11.11.2019 Лілія Кулик

Як оскаржити кваліфікаційні вимоги: досвід виконання аналогічних договорів

Приклади успішних оскаржень кваліфікаційних вимог тендерної документації з детальним описом

Під час проведення понадпорогових закупівель в Прозорро Постачальник може оскаржити умови тендерної та/або прийняті рішення, дії чи бездіяльність Замовника в органі оскарження - Антимонопольному комітеті України (далі - АМКУ). На яких етапах можна подати скаргу Ви можете прочитати в статті: Оскарження закупівель

В цій статті ми говоримо про оскарження тендерної документації, а саме кваліфікаційних критеріїв ТД. Та на прикладах покажемо, що на думку АМКУ дійсно може вважатись дискримінаційною вимогою та які аргументи можна привести, щоб оскаржити такі умови.

Наявність аналогічних договорів та листів-відгуків

Розглянемо тендер № UA-2019-07-29-001328-b на проведення поточного середнього ремонту автомобільної дороги  Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області. В даному випадку скаржник ТОВ “Миколаївбудцентр” оскаржував умови тендерної документації. А саме:

  • загальна сума виконання* аналогічного (их) договору (ів), зазначених в таблиці за 1 (один) календарний рік, повинна бути не менше ніж 40% від очікуваної суми. 

    Скаржником на розгляд Колегії також було надано, зокрема, таблицю обсягівробіт за 2018 рік, який вочевидь будь меншим за 40 % від очікуваної вартості. Тож Постачальник не міг виконати вимогу Замовника. АМКУ визнав, що дана вимога є дискримінаційною. 

  • наявність позитивних листів-відгуків від балансоутримувачів автомобільних доріг не більше місячної давнини.

    В даному випадку Скаржник послався на те, що він в договорах був субпідрядником, а значить не мав прямих контрактів з балансоутримувачами. Відповідно ця вимога є дискримінаційною по відношенню до скаржника та інших суб’єктів господарювання.

Як бачимо, Постачальник зміг домогтися позитивного для себе рішення по обох вимогах. Окрім того, була дуже правильно побудована позиція Скаржника, адже він наполягав саме на неможливості виконання вимоги Замовника. Це є важливим - доказати, що Постачальник(Скаржник) не має змоги виконати певну вимогу ТД. Тож даними аргументами можна озброїтись, якщо у Вас в тендері Замовник вимагає схожі документи.

З умовами закупівлі, скаргою Постачальника та рішенням АМКУ Ви можете ознайомитись за посиланням.

Наявність аналогічних договорів та працівників відповідної кваліфікації

Розглянемо тендер № UA-2019-04-22-000637-a на закупівлю м’яса Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради. Скаржник ТОВ "КАП-ПРОД" оскаржував умови тендерної документації. А саме:

  • наявність аналогічного договору на постачання аналогічного товару в обсязі, не менше 50% від очікуваної вартості закупівлі.

    Скаржник вважає таку вимогу дискримінаційною і зазначає, що станом на дату подання Скарги, він має успішний досвід виконання аналогічних договорів у обсязі 15% від очікуваної вартості закупівлі. АМКУ визначив цю вимогу дискримінаційною та зобов’язав снести зміни в ТД;

  •  у разі, якщо Замовник володіє достовірною інформацією про негативний досвід виконання учасником аналогічного(-них) договору(-ів) (порушення умов договору(-ів), Замовник відхиляє тендерну пропозицію такого учасника, як таку, що не відповідає кваліфікаційним критеріям. 

    На думку Скаржника, Замовник планує з невідомих джерел збирати незрозумілі дані іна підставі цих даних, які не мають жодного відношення до Пропозиції учасника, прийматирішення про відхилення тендерних пропозицій. В даному випадку АМКУ також став на бік Скаржника і зобов’язав внести зміни в ТД;

  • наявність працівників відповідної кваліфікації (надати копії документів, завірені учасником, які підтверджують наявність офіційно зареєстрованих, найманих працівників та проходження ними медичних оглядів), у тому числі: - водія(-їв); - комірника(-ів); - вантажника(-ів); - товарознавця(-ів).

    Скаржник зазначає, що працівниками, які здійснюватимуть постачання товару є завідувач складу, на якого у зв’язку з оптимізацією функціонування підприємства також покладені функціональні обов’язку вантажника, комірника та товарознавця, водій підприємства, який також виконує функції експедитора та вантажника, та водій-експедитор, який здійснює вантажні перевезення.

    Замовник не змін обгрунтувати потребу в наявності такої вимог, тож АМКУ зобов'язав внести зміни в тендерну документацію.

З умовами закупівлі, скаргою Постачальника та рішенням АМКУ Ви можете ознайомитись за посиланням.

Як ми бачимо, грамотно побудована стратегія оскарження дає свої результати. Додатково Ви можете прочитати статтю: Як подати скаргу в АМКУ: практичні поради

В статті використана інформація з Узагальненої практики колегії АМКУ: Типові причини оскарження закупівель

підготовка тендеру, тендерна документація, оскарження, поради,

Коментарі

Руслан Колосок
А можно ссылочку на процедуру подачи оскарження? Ну и цену конечно же.