13.10.2020 Оксентія Груба

Внесення змін до договору про закупівлю: запитання-відповіді

У продовження матеріалу до теми внесення змін до договору про закупівлю публікуємо запитання та відповіді на них. 

Також ви можете прочитати інформацію щодо змін в договорі у статті Внесення змін до договору та публікація звіту про виконання договору. Отож, запитання:

Оприлюднення додаткової угоди до договору

Чи потрібно оприлюднювати додаткову угоду до договору, який було укладено за результатами переговорної процедури?

Так, звісно. Переговорна процедура є процедурою закупівлі і за її результатами укладається договір про закупівлю. Відповідно, необхідно публікувати свою інформацію, що передбачена Законом, зокрема додаткові угоди. 

Довідки щодо кваліфікаційної відповідності

Підкажіть — чи є зміни, щодо додаткових довідок? Є обов'язок до нових довідок кваліфікаційної відповідності?

Додався тільки 1 кваліфікаційний критерій, наявність фінансової спроможності. Але Замовники можуть його не використовувати.

Зміни в опублікований договір?

Чи можливо внести зміни в опублікований договір?

Можна підписати додаткову угоду та опублікувати її.

Повідомлення про внесення змін до договору

Як сформувати і куди завантажити повідомлення про внесення змін до договору?

Повідомлення про внесення змін до договору формується автоматично та оприлюднюється протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. 

Зменшення обсягів закупівлі

На початку року ми уклали угоду за переговорною процедурою на постачання тепла. Сьогодні нам планують зменшити фінансування на цю послугу на 50 тисяч грн. Можливо, на початок зимового періоду суму фінансування знову збільшать. Як нам оформити таку процедуру?

Відповідно до пункту 1 частини п’ятої статті 41 Закону істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадку зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника.

Отже, сторони договору про закупівлю можуть внести зміни до договору у разі зменшення обсягів закупівлі. При цьому підстава для зменшення обсягів закупівлі не є вичерпною. У разі зменшення обсягів закупівлі ціна договору про закупівлю зменшується в залежності від зміни таких обсягів. Внесення змін до договору має бути обґрунтованим та документально підтвердженим.

Укладено договір за відкритими торгами. У договорі не передбачено у порядку розрахунків попередньої оплати. Замовник додатковою угодою вносить зміни до порядку розрахунків і прописує попередню оплату. Чи можна вносити такі зміни? 

Відповідно до частини п'ятої статті 41 Закону, істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, визначених у пунктах 1-8 Закону. Законом встановлено імперативну норму, згідно з якою зміна істотних умов договору про закупівлю може здійснюватися лише у випадках, визначених статтею 41 Закону.

договір, зміни до договору,

Коментарі

Міша 2020-10-20 18:14:42
Поможіть внести зміни в мої документи!з мене лексус і шоколадка
Олег 2020-10-28 17:39:35
Міша, я тобі внесу що тобі треба і мені лексус. без шоколадки можна
Ирина 2020-10-19 12:28:11
Умови оплати договору вважаються істотними умовами ?
Ольга 2020-10-16 15:04:37
Доброго дня. На початку року був заключений прямий договір на суму 198000. Зараз виникла потреба зменшити суму договору і відповідно і кількість товару. Така додаткова угода оприлюднюється до договору закупівлі без застосування електроної системи?