16.08.2021 ДП "Прозорро"

Запровадження «ціни за одиницю»

інформація щодо запровадження «ціни за одиницю»

Вже незабаром, 17 серпня, в електронній системі публічних закупівель України Prozorro та в кабінетах замовників на майданчиках, з’явиться функціонал, що дозволить зазначати вартість цін за одиницю номенклатурних позицій, що входять в склад предмету закупівлі. 

Ціна за одиницю - це вартість одиниці предмету закупівлі, що є складовою будь-якої закупівлі в прозорро, зокрема, якщо в лоті (закупівлі) декілька позицій, то це вартість за одиницю кожної позиції. Щоб уявити, як це виглядає, ми можемо просто уявити специфікацію до договору, в якій якраз і зазначається вартість цін за одиницю складових договору. 

Функціонал з’явиться у вигляді необов’язкового до заповнення, проте ми радимо почати користуватися ним вже з моменту релізу, адже з часом функціонал стане обов’язковим. 

Яка мета запровадження змін? 

В першу чергу це можливість відстежувати зміни вартості складових закупівлі та укладеного договору в процесі виконання договору. Для замовника інструмент дозволить в майбутньому більш чітко визначати очікувану вартість предмету закупівлі, а для Керівних організацій розпорядників та Державі відстежувати динаміку змін цін складових предмету закупівлі. 

Наприклад, якщо Замовник купує за кодом 03220000-9 - Овочі, фрукти та горіхи, але в закупівлі є Картопля, огірки та фундук, то допоки можна було дивитися лише на вартість підписаного договору в межах всієї закупівлі. Після запровадження функціоналу, з'явиться можливість аналізувати вартість окремо огірків, картоплі та фундуку, так як Замовники і система навчилися їх виділяти у відповідності до наказу Мінекономіки за № 1082. Відповідно, надалі відкриті аналітичні системи, як то bi.prozorro.org, clarity-project.info зможуть налаштувати вивод інформації для отримання зведених статистичних даних. Такою інформацією зможуть користуватися не лише учасники, щоб визначити стратегії своєї політики продажу в Прозорро, а й замовники, які зможуть використовувати таку інформацію, ціни за одиницю, для формування об’єктивно визначеної очікуваної вартості.

Також, хочемо звернути увагу, що ДП «Прозорро» у другому півріччі 2021 року планує разом із ДУ «Відкриті публічні фінанси” завершити інтеграцію із Edata — «Єдиним веб-порталом використання публічних коштів. Інтеграція буде передбачати можливість автоматичного розміщення інформації про укладений договір в кабінеті підприємства-замовника на порталі Edata для спрощення роботи Замовника. При цьому важливим елементом для розміщення інформації на Edata є саме ціна за одиницю. 

Як це буде працювати в кабінеті Замовника?

Замовник, в процесі розміщення укладеного договору, як результату проведеної закупівлі, побачить перелік позицій які є складовими закупівлі (лоту), їхню кількість та зможе зазначити ціни за одиницю. 

Наприклад (кабінет замовника на майданчику smarttender.biz): 

Держзакупівлі.онлайн:

Zakupki.prom:


Інформація про ціни за одиницю буде відображатися на майданчиках, як це показано на картинках нижче 

Також ціни за одиницю будуть відображатись на порталі prozorro.gov.ua.

Як ми плануємо спростити завантаження інформації про ціну за одиницю для Замовників

Ми розуміємо, що Замовники, з часу обов’язковості запровадження внесення цін за одиницю можуть стикнутися із додатковим навантаженням. Тому аналізуємо можливості реалізації функції експорту-імпорту специфікацій з excel до електронної системи. Можливий формат реалізації може бути наступним:

1. Замовник при оголошенні закупівлі в складі тендерної  документації може розмістити шаблон для експорту в систему в xls форматі з строками номенклатурних позицій, стовпцями “кількість” “Ціна за одиницю”, що будуть відноситися до строк;

2. Учасник-переможець, в процесі підписання договору подасть Замовнику заповнений значеннями шаблон після аукціону, з урахуванням пониження, якщо воно відбулося;

3. Замовник, завантажить узгоджений файл в систему через майданчик, в процесі розміщення укладеного договору, автоматично відбудеться заповнення значень в системі; 

4. В разі внесення змін, Замовник зможе вивантажити із системи існуючий файл специфікації, внести зміни по позиціях, відносно яких вони відбулися й завантажити назад в систему. Перевірити значення й опублікувати. 

Окрім того ми спільно із департаментом сфери публічних закупівель опрацьовуємо варіант змін до закону, в якому ціни за одиниці в стандартизованому файлі або шляхом заповнення електронних полів системи, буде зобов’язаний подавати переможець процедури закупівлі разом із документами переможця. Замовник зможе зробити перевірку відповідності значень та затвердити й опублікувати при розміщенні договору. Цей варіант майже детально повторює порядок взаємовідносин Замовника та Переможця процедури закупівлі в процесі укладання рамкових угод. 

Ми дуже радимо почати користуватися функціоналом та обов’язково повідомляти нам про можливі варіанти зробити функціонал ще зручнішим! 

ціна за одиницю,

Коментарі

Антоніна 2021-12-05 15:12:34
Доброго дня! Оголосили спрощену закупівлю на "Меблі та обладнання для харчоблоку" на суму 60 000 гривень - кількість 10 штук. Після проведення аукціону перемогла фірма на суму 55 099 грн, чи можна змінити кількість одиниць товару, оскільки після проведеного аукціону вартість однієї одиниці складає менше 6 000 грн без ПДВ за 1 шт., що не дає оплатити через казначейство, оскільки це капітальні видатки ?
Владислав Гарус 2021-09-17 15:00:20
Картопля, по коду овощей... хммм.. )
Аня 2021-09-02 14:00:44
А якщо наприклад закуповуємо на весь рік заправку та регенерацію картриджу, сума договору 20 000,00 грн. Але на кожен принтер чи БФП різна ціна за одиницю, як тоді бути?
Лариса 2021-08-27 11:34:01
Пропоную обов'язковість цього поля залишити тільки для випадків, коли оголошується процедура закупівлі не з очікуваною вартістю, а з очікуваною ціною за одиницю. Я погоджуюсь з коментарями колег. Купа питань і незручностей. з ПДВ/без ПДВ? Часто в договорах вказані ціни без ПДВ, а ПДВ визначається загалом на весь перелік товарів. Потрібно руками розраховувати ПДВ. Крім того, за одним кодом закупівлі можуть бути об'єднані різні товари (які відповідають одному коду) з різними цінами. Так яку ціну вказати? Середню? Кому це потрібно? Про що можна дізнатись, якщо купили чотири різних врізних замка. Код один 44520000-1, а ціни різні. Невже публікувати план і звітувати по кожному замку, по кожній банці фарби, по кожній упаковці штукаурки...
Тетяна 2021-08-31 15:23:41
Лариса, Доброго дня. Мене також цікавить це питання, тому що на своє я відповіді не отримала. Лише зазначили зіслатися на Наказ 1082 в якому відсутня інформація про ціну за одиницю за товар. Чи було надано відповідь на ваш коментар. І хотіла б дізнатись, як ви публікуєте закупівлі по одному коду ДК з різною ціною за одиницю товару. Дякую
Євген 2021-08-20 19:26:58
Доброго дня! Коли у рахунку ціна за одиницю товара йде без ПДВ, а потім ПДВ нараховується на суму, а у ел.формі нема перемикача - "ціна з/без ПДВ", та доводиться перераховувати ціну з ПДВ вручну, - бува, в копійках більше 2-х знаків. Тоді може некоректно відображатися загальна сума.
Тетяна 2021-08-19 16:48:47
Ліля, як я можу внести ціну за одиницю до кожної позиції, якщо на майданчику можливо вказати лише один раз ціну за одиницю після внесення інформації про Договір. У розділі: «Позиція №1» ціна за одиницю відображається у вигляді формули - ціна за одиницю*кількість товару=сума договору. Сума договору 4500,00 грн. із них умивальник - 2500 грн * 1 = 2500,00 грн. Унітаз – 1000*2=2000,00 грн. Якщо прописати сума умивальника чи суму унітазу, сума Договору в мене не вийде.
Тетяна 2021-08-19 12:30:39
Доброго дня. По договору ми купуємо товар: умивальник - 1 штука, унітаз - 2 штуки, код ДК 44410000-7 "Вироби для ванної кімнати та кухні". Ціна за кожну одиницю товару різна. Згідно ч. 10 ст. 3 Закону Про публічні закупівлі, Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини. На даний час, в системі позначається як позиція №1. Виникає питання: Як правильно в системі Прозорро відображати ціну за одиницю до кожного товару???
Ліля 2021-08-19 15:19:31
Тетяна, Оголошуєте закупівлю на ці товари, заповнюєте інофрмацію по кожній номенклатурній позиції, як це вимагає Наказ 1082, детально про це тут https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-publikuvati-v-prozorro-vidpovidno-do-nakazu-1082 І до кожної номенклатурної позиції вносите ціну за одиницю
Тетяна 2021-08-19 11:47:22
Ціна за одиницю - обов'язково для всіх закупівель, чи до 50 тис.грн.можна не прописувати?
Ліля 2021-08-19 15:22:57
Тетяна, вона поки необов'язкова, але зазначати її можна в: Спрощені/Допорогові закупівлі Відкриті торги Відкриті торги з публікацією англійською Конкурентний діалог Звіт про укладений договір Переговорна процедура Запит ціни пропозиції Відбір в рамковій Спрощена оборонка
Тетяна 2021-08-19 15:25:07
Ліля, В річному плані ціну за одиницю теж зазначати?
Ліля 2021-08-19 16:03:56
Тетяна, ні, тільки для контрактів
Оксана 2021-08-19 11:26:07
Ціна за одиницю має бути вказана з ПДВ чи без ПДВ?
Ліля 2021-08-19 15:34:09
Оксана, ціна за одиницю вказується в залежності від того яка ознака ПДВ вказана у договорі. Тобто якщо в договорі з ПДВ, то і ціна за одиницю з ПДВ
Миколай 2021-06-25 12:23:28
Купувати картоплю по цьому коду - це вже порушення))). Для картоплі є свій код - 03210000-6.
Іван 2021-06-23 11:27:30
А на якій підставі з'явиться це поле? Адже тільки за рамковою угодою передбачено це поле "ціна за одиницю" згідно статті 15 Закону № 922. Коли Мінекономіки прибере номенклатуру зі свого наказу, оскількі в Законі взагалі немає слова "номенклатура". Розширювальне тлумачення ном Закону свідчить про низький професійний рівень осіб, що готують такі неякісні НПА.
Валентина 2021-06-11 11:30:16
Нові зміни це добре, а коли в електронній системі закупівель зникне таке обов’язкове поле, як "джерело фінансування"? Адже ч.2 ст. 4 Закону не передбачено джерело фінансування?