22.09.2023 Ірина Литвинчук

Відповіді на запитання щодо змін по Постанові 1178 - Частина 2

Провівши  вебінар щодо змін які відбулись у  Постанові 1178, ми, як і обіцяли, надали відповіді на найцікавіші запитання. Перша частина відповідей на запитання за посиланням

Отже, аби більш вичерпно розкрити тему змін, відповідаємо:

Запитання 6 

Чи потрібно вносити зміни до Положення про УО у зв'язку зі змінами?

Відповідь:

Замовник на свій розсуд визначає, чи потрібно вносити в положення інформацію щодо відповідального за обґрунтування, та того хто його погоджуватиме. Та в тому випадку якщо обидва пункти буде здійснювати УО (а не посадова особа), то ви можете прописати їх в це положення. Тобто можна  додати, що УО повинна публікувати та погоджувати обґрунтування. 

Отже, якщо замовнику необхідно аби в положенні були прописати наведені вище, та подібні пункти на його розсуд - він може їх прописати. Та це не є обов`язковим.

Запитання 7

Кого може керівник уповноважити на підпис обґрунтування закупівлі, що публікується в системі?

Відповідь:

Обґрунтування повинна підготувати уповноважена особа або інша службова особа замовника. Тих, хто готуватиме та погоджуватиме таке обґрунтування, замовник визначає самостійно, залежно від внутрішньої організації. Тож, хто саме буде відповідальний за даний процес і чи буде це відображатись в Положенні - вирішує замовник. 

Запитання 8

Які зміни потрібно зробити в тендерній документації про зміни п.47 Особливостей та якими інструментами керуватися, щоб визначити під санкційних учасників, активи яких були передані АРМА.

Відповідь:

Як відомо, пунктом 47 визначено перелік підстав, коли Замовник зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі.
Частина 11 цього пункту звучить як:
11) учасник процедури закупівлі або кінцевий бенефіціарний власник, член або учасник (акціонер) юридичної особи - учасника процедури закупівлі є особою, до якої застосовано санкцію у вигляді заборони на здійснення у неї публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України “Про санкції”, крім випадку, коли активи такої особи в установленому законодавством порядку передані в управління АРМА;
Виключення щодо АРМИ передбачене останніми змінами до Постанови 1178. І це виключення стосується тих підприємств, які/активи яких передали в управління АРМА. Тобто підприємтсва, що передані в управління АРМА можуть брати участь в закупівлях в якості учасників, навіть якщо вони під санкціями. Оскільки АРМА керує арештованими активами, а значить, продавати їх вони теж можуть. 

Рекомендуємо в своїх ТД (тендерних документаціях) заздалегідь підготувати вимогу до таких  Учасників. А саме, якщо вони знаходяться під санкціями, але в управлінні АРМА, щоб вони надавали довідку в ТП. А саме, довідку, що їхні активи передані АРМІ, тобто підприємство що бере участь в закупівлі знаходиться в управлінні/під керівництвом АРМА.

Запитання 9

В зв'язку з відкриттям доступу до реєстру корупціонерів, чи потрібно замовнику вимагати в тендерній документації від переможця інформаційну довідку з реєстру щодо наявності/відсутності у реєстрі інформації про керівника?

Відповідь:

Реєстр наразі відкрито, тож замовник сам перевіряє дану інформацію. Та нагадуємо, що працює інтеграція між НАЗК та Прозорро, тому інформацію по ФОПу та юридичній особі, можна переглянути в системі. 

Як це зробити, детально описано в нашій статті “Інтеграція з НАЗК”.

Запитання 10 

Яким чином здійснювати закупівлі, предмет закупівлі яких не становить державної таємниці, але інформація, що має бути в тендерній документації  до такої закупівлі, є інформацією з обмеженим доступом?

Відповідь:

Постанова 1178 передбачає (п.4 абзац 4, п.10 абзац 2, п.13 ч.16 абзац 5, п.20, п.27), що у разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та/або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника, така інформація може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

Тобто без вказання конкретної адреси для будь-кого зі сторін.


постанова 1178, зміни, внесення змін, постанова,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.