18.09.2023 Ірина Литвинчук

Відповіді на запитання щодо змін по Постанові 1178 - Частина 1

Провівши вебінар щодо змін які відбулись у Постанові 1178, ми, як і обіцяли, надали відповіді на найцікавіші запитання. Друга частина відповідей на запитання за посиланням.

Отже, аби більш вичерпно розкрити тему змін, відповідаємо:

Запитання 1

Обґрунтування від 50 тис.грн стосуються усіх закупівель? 

Відповідь:

Ні, даний пункт стосується лише закупівель проведених згідно до п.9 (закупівлі що дорівнюють або перевищують 50 тис. гривень) та п.13 (де вартість закупівель становить або перевищує 100 тис. гривень та є меншою, ніж 200 тис. гривень)  Постанови 1178.

А саме до п.9:

Під час здійснення публічних закупівель, передбачених цим пунктом, без використання електронної системи закупівель замовники повинні відповідно до Закону дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, зокрема максимальної економії, ефективності, запобігання корупційним діям і зловживанням, та за результатами їх здійснення за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. гривень, оприлюднювати в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту. Обґрунтування у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.

До п.13, ч.16, 4 абзац:

У разі укладення договору про закупівлю відповідно до цього пункту замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту. Обґрунтування у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.

Запитання 2

Якщо протягом року декілька закупівель на різні суми, щоразу необхідно робити обґрунтування ?

Відповідь:

Залежить від того, яка буде загальна сума по вашим закупівлям по одному коду ДК. 

Скажімо заплановано три закупівлі по 20 тис.грн, що сумарно перевищують 50 тис.грн. Тут необхідно підвантажувати обґрунтування до кожної закупівлі. 

Ну а якщо ви закупили на 40 тис.грн., і виникла додаткова потреба, яку ви не могли передбачити на початок року, що в сумі із попередньою закупівлею буде перевищувати межу - обґрунтування кріпити не потрібно.

Запитання 3

Яка має бути форма обґрунтування закупівлі за п.13 Постанови №1178? Чи є зразок?

Відповідь:

Постановою не передбачено певного алгоритму чи тексту такого обґрунтування. Тож це може як наказ,службова записка,резолюція чи навіть у вигляді протоколу УО за підписом керівника тощо, все на розсуд замовника - встановленої форми чи зразку немає.

Відповідно замовник на власний розсуд вирішує яка форма, зміст та які саме документи мають бути.

Запитання 4

Коли потрібно опублікувати обґрунтування ?

Відповідь:

Постанова 1178 із даними змінами набрала чинності 07.09.2023. Тобто публікувати обґрунтування потрібно на договори, що укладені починаючи з 07.09.2023р.

Запитання 5

Яким чином публікувати обґрунтування: на сайті Прозорро, як додаток до договору, як додаток до протоколу, на сайті управління?

Відповідь:

Система реалізована таким чином, що замовнику необхідно одночасно зі звітом кріпити дане обґрунтування. Оскільки технічно, після оприлюднення звіту, додавати будь-які документи до системи - неможливо. Тож готуйте ваші обґрунтування заздалегідь, аби оприлюднювати їх одночасно зі звітом.


Сподіваємо відповіді на дані питання допоможуть вам ще швидше розібратись та спростити закупівельний процес.

Відповіді на інші запитання в даній темі - вже скоро! Слідкуйте за нашими новинами і вдалих вам закупівель.

постанова 1178, законодавство, оновлення,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.