10.04.2020 ДП "Прозорро"

Нецінові критерії оцінки

Коли та як застосовувати нецінові критерії оцінки?
Крім звичайних закупівель, в яких переможець обирається лише за ціною, Ви можете оголосити закупівлю, в якій беруться до уваги й інші фактори. Для таких закупівель визначаються додаткові (нецінові) критерії оцінки пропозиції, які для Вас мають суттєве значення.

Підстави до застосування нецінових критеріїв

Застосовувати нецінові критерії можна лише, якщо Ваша закупівля має складний характер (у тому числі закупівля консультаційних послуг, наукових досліджень, експериментів або розробок, дослідно-конструкторських робіт) та немає постійно діючого ринку.

До таких критеріїв можна віднести, наприклад:

  • умови оплати;
  • строк виконання;
  • гарантійне обслуговування;
  • експлуатаційні витрати тощо.

Даний перелік не є виключним, кількість таких критеріїв необмежена. Кожен критерій має числове значення, що визначає його важливість в порівнянні з ціною.

Питому вагу кожного нецінового критерію та їхню кількість Ви визначаєте самостійно, але загальна питома вага нецінових критеріїв не може бути вищою, ніж 30 відсотків (крім випадку застосування процедури конкурентного діалогу).

Ви маєте розуміти, що нецінові критерії - це додаткова вигода, яка не є ключовим параметром, але може вплинути на вибір переможця. Ви її оцінюєте не в грошовому вимірі, а у вигляді додаткових (нецінових) переваг.

Застосування нецінового критерію. Приклад застосування

При створенні нецінового показника обов'язково вкажіть такі параметри:

  • Назву показника. Назва має бути сформульована однозначно й зрозуміло Постачальнику.
  • Підказку. В підказці може бути Ваш коментар стосовно нецінового показника з більш детальним роз'ясненням.
  • Список можливих опцій (варіантів) та вагу кожного з цих варіантів.

Наприклад, Вам необхідно закупити послуги з розроблення і впровадження системи централізованого пожежного спостереження. Проте, окрім ціни проекту, для Вас важливим є гарантійне обслуговування системи. Чим довший гарантійний період, тим пізніше видатки на ремонт перейдуть з плечей Постачальника на Ваші.

Тому термін гарантійного обслуговування доцільно врахувати як неціновий критерій оцінки. При цьому Ви даєте можливість Постачальникам обрати одне зі значень даного критерію.

В електронній системі це виглядає наступним чином:

Як створити неціновий критерій

Постачальник, відправляючи пропозицію, вкаже не лише ціну, а й обере один з трьох варіантів гарантійного обслуговування, який він може Вам надати.

Після врахування ціни пропозиції та ваги нецінового критерію системою буде автоматично вирахувана "приведена ціна" пропозиції кожного з постачальників.

Що таке “приведена ціна”. Формула розрахунку приведеної ціни

Закон пише, що приведена ціна - це ціна, зазначена постачальником у тендерній пропозиції та перерахована з урахуванням показників інших критеріїв оцінки за математичною формулою, визначеною замовником у тендерній документації.

Слід зауважити, що інформацію про застосування нецінових критеріїв та їхню питому вагу Ви маєте зазначити не тільки при заповненні форми оголошення про проведення процедури закупівлі, а й прописати це все в самій тендерній документації.

То як розраховується приведена ціна?

Приведена ціна = Ціна пропозиції / Коефіцієнт корекції (КК)

Коефіцієнт корекції. Формула розрахунку коефіцієнту корекції

Для особливо допитливих Замовників наводимо формулу розрахунку корекції. Але хочемо попередити, що цей показник система обраховує автоматично та вже на його основі відображає приведену ціну пропозиції Постачальника.

КК = 1 + (F1 + F2 + ...+Fn)/PV

де: КК - коефіцієнт корекції,

F1..Fn - значення кожного нецінового критерію, обраного постачальником,

PV - вага критерію “Ціна”.

Застосування декількох нецінових критеріїв. Приклад

Давайте розглянемо приклад закупівлі з декількома неціновими критеріями і подивимось, як “зміниться” у такому випадку пропозиція Постачальника та побачимо, як використовуються на практиці наведені вище формули.

Ви встановили наступні нецінові критерії та їх градації (межі):

Термін виконання робіт - вага 10%

  • Менше 30 днів - 10%
  • Від 30 до 60 днів - 5%
  • Більше 60 днів - 0%

Гарантійний період - вага 10%

  • Більше 18 місяців - 10%
  • Від 6 до 18 місяців - 5%
  • Менше 6 місяців - 0%

Ціна - вага 80%

Постачальник подає пропозицію на суму 10 000 грн, в якій зазначає:

  • термін виконання робіт 25 днів (що еквівалентно значенню 10% за цим критерієм);
  • гарантійний період 6 місяців (що еквівалентно значенню 5% за цим критерієм).

Таким чином коефіцієнт корекції цієї пропозиції буде дорівнювати:

КК = 1 + (0.1 + 0.05) / 0.8 = 1.19

Тоді приведена ціна, з якою Постачальник буде брати участь в аукціоні, буде дорівнювати:

10 000 грн / 1.19 = 8 403 грн

Постачальники беруть участь в понижувальному аукціоні за “приведеною ціною”, але договір з переможцем підписується на суму приведеної ціни, помножену на “коефіцієнт корекції”.

Тобто, якщо в ході аукціону цей постачальник понизить Приведену ціну до 7000 грн, то за умови його перемоги в аукціоні і успішної кваліфікації Замовником, договір з цим Постачальником буде підписаний на суму 7000 грн * 1.19 = 8 330 грн.

Важливо знати, що всі показники система розраховує автоматично. Вам необхідно лише правильно заповнити форми при оголошенні закупівлі та прописати нецінові критерії в тендерній документації, решту за Вас зробить електронна система.

Сподіваємось, що ця інформація допоможе Вам навчитись застосовувати нецінові критерії при проведенні закупівель.

При підготовці матеріалів для ресурсу Infobox, ми вкладаємо свій час, сили та частинку душі, тож ми будемо дуже вдячні Вам, якщо Ви оціните наш труд, та залишите ТУТ відгук.

нецінові критерії, тендерна документація, підготовка тендеру,

Коментарі

Олександр 2021-05-26 09:56:23
Шановна пані Ліля! Я в державних (тепер публічних закупівлях) з 2000 року, і що таке нецінові критерії знаю добре. Вони не вперше застосовуються. А для того щоб не займатися сортуванням яблук і ананасів треба просто після проведення електронних торгів приведену ціну поділити на коефіцієнт (якщо взяти приклад наданий в поясненні то це буде 1,19). У цьому разі отримаємо чисту ціну і не будемо переплачувати ДЕРЖАВНІ кошти невідомо за що. Це по-перше. По-друге, в поясненні жирним написано, що "Постачальники беруть участь в понижувальному аукціоні за "приведеною" ціною" (тобто якщо знову брати приклад це буде ЦІНА *1,19), а договір підписується на суму приведеної ціни, помножену на "коефіцієнт корекції"". Тобто з пояснення випливає, що ЦІНА *1,19 ще раз множиться на 1,19, а це вже буде коефіцієнт 1,4161. Тю-тю грошики. І ще одне, із задоволенням зрозумів, що моя точка зору має рацію вчора прочитавши зовсім свіженьку брошуру ось за цим посиланням https://ti-ukraine.org/wp-content/uploads/2021/02/Netsinovi-kryteriyi-v-Prozorro.-Za-shho-derzhava-gotova-platyty-bilshe.pdf Зверніть увагу на організацію, яка її готувала, а також на останній абзац розділу "Визначення переможця в закупівлях з неціновими критеріями", який знаходиться на сторінці 7. Ось за такого підходу і буде економія державних коштів, а не за підходу, який описаний в роз'ясненні поданому вище. Ще одне, Ви пишите нереально, коли очікувана вартість закупівлі буде перевищена після результатів аукціону. Але, якщо жоден з учасників не понижуватиме запропоновану ціну в ході аукціону? До того ж вага нецінових критеріїв може сягати 30%, а мінімальний крок пониження при аукціоні це десяті частини відсотка. Тому ситуація з перевищенням планової ціни цілком реальна. І останнє, все ж таки яким чином учаснику при укладанні договору нараховувати ПДВ на нецінову складову ціни? З повагою О. Проценко.
Олександр 2021-05-25 11:44:00
Я щось не зрозумів. За результатами аукціону учасник погодився виконати роботи (постачити товар, надати послуги) за 7000 грн. з урахуванням нецінових критеріїв. А ми йому кажемо, та ні, ми тобі заплатимо більше - 8403 грн. А якщо сума 8403 грн. перевищуватиме планову? А як щодо нарахування ПДВ на термін виконання і гарантійний період після множення на коефіцієнт корекції? Привіт тому хто це писав.
Ліля 2021-05-25 12:22:01
Олександр, перепрошую, я думаю, що ви не зовсім зрозуміли сутність нецінових критеріїв. Нецінові використовуються, щоб дати грошовий вираз неціновим критеріям. Бо неможливо порівнювати яблука та ананаси. Але це не означає, що учасник вам погодився поставити товар по 7000 грн. У учасника є 2 цифри і він при ставці орієнтується на те, яка реальна сума його пропозиції. А з приводу очікуваної вартості, то ви ставите очікувану вартість, а ставка без нецінових у учасника не може бути вищою за очікувану вартість, тому випадок який ви описали неможливий
Олена 2021-04-13 12:46:28
Можливо відхилення пропозиції, якщо учасник вказав найвищий показник критерію, але у документах пропозиції не надано підтверження? Наприклад вказано гарантію на 36 місяців, але у складі пропозиції документ на 12 місяців.
Анна 2020-10-06 17:18:13
Скажіть будь ласка, чи можливо використовувати як неціновий критерій форму оподаткування - платник або неплатник ПДВ?
Мар'яна 2020-09-21 17:53:17
Дякую, це дуже гарна стаття. Дуже легко і просто все пояснили