03.08.2020 Оксентія Груба

Внесення змін до договору про закупівлю. Відповіді на запитання

запитання-відповідь щодо внесення змін до договору

У частині 4 статті 41 Закону зазначено, Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами аукціону (зокрема, ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі або ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури.

Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків:

1) зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника;

2) збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, - не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії;

3) покращення якості предмета закупівлі, за умови, що таке покращення не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;

4) продовження строку дії договору про закупівлю та строку виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження, у тому числі обставин непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника, за умови, що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;

5) погодження зміни ціни в договорі про закупівлю в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг), зокрема у разі коливання ціни товару на ринку;

6) зміни ціни в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування - пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування;

7) зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS регульованих цін (тарифів) і нормативів, що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни;

8) зміни умов у зв’язку із застосуванням положень частини шостої цієї статті.

 Важливо: в складі тендерної документації має бути проект договору про закупівлю з обов'язковим зазначенням порядку змін його умов.

Слід зауважити, повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону публікується протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. Тобто, зміни до договору необхідно публікувати тільки у випадках, що передбачені статтею 41. Всі інші зміни до договору, що не зазначені в статті 41 публікувати не потрібно. 

 Також про внесення змін до договору можете прочитати в статті Внесення змін до договору та публікація звіту про виконання договору

Розгляньмо запитання та відповіді на них щодо внесення змін в договорі про закупівлю. 

Зміна у договорі у вигляді зміни ціни

Чи можливо до договору, по якому пройшла закупівля, зробити додаткову угоду на збільшення ціни договору? Чим керуватися? 

 Внесення змін до договору регулюється ст. 41 Закону.

Актуальна стаття Закону щодо внесееня змін до договору

Збільшити ціну на 10% ми можемо згідно п. 2 ч.5 ст. 41 Закону №922 Про публічні закупівлі? Чому в Договорах пишуть ч.4 ст. 36? як правильно?                                                                                            

  Внесення змін до договору регулюється ст. 41 Закону. Також зазначаємо, що процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію нової редакції Закону - відповідно до ст. 36 попередньої редакції Закону.

Коли публікувати повідомлення про внесення змін

Коли треба публікувати повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору?

Повідомлення про внесення змін до договору оприлюднюється протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. 

Протокол до змін в договорі

Підкажіть, чи потрібно прикріплювати протокол до змін в договорі?

Це може бути документальне обґрунтування внесення змін до договору  і протокол. 

Формування повідомлення про внесення змін

Чи потрібно замовнику завантажувати окремим файлом "Повідомлення про внесення змін до договору"? 

Таке Повідомлення формується автоматично. 

Внесення змін в Звіті

Прямий договір укладено 20 липня 2020 року, оприлюднено на сайті теж 20 липня 2020 року, для реєстрації в казначействі не вистачило планових призначень, внесено зміни до плану асигнувань бюджету і таким чином дата реєстрації протермінована (бо на реєстрацію в казначействі треба 7 днів) Чи може організація заключити угоду до цього договору сьогодні, внести зміни на сайті Прозорро і вже реєструвати в казначействі не договір , а додаткову угоду?

Після публікації Звіту відсутня технічна можливість внести зміни в інформацію. На цьому етапі замовник може оприлюднювати зміни до договору і звіт про виконання/розірвання договору. Інформацію щодо реєстрації уточніть у казначейства.

Зміни до договору після оприлюднення

У спрощену закупівлю на майданчику доданий відсканований підписаний договір в пдф форматі, але без останньої сторінки з реквізитами сторін. Як усунути цю помилку, щоб казначейство зареєструвало договір?

Після оприлюднення договору замінити/додати файл договору неможливо. Технічно Ви можете оприлюднювати лише зміни до договору.

Зміни до договору до вступу в дію нового Закону і після

19 квітня 2020 року установа підписала договір на отримання послуг на суму 15000,00 грн., в Прозорро звіт не друкували, так як норми Закону на той час цього не вимагали. Після 19 квітня 2020 року вносимо зміни до договору у зв’язку із збільшенням суми договору на 5000,00 грн. Чи потрібно до додаткової угоди робити план закупівель та звіт про укладену додаткову угоду? 

Відповідно до розділу Х Закону процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону. Договори про закупівлю, укладені у порядку та на умовах, установлених до введення в дію цього Закону, виконуються в повному обсязі до закінчення строку, на який такі договори були укладені. Зміни до таких договорів вносяться у порядку та на умовах, встановлених до введення в дію цього Закону.

Переходьте на сторінку форуму Прозорро Інфобокс за покликанням і ставте свої запитання.

зміни до договору,

Коментарі

Ольга 2021-05-24 10:06:55
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, укладено договір послуг, постачальник повідомив, що ціни на послуги будуть збільшиватись. Чи можливо к договору послуг укласати додаткову году збільшення ціни на 10%
Мар'яна 2020-11-09 15:49:19
Як правильно внести зміни до договору у назві?
Мар'яна 2020-11-09 15:50:29
Як правильно внести зміни у договорі у назві та медико технічних характеристиках?
Олександра 2020-10-22 18:01:54
Є договір з нерезидентом (двомовний), є ціна в гривні та перерахована ціна в Евро (розрахунок проводиться в Евро).Чи можливе зменшення ціни через те, що сума догвоору не може перевищувати певної ціни в гривні?
Ліана 2020-08-27 15:25:57
Добрий день. Спрощена закупівля (Спирт етиловий). Договір укладений та оприлюднен з ПДВ. Але потім виявилось, що цей товар підпадає до переліку товарів які звільняються від сплати опадаткування ПДВ. Загальна сума договору зменьшилась. До якого пункту частини п'ятої статті 41 Закону України « Про публічні закупівлі» підпадає ця зміна істотних умов договору?
Анастасія 2020-08-25 13:39:00
Доброго дня! Підскажіть, будь ласка, в нас пройшли відкриті торги на комп'ютерну техніку і з'явилася потреба закупити ще. Чи можемо ми у того самого постачальника закупити прямим договором? Дякую.
Ігор 2020-08-31 09:04:06
Анастасія, на мою думку ( також є лист міністерства про додаткові кошти), якщо у результаті даної закупівлі у Вас з'явилася економія, яка не виходить за межі 50 тис., то Ви можете купити прямим договором, оскільки це новий предмет закупівлі по незапланованим додатковим коштам.
Анастасія 2020-08-31 09:46:15
Ігор, дякую за відповідь. Підскажіть, буль ласка, номер і дату листа.
Ігор 2020-08-31 12:43:28
Анастасія, https://www.me.gov.ua/InfoRez/DocumentsList?id=f2e30594-ba6c-420f-9c24-2a852415a884&tag=InforezKnowledgeDb&lang=uk-UA&fCtx=inName&fText=%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F Лист відносно старої редакції, однак суть не змінилась, адже зекономлені кошти Ви об'єктивно не могли передбачити, а значить це новий предмет закупівлі, який не повинен відбуватись у межах єдиної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі (Стаття 1 частина 1 п. 22)
Тамара 2020-08-21 09:11:12
Добрий день! Допоможіть будь ласка закупівля по ковід-19 була проведенна 10.07 і договір не загрузився у систему як нам виправити цю ситуацію
Анна 2020-08-21 08:59:53
Доброго дня! Якщо ми заключили прямий договір (сума менше 50тис.грн) на овочі. Постачальник надав лист на збільшення ціни за одиницю, чи можемо ми збільшувати ціну не придержуючись строку "не частіше ніж 1 раз на 90 днів"?
Ольга 2020-08-08 07:31:13
До договору, укладеного 2 квітня 2020 року , і щодо якого звіт не оприлюднювався за старою редакцією, тобто формувалися лише зміни до річного плану про закупівлю без застосування ЕСЗ, виниклаа необхідність внести зміни в частині збільшення об'ємів і ціни. Договір діє до 31.12.2020 року. Яким чином організації внести ці зміни???? Внести інформацію в річний план на суму збільшення договору окремим рядком і все? Які конкретні дії замовника в цій ситуації? Дякую
Людмила 2020-08-14 14:33:33
Ольга, Відповідно до розділу Х Закону процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону. Договори про закупівлю, укладені у порядку та на умовах, установлених до введення в дію цього Закону, виконуються в повному обсязі до закінчення строку, на який такі договори були укладені. Зміни до таких договорів вносяться у порядку та на умовах, встановлених до введення в дію цього Закону.
Ольга 2020-08-18 08:28:48
Людмила, закон читати і переписувати ми вміємо, але відповідь так і не була надана. Договір заключений до нововведень, але додаткова потреба в закупівлі того ж товару виникла сьогодні. То чі треба вносити ці додаткові потреби в РП, адже ми маємо можливість укласти додаткову угоду до існуючого договору
Юлия 2020-08-19 12:24:57
Ольга, такаж ситуація, і не можемо знайти конкретної інформації. Чи раніше викладені плани коригувати, чи окремим рядком створювати новий план закупівлі на додаткові кошти, не зрозуміло....
Анастасія 2020-08-06 21:32:51
Люблю дуже я Інфобокс. Іноді здається читаєте мої думки!!!
Наталія 2020-08-04 14:26:15
УО провела спрощену закупівлю та оприлюднила договір. На теперішній час ця особа звільняється. Чи може секретар ТК оприлюднити зміни до цього договору? Чи це може зробити тількі нова УО?
Артур 2020-08-05 14:09:14
Наталія, тільки нова УО.
Людмила 2020-08-14 14:36:04
Наталія, спрощені закупівлі у будь якому випадку проводить УО. Рекомендую почитати тут. https://infobox.prozorro.org/articles/mifi-zamovnika-shchodo-sproshchenih-zakupivel