29.05.2020 Лілія Кулик

Які документи вимагати по статтях 16 та 17 нової редакції Закону

Які документи вимагати у відкритих торгах по статті 17, чи вимагати документи по статті 16 та як отримати документи по статті 17 в переговорній процедурі

Чи вимагати документи по статті 16 при переговорній процедурі закупівлі

Раніше під час проведення переговорної процедури закупівлі Замовники вимагали від учасників переговорної процедури закупівлі підтвердження відповідності кваліфікаційним критеріям. Так, в статті 16 раніше було зазначено, що “Визначені замовником згідно з статтею 16 кваліфікаційні критерії та перелік документів, що підтверджують інформацію учасників про відповідність їх таким критеріям, зазначаються в тендерній документації та вимагаються під час проведення переговорів з учасником (у разі застосування переговорної процедури закупівлі).

В новій редакції Закону такої вимоги немає. В статті 40 нової редакції Закону також немає вимоги до Замовника брати у Постачальника документи, що підтверджують відповідність кваліфікаційним вимогам. Відповідно, можна зробити висновок, що кваліфікаційні вимоги не потрібно встановлювати до Учасників переговорної процедури закупівлі.

При цьому Замовнику ніхто не забороняє вимагати у Постачальника документи, які йому необхідні для підтвердження надійності, кваліфікованості Постачальника. Це може бути і аналогічний договір і інформація про наявність необхідного обладнання тощо.

Як отримати від Постачальника документи по статті 17 в переговорній процедурі

Якщо Замовник проводить переговорну процедуру закупівлі, відповідно до пунктів 1, 3, 6,7 частини другої статті 40 Закону, то він повинен вимагати у Постачальника  підтвердження відсутності підстав для відмови йому в участі у процедурі закупівлі відповідно до частини першої статті 17 Закону.

При цьому у деяких Замовників виникало питання, як саме Постачальник має надати документи по статті, адже трохи бентежив зміст частини 3 статті 17 Закону, де сказано, що документи мають бути подані переможцем через електронну систему закупівель.

Проте, переговорна процедура закупівлі передбачає публікацію інформації про закупівлю лише Замовником. Постачальник не має можливості подавати свою пропозицію і будь-які інші документи через систему, всі документи подаються ним поза системою.

Тобто документи по статті 17 та інші документи, якщо такі вимагає Замовник, мають бути надані Постачальником під час проведення переговорів з Замовником. Ці документи потім можуть бути додатками до протоколу проведення переговорів, наприклад. Чи підвантажувати їх потім в систему під час публікації переговорної процедури закупівлі Замовник вирішує сам.

Такої ж думки Уповноважений орган, який зазначає в своєму листі № 3304-04/34835-06 від 03.06.2020, що оскільки проведення переговорів здійснюється до оприлюдненняundefinedв електронній системі повідомлення про намір укласти договір про закупівлю,undefinedзамовник самостійно організовує процес проведення переговорів та можеundefinedпередбачити в запрошенні взяти участь у переговорній процедурі закупівлі наданняundefinedучасниками процедури закупівлі інформації відповідно до частини першої статті 17undefinedЗакону поза електронною системою закупівель.

Які документи вимагати у Переможця по статті 17

Ще одне питання через яке у Замовників виникає багато питань, які документи вимагати у Постачальника по статті 17. Давайте розберемось.

В частині 3 статті 17 Закону зазначено, що спосіб документального підтвердження згідно із законодавством щодо відсутності підстав, передбачених пунктами 5, 6, 12 і 13 частини першої та частиною другою статті 17 Закону, визначається замовником для надання таких документів лише переможцем процедури закупівлі через електронну систему закупівель.

Але при цьому частина 6 статті 17 Закону говорить про те, що Переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини першої та частиною другою статті 17 Закону.

То які документи вимагати Замовнику у Переможця закупівлі. Насправді, потрібно звернути увагу на частину 5 статті 17 Закону, де зазначено, що Замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель.

І тепер бачимо, що інформація, що має бути надана згідно з пунктами 2,3,8 знаходиться у відкритих реєстрах, тож Замовник може самостійно перевірити наявність/відсутність підстав, згідно з наведеними вище пунктами. 

Тож варто було б у Переможця обов’язково вимагати документи по пунктах 5, 6, 12 і 13 частини першої та частиною другою статті 17 Закону і при цьому зазначати, що інформацію по пунктах 2, 3, 8 частини 1 статті 17 Замовник буде перевіряти самостійно у відкритих реєстрах.

Як саме Постачальник може виправити кваліфікаційні документи за 24 години

Ще одне спірне питання - виправлення документів Постачальником протягом 24 годин. Що саме можна вважати виправленням? Просто виправлення помилки в документі, тобто завантаження того самого документу тільки з виправленою інформацією чи й завантаження нового документу теж?

Насправді в частині 16 статті 29 сказано, якщо Замовник під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявив невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції та/або подання яких вимагалось тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Тож якщо Постачальник помилився, то можна виправити цю помилку шляхом завантаження  уточненого документа.

Тобто можливість виправити помилки це не можливість для Постачальника не завантажити на періоді подання пропозицій жодного документа по статті 16, а потім все завантажити протягом 24 годин. Ця можливість зроблена саме для того, щоб Постачальник зміг виправити щось в документах, які завантажив. Або, наприклад, якщо вимагалась копія договору за 2020 рік, а Постачальник надав копію договору за 2019 рік, то він може виправити цю свою помилку та завантажити інший договір.

І не зайвим буде нагадати, що Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей лише в інформації та/або документах:

1) що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону;

2) на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.


Кваліфікація і оскарження, стаття 16, стаття 17, відкриті торги, переговорна процедура,

Коментарі

Оксана 2021-03-25 09:54:36
Добрий день у мене таке питання Наша організація закупила бензин по відкритим торгам де вийшла організація яка власного бензину немає а працює по договору з іншою установою закупіля талонів а ще інша установа власник АЗС.Чи можемо ми заключити такий договір і де факт що ми отримаємо бензин
Андрій 2020-12-08 12:33:50
У частині 6 статті 17 Закону зазначено вимогу щодо надання документів Переможцем процедури закупівлі. Повідомте як ця вимога застосовується до переговорної процедури в цілому і якщо переговорка із підстав 2, 4, 5 част.2 статті 40 Закону. І ще одне, на якій підставі і як технічно замовник відмовляє в участі у переговорній процедурі по статті 17 (зокрема через неподання документів статті 17 переможцем переговорки), якщо в статті 40 немає підстав такої відмови та як тоді відмінити переговорну процедуру
Татьяна 2020-06-22 11:37:49
Добрий день! в спрощеній закупівлі учасник не надав в складі пропозиції Додаток № 4(проект договору) в форматі pdf на підтвердження погодження з договором. Учасник склав вимогу на неправомірну дискваліфікацію відповідно до п.9 ст 26 Закону. Хто з нас правий?
Ліля 2020-07-10 17:47:36
Татьяна, Тут складно сказати, хто з вас правий, ми не орган оскарження. При цьому, якщо документ не наданий, або наданий не в повному обсязі, то, як на мене, це може бути причиною відхилення
Максим 2020-06-16 16:24:16
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, відповідь по такому кейсу: Вимога: надати інформаційну довідку про наявність 3 працівників з освітою у галузі інформаційних технологій. Підтверджується копіями дипломів/сертифікатів/тощо. Учасник надав довідку на 2-х працівників та підтверджуючі документи. Ми повідомляємо про невідповідність. Учасник може завантажити нову редакцію довідки, де буде вже 3 працівника, але якщо він завантажує підтверджуючі документи щодо 3-го працівника - це вже нові документи, а не виправлення некоректних. кейси: 1) кожний підтверджуючий сертифікат/диплом=окремий файл, отже файлів з підтвердженням 3-го працівника не було взагалі. Тоді учасник не може виправити помилку? 2) учасник завантажив всі підтверджуючі документи одним файлом. Тому для приєднання ще одного працівника він перезавантажує файл, що відповідає Закону. Чи вірно ми трактуємо обидва кейса?
Арсеній
Допоможіть, будь ласка, врегулювати таке питання! Як правильно оформити при проведенні спрощеної закупівлі в оголошенні пункт: "Перелік критеріїв та методика оцінки пропозицій із зазначенням питомої ваги критеріїв"?
Ліля
Арсеній, мова йде про нецінові критерії. Приклади оформлення за посиланнями: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-05-28-001550-a https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-05-28-006509-b
Миколай
Не можу погодитись сприводу переговорної процедуру. У ст.16 новій редакції Закону сказано: Замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям. Згідно ст.13 - Переговорна процедура – це процедура закупівлі. Тобто, Замовнику потрібно встановлювати кваліфікаційні вимоги до Учасників переговорної процедури закупівлі.
Наталья Заец
Аргументуйте, будь-ласка, на якій підставі не вимагати кваліфікаційні критерії по ст. 16 закону. Адже, у ній чітко встановлего, що замовник вимагає перевірку кваліфікації у процедурах і НІДЕ не обмежено лише конкурентними процедурами. Переговорна теж процедура, то чому ст.16 на неї не шириться?
Ліля
Наталья Заец, думаю, що найближчим часом Мінекономіки випустить лист, де детальніше про це розпише. Але загально в логіці нової редакції Закону не передбачали, що надання кваліфікаційних документів повинно бути в переговорній процедурі
Андрій
Подскажите пожалуйста,если переговорная процедура "у разі наявності підстав, що визначені згідно п. 2 ч .2 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі»,"... Обязан ли заказчик требовать документы по ст.17 ч2 ? Если да..то какие?
Людмила
Андрій,Читаемо статтю 40 п.3 Замовник (крім випадків, зазначених у пунктах 2, 4, 5 частини другої цієї статті) під час проведення переговорів вимагає від учасника (учасників) надати підтвердження про відсутність підстав для відмови йому (їм) в участі у процедурі закупівлі відповідно до частини першої статті 17 цього Закону.
Андрій
Людмила, Соответственно в случае ст 40 2.2, по ст 17 справку МВС и финсостоянии не требуем?
Людмила
Скажіть, будь-ласка, як можна дозволити виправити помилку в разі надання копії договору за 2019 рік, а вимагалася копія договору за 2020 рік, якщо така помилка вважається відсутністю документа згідно вимоги? Як би це стосувалося надання копії замість оригіналу, то в такому випадку виправлення помилок можливе. Аргументуйте, якщо я не права.
Ліля
Людмила, це не відсутність документа, це наявність документа, але не тієї дати. Тобто, учасник міг переплутати, не подивитись на дату тощо. Якби він взагалі нічого не надав, тоді так, нічого виправляти