28.08.2019 Наталія Коваленко

Як подати скаргу в АМКУ: практичні поради

Коли потрібно звертатись до Замовника з запитаннями та на що потрібно звернути увагу при поданні скарги

Запитання та вимоги в Прозорро

При складанні тендерної документації Замовники часто формулюють вимоги до постачальників так, що вони не відображають ту думку, яку мав на увазі замовник. Як наслідок виникають розбіжності у трактуванні вимог тендерної документації.

Наприклад, при закупівлі котлів Замовник вимагає сертифікат якості на матеріали, які будуть використаніпід час виконання робіт. З такої вимоги випливає, що постачальник повинен надати сертифікат абсолютно на всі матеріали: цвяхи, гайки …. Хоча насправді Замовник хотів отримати сертифікат лише на сам котел, а не на його запчастини.

Для вирішення спірних формулювань тендерної документації, у системі передбачено подання запитань і вимог до Замовника. Постачальники часто ігнорують і недооцінюють можливості такого функціоналу, реалізованогов системі і передбаченого Законом «Про публічні закупівлі». 

При поданні вимоги учасник повинен чітко прописувати, що його не влаштовує у формулюванні замовника, і у якому вигляді він хоче це бачити. Дуже часто Замовники ідуть назустріч учасникам, оскільки прописані ними некоректно вимоги, можуть бути банальною відсутністю компетенції з даного питання.

Якщо ж Замовник не реагує на вимогу, то постачальник може подати скаргу до АМКУ. Детальныше про те на яких етапах можна оскаржити процедуру закупівлі Ви можете прочитати в статті:  Оскарження закупівель

Як подати скаргу 

1. Не потрібно відтягувати подання скарги до останнього моменту. Незалежні від учасника обставини можуть завадити подати скаргу (відсутність світла, перебої уроботі Інтернету)

2. Потрібно уважно відраховувати строки для подання скарги. Якщо системою визначено крайній термін для оскарження 13.07.2019р. 00:00, то скаргу можна подати до 23:59 12.07.2019р.

3. Бажано бути присутнім на засіданні по розгляду скарги. Адже це додатковий шанс переконати Орган оскарження, що Ваші права були порушені Замовником в процесі проведення процедури закупівлі.

4. Скарга повинна містити обов’язкові реквізити відповідно до ст.18 Закону «Про публічнізакупівлі». Важливим також є доказ порушення Ваших прав Замовником.

5. Скарга подається лише через електронну систему закупівель. Скарги подані до Органу оскарження в паперовому вигляді чи надіслані на електронну пошту не беруться до уваги.

6. У лотовій закупівлі скарга подається окремо по кожному лоту. До кожного лоту має бути прикріплена своя унікальна платіжка про оплату за подання скарги.

7. У скарзі потрібно чітко прописувати, що Ви вимагаєте від АМКУ. При цьому майте на увазі, що не можна вимагати у Органу оскарження визнати Вас переможцем торгів. Адже визначення переможця торгів є тільки компетенцією Замовника.

Повноваження АМКУ

АМКУ виносить рішення про законність або незаконність вимог і рішень Замовника, або про скасування торгів.

До повноважень АМКУ не належить:

-   встановлювати справжність або фальсифікацію документів;

-   встановлення змови (в рамках процедури оскарження торгів). Встановленням факту змови/антиконкурентних узгоджених дій займаються територіальні відділення Антимонопольного комітету України поза процесом закупівлі.

-   також АМКУ не звертає уваги на мету і суму закупівлі.


амку, поради, оскарження, Кваліфікація і оскарження,

Коментарі

Наталія
Відповідно до якої правової норми визначено, що 6. У лотовій закупівлі скарга подається окремо по кожному лоту. До кожного лоту має бути прикріплена своя унікальна платіжка про оплату за подання скарги.