тривати 3 дні, а період подання пропозицій мінімально триває 2 дні. Під час періоду уточнень Учасники можуть ставити питання, а Замовники можуть на них відповідати та вносити зміни до умов закупівлі/тендерної документації.

Після завершення прийому пропозицій настає етап розкриття пропозицій. І ось цей етап може бути різним, в залежності від конфігурацій, які обрав Замовник.

Закупівля з поетапним розкриттям пропозицій

Якщо ви при створенні закупівлі активуєте конфігурацію "Попередня кваліфікація Учасників", то у вас буде процедура з двоетапним розкриттям пропозицій. Тобто спочатку відкриються технічні та кваліфікаційні документи, а потім відкриються фінансові документи і ціни, але тільки тих Учасників, яких Замовник допустив до оцінки фінансової частини. Тобто ті учасники, які відповідають вимогам по кваліфікації та технічній частині.

Тож як в такому разі буде виглядати закупівля, показано на картинці нижче:


В такому разі ваші конфігурації мають виглядати так:


Закупівля з одночасним розкриттям пропозицій

Якщо ви не активуєте конфігурацію "Попередня кваліфікація Учасників", то у Вас всі документи учасників розкриються одночасно.  І тоді ваша закупівля буде виглядати так, як картинці нижче:

В такому разі ваші конфігурації будуть виглядати так, як на картинці нижче:

Закупівля з аукціоном

Також ви можете активувати конфігурацію “Проведення аукціону” і тоді у вас в закупівлі буде аукціон. Якщо закупівля ваша буде з прекваліфікацією і з аукціоном, то аукціон буде відбуватись після оцінки технічних та кваліфікаційних частин пропозицій. Якщо ж без прекваліфікації, то аукціон буде проходити після завершення прийому пропозицій. 

Важливо!
Якщо у вас увімкнений аукціон в закупівлі, то ви не зможете активувати можливість подання пропозицій в різних валютах. Адже в такому разі у вас в аукціоні будуть торгуватись учасники в різних валютах.

Послідовний порядок розгляду пропозицій

Конфігурація, яка дозволяє Замовнику на етапі розгляду фінансових пропозицій та відповідно визначення переможця обрати не найдешевшу пропозицію, а ту, що за розрахунками Замовника (оцінки технічної і кваліфікаційної частини та цінової) визначена Замовником найбільш вигідною.
На розгляд фінансової частини пропозицій стають всі учасники одночасно. Замовник може переглянути документи фінансових частин пропозицій всіх учасників та обрати будь-яку з них.

Вдалих Закупівель!

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.