19.03.2024 Тетяна Руденко

Зміна ціни за одиницю товару

Внесення змін до договору

Стаття була опублікована на Facebook

Практично неможливо укласти договір про закупівлю  на тривалий термін, зокрема до кінця року, та при цьому зберегти його умови незмінними протягом всього строку виконання. В першу чергу це стосується ціни за одиницю товару, яка протягом року може зрости не один раз. Проте неправомірна зміна ціни в договорі - це одне із тих порушень, що їх встановлюють органи державного фінансового контролю під час здійснення моніторингів.

Ціна за одиницю товару є істотною умовою укладеного договору

Пунктом 19 Особливостей визначено, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, перелік яких наведено в даному пункті.

Одним із таких  випадків зміни істотних умов договору передбачений підпунктом 2 пункту 19 Особливостей:
погодження зміни ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару. Зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку) за умови документального підтвердження такого коливання та не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю на момент його укладення;

Таким чином, у разі коливання ціни на товар на відповідному ринку, сторони мають право внести в договір про закупівлю відповідні зміни з дотриманням наступних умов:

  • Зміна ціни в договорі відбувається пропорційно зміні ціни на відповідному ринку. Тобто, відсоток зміни ціни в договорі не повинен перевищувати відсоток коливання ціни такого товару на ринку.
  • Факт коливання ціни на товар на відповідному ринку має бути документально підтвердженим. Таким підтвердженням може бути довідка Торгово-промислової палати, органів Держстату тощо. При закупівлі електроенергії підтвердженням коливання ціни може бути інформація з сайту “Оператор ринку”, про що зазначається у договорі. Нагадаю, що не існує “більш правильного” підтвердного документу щодо зміни ціни.
  • Документальне підтвердження коливання цін на ринку має містити інформацію саме про зміну ціни за період (ціна на початку періоду – ціна на кінець періоду).
  • Початком періоду коливання є дата укладення договору про закупівлю або ж остання зміна в договорі щодо зміни ціни за  одиницю товару. Тобто, розрахунок коливання ціни здійснюється порівняно або з ціною в договорі на час укладення, або з ціною, що була встановлена відповідно до останніх змін у договорі про закупівлю. Звертаю увагу, що ціна може змінюватися не лише на підставі підпункту 2, а також і на підставі підпунктів 6 та 7  пункту 19. 

Тобто, ціна за одиницю товару може зрости внаслідок зміни ставок податок і зборів, умов надання пільг, зміни системи оподаткування учасника, а також зміни регульованих цін, тарифів нормативів тощо.  

На якій підставі останній раз змінювалася ціна за одиницю товару – значення не має.

Особливостями не обмежується періодичність підвищення ціни за одиницю товару.  При наявності підтвердних документів замовник має право змінювати ціну так часто, як необхідно з огляду на ринкову ситуацію.
Також Особливостями не обмежується відсоток, на який сторони мають право збільшити ціну за одиницю товару, єдина умова - відсоток не повинен перевищувати відсоток коливання цін на ринку. 

Окремо звертаю увагу, що це саме відсоток коливання цін на ринку протягом визначеного періоду, але не порівняння ціни договору з ринковою.

Вдалих закупівель!

ціна за одиницю, ціна договору, зміни до договору, істотні умови договору,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.