08.12.2022 Ірина Литвинчук

Закупівлі до 50 та до 100 тисяч на час дії воєнного стану

Закупівлі на допорогові суми

Не зважаючи на велику кількість роз`яснень, статей та вебінарів, ми продовжуємо отримувати запитання від Замовників, про те, як же все-таки проводити закупівлі на момент дії воєнного стану, на суми до 50 та до 100 тисяч гривень.

Давайте спробуємо покроково з цим розібратись.

Закупівля яка не перевищує 100 тисяч гривень для товарів та послуг, 200 тисяч гривень для поточного ремонту та 1,5млн для робіт:

Відповідно до Постанови 1178 в п.9 абзац 6 зазначено, що:

Під час здійснення публічних закупівель, передбачених цим пунктом, без використання електронної системи закупівель замовники повинні відповідно до Закону дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, зокрема максимальної економії, ефективності, запобігання корупційним діям і зловживанням, та за результатами їх здійснення за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. гривень, оприлюднювати в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону. 

В п.3.8 Розділі Х Прикінцевих перехідних положень закону «Про публічні закупівлі», вказано, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Мається на увазі закупівля річної потреби по одному коду ДК. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

Отже, якщо Ви здійснюєте закупівлі до 100 тисяч гривень для товарів та послуг, 200 тисяч гривень для поточного ремонту та 1,5млн для робіт, у вас є три варіанти закупівлі:

Закупівлі товарів робіт та послуг на суму, що є менше ніж 50 тисяч гривень.

В п.3.8 Розділі Х Прикінцевих перехідних положень закону «Про публічні закупівлі», мова йде про закупівлі вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень. Тобто якщо закупівлі ми здійснюємо на суму 50+ тис. грн – в такому разі ми звітуємо у 10-денний термін, а якщо наші закупівлі є меншими, ніж 50 тисяч грн – в такому разі звітувати не потрібно.

В постанові 1178 п.11 говорить про те, що якщо ви здійснюєте закупівлі на суму менше 100 тис.грн  без використання системи – звітуєте, однак це не стосується порогу до 50 тис.грн! Це стосується обмежень, встановлених законом, тобто, якщо ви здійснюєте таку закупівлю, без використання системи, в проміжку від 50 тис до порогових значень (100, 200, 1,5 млн грн). Якщо ми говоримо про суми до 50 тис грн, то на сьогодні ми про такі суми не звітуємо.

Згідно з Законом України " Про публічні закупівлі" закупівлі проводяться відповідно до річного плану. При  цьому після  вступу в дію Постанови 1178 процес планування не змінився, і вимога вносити до річного плану всі закупівлі від 1 копійки залишилась. Тобто звітувати до 50 тисяч не потрібно, але в план такі закупівлі вносити треба. При виборі виду закупівлі в плані необхідно обирати "Закупівля без використання електронної системи".

Та все ж є Замовники, які всупереч цього хочуть звітуватись на суми до 50 тис. грн. Виникає питання, у які терміни це необхідно зробити? Відповідь проста - для даних звітувань термін оприлюднення необмежений, адже вимог щодо публікації таких угод немає. Тобто можете звітувати день в день, а можете і через місяць.

Більш детально про те, як здійснювати закупівлі на момент дії воєнного стану ми писали у нашій статті 

планування, планування закупівель, закупівля без використання електронної системи,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.