16.06.2020 Оксентія Груба

Якою має бути оплата праці Уповноваженої особи

Інформація про оплату праці фахівцю з публічних закупівель

Ви ставите нам багато запитань щодо Уповноваженої особи. Хто може нею бути, як її визначити, коли УО необхідно скласти тестування, які обов'язки УО, як визначати Уповноважену особу та інше цікавить вас. Ми писали про це на infobox.prozorro. З відповідями на більшість таких запитань можете ознайомитись за покликаннями: 10 запитань щодо Уповноваженої особи, Уповноважена особа в новому Законі: відповіді на запитання, Про Уповноважену особу. Відповіді на запитання

Також є ще одне запитання, яке дуже часто звучить, тож зосередимось зараз на ньому.

Який оклад встановлювати фахівцю з публічних закупівель? Як встановлювати доплату працівникові? 

Відповідно до статті 8 Закону України «Про оплату праці» умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України. Віднесення посад професіоналів загальних для всіх бюджетних установ, закладів та організацій, зокрема фахівця з публічних закупівель, до відповідних тарифних розрядів здійснюється в залежності від категорії. 

Статтею 52 Закону України «Про державну службу» передбачено надбавки, доплати, премії та компенсації. Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 № 1112 «Про умови оплати праці працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» затверджено, зокрема умови оплати праці працівників патронатних служб в державних органах; умови оплати праці працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, і працівників Управління адміністративних будинків Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України, Управління адміністративними будинками Державного управління справами, Управління адміністративними будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України. Також згідно зі статтею 105 Кодексу Законів про працю України працівники можуть виконувати додаткову роботу за іншою професією (посадою). При цьому їм провадиться доплата за суміщення професій (посад). Розміри доплат за суміщення професій (посад) встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. Зазначеною статтею не передбачено обмежень прав підприємств з цього питання. 

Отже, підприємства госпрозрахункової сфери самостійно вирішують питання покладання на працівників підприємства виконання поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткового обсягу робіт та визначення розміру доплат за суміщення професій, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків відсутнього працівника. Основними умовами для встановлення доплати за суміщення професій (посад) є вакантна посада та видання наказу (розпорядження) про доручення працівникові виконувати додаткові обов’язки в порядку суміщення професій (посад). Оскільки обов’язки по суміщуваній професії (посаді) можуть виконуватись одним або декількома працівниками, то розмір доплати за суміщення професій (посад) має визначатись з урахуванням обсягу виконуваної додаткової роботи та економії заробітної плати по суміщуваній штатній професії (посаді). У разі, якщо в колективному договорі (додатку до колективного договору) передбачена доплата за суміщення професій (посад) і при цьому не обумовлюються будь-які обмеження по посадах і професіях працівників, яким ця доплата не виплачується, вона може бути встановлена будь-якому працівникові підприємства, зокрема і працівникам, які відносяться до керівного складу. При цьому слід враховувати, що це не стосується перших керівників, які працюють за контрактом і всі умови оплати праці визначені в ньому.

уповноважена особа,

Коментарі

Ірина 2021-05-21 16:09:49
Добрий день! Підскажіть, чи потрібно заступнику директора з економічних питань, який і так по суті робить всі функції уповноваженої особи, встановлювати доплати за те, що вона за новим законом буде виконувати функції уповноваженої особи?
Оксана 2021-03-31 17:05:07
Доброго дня. Підскажіть, уповноваженим у багатокватирному будинку, що підпорядковане до ЖЕКА, взагалі є якісь виплати, чи зарплатня? Бо наша уповноважена стверджує, що уже два роки як на своїй посаді вона нічого від ЖЕКУ не отримує тому не хоче далі брати на себе такі обов'язки.
Олеся 2020-06-24 17:05:37
Що робити якщо за свою роботу уповноважена вимагає непідйомну суму? відмовлятися від послуг цієї людини ми не хочем. Можна сказати що законом визначено оплату невелику?
Ліля 2020-09-10 16:43:12
Олеся, Законом не визначена сума. Тому це просто ваші домовленості з працівником
Міша 2020-06-20 01:27:43
Дуже актуально!! прояснили