01.08.2023 Лілія Кулик

Як створити закупівлю на кошти донорів - Частина 1

Створення закупівлі за кошти донорів

Чим відрізняється закупівля за кошти донорів 

Це закупівля, яка розроблена для того, що організації, що купують за кошти донорів могли провести закупівлю в Прозорро, враховуючи всі вимоги донорських організацій.

Як створити закупівлю за правилами донорів

Ця закупівля створена на базі спрощеної закупівлі. Але вона особлива тим, що її можна конфігурувати. Що це означає, наприклад, в цій закупівлі можна вмикати чи вимикати аукціон, вмикати додатковий етап прекваліфікації, конфігурувати можливість подання пропозицій в іншій валюті тощо.

Тож, щоб створити закупівлю за правилами донорів ви маєте обрати з переліку вид закупівлі “Спрощена закупівля”. 

Після цього перед вами буде перелік конфігурацій:

Електронний аукціон - якщо вимога активна, то в закупівлі буде аукціон, якщо ви зробите її неактивною, то аукціон не буде проводитись і відповідно вам не потрібно буде заповнювати поле “мінімальний крок пониження ціни”.

Попередня кваліфікація учасників - якщо вимога активна, то в закупівлі документи будуть розкриватись в два етапи (аналогічно до того, як розкриваються у відкритих торгах з публікацією англійською мовою). Тобто спочатку розкриваються технічні, кваліфікаційні документи та інші, а фінансова частина розкриється тільки по тих участниках, яких ви допустите на наступний етап за результатами розгляду їхніх технічних і кваліфікаційних документів.
Якщо ця конфігурація буде не активна, то документи відкриються всі одночасно.

Послідовний перелік розгляду пропозицій - якщо вимога активна, тоді ви будете розглядати пропозиції послідовно від найнижчої за ціною до найвищої. Якщо ж вимога не активна, тоді під час розгляду вам будуть доступні всі пропозиції для прийняття рішення і ви зможете вибрати будь-яку. Адже в різних донорів є різні критерії оцінки і зазвичай замовники зазначають їх і тендерній документації. Тож під час розгляду Замовник зможе вирахувати по критеріях, що він зазначив в ТД яка пропозиція є найбільш відповідною за ціною та якістю і обрати саме її, а не просто найдешевшу по ціні. 

Ціна пропозиції обмежена очікуваною вартістю - якщо вимога активна, то учасник не зможе подати пропозицію вище очікуваної вартості. Якщо не активна, то учасники зможуть подавати пропозиції вище очікуваної вартості. 

Валюта пропозиції визначена очікуваною вартістю - якщо ця вимога активна, то учасники зможуть подати свої пропозиції тільки в тій валюті, в якій ви оголосили очікувану вартість закупівлі. Якщо ж вимога не активна, то учасники зможуть подати пропозицію в будь-якій валюті з переліку. Це важливо для закупівель, що проводяться за кошти донорів, адже туди приходять нерезиденти, які можуть подавати пропозиції в іншій валюті. Також варто зазначити, що договір в такому разі буде в системі в тій валюті, в якій учасник подав пропозицію.

Можливість зазначити донора - після активації цієї вимоги ви зможете обрати з переліку донора за чиї кошти ви  проводите закупівлі. Якщо наразі вашого донора немає в переліку, то напишіть нам на електронну пошту feedback@prozorro.ua і ми додамо донора до переліку. 

Хто може створити закупівлю за правилами донорів

Технічно обмежень немає. Тобто по суті будь-який вид замовника  може створити цю закупівлю. 

Але врахуйте, що, якщо ви активуєте деякі конфігурації, наприклад перекваліфікацію, проводячи спрощену закупівлю по Закону, то така закупівля не дуже буде відповідати вимогам Закону. 

Тому просто врахуйте, що конфігурувати свої закупівлі мають право замовники, що проводять закупівлі за правилами донорів (щоб підлаштувати свою закупівлю під вимоги донора) чи Не замовники в розумінні Закону.

Як мені створити звичайну спрощену закупівлю відповідно до Закону “Про публічні закупівлі”

Просто оберіть вид закупівлі “Спрощена закупівля “ і не змінюйте жодних конфігурацій. В системі всі конфігурації наразі стоять в такому положенні, щоб ви могли провести спрощену закупівлю відповідно до Закону.

Як виглядають конфігурації і де їх знайти при створенні закупівлі

Конфігурації виглядають ро-різному на різних майданчиках. Але називаються вони у всіх однаково, щоб не плутати користувачів.
Розташування на сторінці на різних майданчиках теж різне, але я певна, що ви їх не пропустите. Кілька прикладів з конфігураціями можна переглянути нижче.


Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.