16.06.2023 Лілія Кулик

Інтеграція з НАЗК

ДП “Прозорро” інтегрувалось з реєстром корупціонерів, що адмініструється Національним агентством з питань запобігання корупції. Інтеграція з реєстром була реалізована за підтримки проєкту USAID/UKaid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, що реалізується Фондом Євразія. 

Тепер після того, як замовник визначив учасника переможцем, завдяки інтеграції, в електронній системі буде сформована довідка про наявність/відсутність корупційного чи пов’язаного з корупцією правопорушення.

Ця інтеграція реалізована на підставі спільного Наказу Національного агентства з питань запобігання корупції та Міністерства економіки  України №13/23/395 від 18.01.2023 року “Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, та електронною системою закупівель”. 

По кому наразі буде формуватись довідка про відсутність корупційного та пов’язані з корупцією правопорушення

Наразі довідка буде формуватись по юридичній особі, тобто на підтвердження відсутності підстави з підпункту 2 пункту 47 Постанови №1178

Окрім того, довідка буде формуватись також по фізичній особі, яка є учасником процедури закупівлі (ФОП, фізична особа, що є учасником) відповідно до підпункту 3 пункту 47 Постанови №1178. 

На якому етапі буде формуватись довідка

Довідка буде формуватись після визначення переможця, аналогічно до того, як формувалась довідка з ДФС. Тобто по суті ця довідка формується як документальне підтвердження відсутності відповідних підстав з пункту 47 Постанови. Відповідно, Замовники можуть прописати в ТД, що будуть приймати цю довідку як документальне підтвердження відсутності відповідної підстави і не вимагати оригінал довідки з НАЗК по відповідній підставі від Переможця.  

Де можна буде переглянути довідку

Переглянути довідку можна буде в Протоколі розкриття. Довідку можна буде відкрити і за потреби завантажити.

Де саме знайти довідку можна переглянути за скріншоті нижче.

Як виглядатиме довідка

В довідці буде інформація про наявність чи відсутність юридичної чи фізичної особи (ФОП чи фізичної особи учасника) в реєстрі про наявність/відсутність корупційного чи пов’язаного з корупцією правопорушення.
Приклад довідки показаний на скріншоті нижче.

Що передбачити замовнику в своїй тендерній документації

Замовник тепер зможе не вимагати довідку про відсутність корупційного правопорушення по юридичній особі чи по ФОП, який є учасником. Достатньо буде прописати в своїй тендерній документації, що на підтвердження відсутності підстав для відмови в участі за корупційні правопорушення по ФОП чи юридичній особі Переможцю замовник буде приймати/переглядати довідку, що сформована системою автоматично завдяки інтеграції між Прозорро та Реєстром осіб, що вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.

Що також важливо врахувати

Довідка формується по фізичних особах-підприємцях і фізичних особах, які є учасниками довідка формується тільки по тих особах, які мають код РНОКПП. Тобто практично по всім постачальниках, що братимуть участь як фізичні особи чи ФОПи.
Та звертаємо Вашу увагу, що є учасники ФОП, які відмовились від отримання такого коду РНОКПП. У таких постачальників є можливість отримати довідку з НАЗК тільки на письмовий запит.
Не дивлячись на те, що таких їх вкрай мало - рекомендуємо Замовникам все одно бути обачними, та вказати певні вимоги до таких учасників, у своїй тендерній документації щодо надання ними довідок отриманих через письмовий запит. 

назк,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.