21.09.2021 ДП "Прозорро"

Підняття ціни договору на 10% у закупівлі електричної енергії. Частина перша

актуальні запитання про підняття ціни договору на 10% у закупівлі електроенергії

Публікуємо виклад актуального інтерв'ю з директоркою департаменту тендерних процедур АТ Укрзалізниця Анною Пясецькою від електронного майданчика Тендер online. 

Особливості зміни ціни електричної енергії та підстава зміни ціни до договору

Ціна електричної енергії в структурі будь-якого контракту, як правило, виглядає як ціна самої електричної енергії, що купується постачальником на спеціально створених сегментах ринку, які обслуговує ДП «Оператор ринку». Усі ринки, куди заходить постачальник, дивиться заявки, що є на продаж, купує цю електричну енергію і забезпечує своїх споживачів. Другий сегмент, з якого складається ціна електричної енергії — послуги з передачі. Це транспортування самої електричної енергії по мережах на території України. Мережі належать НЕК «Укренерго», що є отримувачем цих коштів за послугу і для цієї послуги передбачений затверджений тариф постанови НКРЕКП. Якщо говорити про ці дві складові — в них є дві підстави для перегляду: для перегляду тарифу (це безпосередньо пункт 7, коли маємо затверджений тариф, він змінюється, постачальник отримує постанову про збільшення чи зменшення ціни. Важливо, що ми не можемо просто скопіювати норму Закону, вставити в договір і чекати поки щось зміниться і ми її застосуємо. Норма Закону передбачає, що в договорі має бути передбачений певний порядок. Нічого конкретного про те, що таке порядок Закон не описує. Це не обов'язково мають бути складні конструкції, якісь формули, це може бути умова — хто до кого звертається і що кому подає, що це підписання двосторонньої угоди з моментом набрання чинності. Також логічно в договорі передбачити, який саме тариф діє на момент укладання договору і в якому розмірі. Ми розуміємо, що постанова НКРЕКП сьогодні — така, передбачає затвердження тарифу на 1 МВт електричної енергії. Це в договорі можна і слід передбачити, щоб потім розуміти, яка складова змінюється. Також можна взагалі специфікацію договору розшифрувати. Ціна — ціна електричної енергії без ПДВ, окремо вартість тарифу, окремо на все це нараховується ПДВ. Коли ми підписуємо таку угоду, щоб цю специфікацію ми змінювали в певній частині. Тут проблем нема, тому що нема законодавчих обмежень щодо розміру. Наскільки законодавець підняв чи зменшив — на стільки ми і змінюємо цей тариф.

Коли ми говоримо про перегляд ціни на саму електричну енергію, яку ми споживаємо — тут трохи складніше. Не дивлячись на те, що основна частина електроенергії продається і купується на сегментах ринку — вони працюють з логікою біржі. Є заявка на продаж, є на купівлю. 

Ціна сформувалась, всі отримали, що хотіли. Інформація про розмір цін на продаж погодинно, щоденно, помісячно відображається на сайті ДП «Оператор ринку». Ця інформація є доступною, кожен охочий може подивитись, як складалась ціна на ринку електричної енергії і орієнтуватись в цих цифрах, про які йому заявляє сам постачальник. Але в поточних законодавчих умовах у нас цей ресурс — ці сегменти ринку неможливо віднести до пункту 7, щоб переглядати ціну без обмежень 10 %. Тому ми маємо звертатись до пункту 2. Він нас зобов'язує робити дві речі: визначати коливання і пропорційно до такого коливання піднімати ціну на товар за одиницю. Якщо говорити про те, як це зробити — у нас є 2 найбільш розповсюджені варіанти. В електронній системі дуже багато прикладів, коли замовники укладають договір, ніяких особливих умов договір не містить і ми опиняємось у ситуації, коли приходить постачальник ситуативно і показує документ з підставою щодо зміни ціни на ринку і підписання додаткової угоди. Дуже важливо правильно визначити, який період коливання ми рахуємо. Пропорційно ми піднімаємо, коливання маємо вирахувати і воно має прив'язуватись до певних строків. Якщо договір взагалі нічого не містить — беремо дату підписання договору, можливо, дату аукціону, на якій склалась ціна та момент, коли ви звертаєтесь чи певний період. Важливо в нашому випадку порівнювати однозначні періоди: місяць до місяця, декаду до декади, і коли ми переглядаємо ціну, ми маємо розуміти, що така ціна за весь період договору могла окрім підняття поточного вона могла змінюватись і швидше за все змінювалась на ринку. Якщо ми підписували контракт в березні, а до нас вперше постачальник приходить за переглядом ціни в сторону збільшення в серпні, то вірогідніше всього на ринку товару ВДР та РДН щось змінювалось. Це вихід для тих замовників, які не сильно переймаються, як підготуватись до цього тендеру і як договір скласти. Але все ж таки більше проблем виникає при подальшому їхньому виконанні. По-перше, ми майже без інформації — або її не отримуємо, або, якщо навіть хочемо зініціювати зміну ціни в сторону зменшення на підставі пункту 5 — у нас є умови підписання двостороннього договору. 

Для досвідчених закупівельників є формули перегляду ціни, які і націлені на те, що ваша формула відображає, як змінюється на ринку. Динамічна ціна кожного місяця — різна, тому що у нас для більшості замовників період розрахунку — місяць. Це зумовлено тим, що майже всі мають звичайні лічильники, які обслуговуються оператором системи розподілу. І оператор кожного місяця в певний період дивиться, які показники споживання цього місяця. Порівнює з попередніми показниками. Відповідно, наш розрахунковий період, як правило — місяць. Від місяця до місяця ми можемо змінювати ціну за певними формулами. Треба також розуміти, що не можна просто взяти чужу формулу і собі вкласти в контракт. Треба з нею розібратись. Якщо ціна змінюється кожного місяця — це означає, що щомісяця замовник має з постачальником правильно порахувати, правильно цю формулу використати. Якщо першочергово її просто закласти в контракт, то це означає, що на певному етапі, ви не розумієте, що там. Формули в питаннях електричної енергії дуже правильні, тому що ви в один період часу не переплачуєте, тому що ви слідкуєте за ринком під час його падіння. Але цей ризик, що ринок йде на +10%, а ви обмежені 10% згідно з Законом — він тут нікуди не зникає. Яка б формула не була — вона не має суперечити Закону, ви маєте лише право підняти максимум на +10%. І це не зовсім паритетні умови для постачальника, це створює певні ризики. Але поки що кращого нема. 

Постанова НКРЕКП «Про затвердження правил роздрібного ринку електричної енергії» чи дійсно вона дає право постачальнику ініціювати підвищення ціни до 10% необмежену кількість разів?

Насправді постанова прямо не вказує ні про розміри підняття цін, ні про опції безумовної згоди — безумовного права постачальника взяти і підняти на будь-який необгрунтований відсоток — такого права постанова не вказує. Також ми маємо розуміти, що постанова наразі більше націлена на регулювання тих відносин, які складаються між постачальником та побутовими споживачами. Або дрібними непобутовими, які не підписують контракт як єдиний документ, а приєднуються до публічної оферти. Те, що нам пропонує постачальник — ми до нього приєднуємось і там зрозуміло, що умови сформовані для постачальника більш комфортно — що в односторонньому порядку він може розірвати, змінити і вибору у споживача нема. Замовники у сфері публічних закупівель зобов'язані у тендерній документації викладати проект договору та ще й окремо передбачати, який порядок зміни його умов. Цей порядок зміни умов і ці контрактні умови мають складатись так, щоб ми мали справедливі права між постачальником і замовником. Вони не мають порушувати інші законодавчі норми, але нема жодного документу, який може зобов'язати нас підписати додаткову угоду, якщо вона необгрунтовано піднімає ціну. Ми користуємось Законом, коли говоримо про умови підняття ціни і вони в нас обмежені. 

Важливо означити, за який період ми рахуємо коливання. Ми знаємо, що маємо обрахувати коливання і пропорційно до нього збільшити. Якщо в нас період з березня - по серпень передбачав, що коливання складає 20% — це означає, що ми обраховуємо один період, тому що в нас є юридично значима дата. Перша — дата укладання договору, друга — коли постачальник ініціював внесення змін до договору. Навіть, якщо ми говоритимемо, що в цей період було декілька коливань і розіб'ємо різними довідками, це ніяк не змінює те, що до нашого контракту слід застосовувати період коливання від самого підписання контракту до моменту звернення. Декілька разів використовуючи одну і ту ж підставу для перегляду — вже незаконно. 

Чи є право у постачальника відмовитись від постачання у випадку відмови замовника від підписання додаткової угоди про підняття ціни?

Постанова НКРЕКП «Про правила роздрібного ринку» недавно зазнала змін. Додались такі умови, що дійсно є правові підстави у вигляді або розірвання договору, якщо споживач відмовився від укладання такої угоди, або автоматичної зміни ціни, якщо споживач не відреагував взагалі. Але це стосується тих випадків, коли постачальник змінює регульовані тарифи. Або щось змінюється в законодавстві, що формує ціну і це стає підставою для внесення змін в частині ціни. Йдеться про той же тариф на передачу. Законодавство змінилося, ми маємо право відповідно до Закону внести зміни. Також слід врахувати, що така норма розрахована на інших електропостачальників. ПОН і ПУП мають свої особливі методики, як формується їхній тариф ціноутворення і, відповідно, законодавець має на увазі, якщо в законодавчому полі щось змінилось нема можливості відмовитись споживачу. Якщо говорити про інші підстави для внесення змін чи інші аспекти прав постачальника в цьому питанні — нема єдиного тлумачення про те, що, якщо не погодився — слід розривати. Йдеться про право розірвання. По-друге, формулювання постанови визначає, що у разі внесення змін постачальник повідомляє те чи інше. Однозначність не погодився - розірвав стосується лише тарифів.

Запис розмови — за покликанням.

електроенергія, ціна договору,

Коментарі

Михайло 2021-09-24 11:20:23
Подивився як проводять закупівлі електричної енергії ДАСУ, АМКУ та ДКСУ. Вони, в своїх останніх закупівлях застосовують формулу в умовах ТД та в умовах договору про закупівлю. А саме, в їх закупівлях, за умовами договору, зміна ціни відбувається автоматично кожного місяця без обмежень в 10 % та без укладання додаткових угод. Тобто, наскільки я розумію, вони вважають, що це взагалі не є зміна до договору, а самі умови договору передбачають автоматичну зміну ціни. До речі, деякі закупівлі для них, з такими самими умовами, проводить ДУ «Професійні закупівлі». Особисто мені, а також багатьом іншим замовникам, це не подобаються, але якщо так роблять державні органи, які нас контролюють, перевіряють та проводять нам платежі, то я навіть не знаю, що тут сказати. Розумію, що вони не є Закон, але... Приклади: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-04-01-005036-a; https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-11-010527-a;
Наталя 2021-09-23 11:16:43
Було б добре, якби уповноваженій орган у сфері публічних закупівель та НКРЕКП спільно розробили офіційний документ, щодо застосування формул при закупівлях електичної енергії.