05.10.2020 Андрій Баришполь

Критерій вартості життєвого циклу у закупівлі

Мінекономіки прийняло примірну методику визначення вартості життєвого циклу закупівлі. Скоро на Prozorro можна буде оцінювати пропозиції постачальників не лише за ціною товару, а й за вартістю його подальшої експлуатації. 

Державні замовники зможуть обирати, за яким критерієм вони будуть оцінювати пропозиції на тендері: лише за ціною або за сукупними витратами на використання товару. Так держава зможе заощаджувати гроші у довготривалому періоді. 

ДП «Прозорро» веде роботи, спрямовані на автоматизацію функціоналу врахування вартості життєвого циклу предмету закупівлі при проведенні закупівлі. Реалізація функціоналу очікується в четвертому кварталі 2020 року. 

Що отримає екосистема електронних публічних закупівель України?

Насамперед, замовники зможуть при проведенні відбору пропозицій постачальників, отримати результати, що будуть враховувати вартість витрат, які вони понесуть протягом встановленого періоду користування або ж експлуатації. Замовник із оголошенням закупівлі зазначає те, що закупівля буде проходити із урахуванням критерію вартості життєвого циклу. Критерії вартості життєвого циклу в оцінці пропозицій можна буде застосувати до процедур закупівель, що відповідають Закону України «Про публічні закупівлі». Замовник визначає одиницю виміру розрахунку вартості життєвого циклу предмету закупівлі та в електронній системі обирає від одного до п’яти критеріїв, що будуть складовими результуючої вартості: 

  • витрати, пов’язані з придбанням;
  • витрати, пов’язані з користуванням (наприклад, споживання електроенергії та інших ресурсів);
  • витрати, пов’язані з обслуговуванням;
  • витрати, пов’язані з завершенням користування (наприклад, утилізація, переробка тощо);
  • витрати, пов’язані з захистом навколишнього середовища (вартість екологічних витрат).

Також замовник визначає в тендерній документації, яким порядком та якими документами замовник повинен буде підтвердити розрахунки складових. 

Як учасник має враховувати критерій вартості життєвого циклу

Учасник, подаючи пропозицію до закупівлі, повинен буде ознайомитись із тендерною документацією та в частині, що буде стосуватися визначення методики вартості життєвого циклу звернути увагу на одиницю виміру та інші вимоги. Тоді провести розрахунки параметрів для своєї пропозиції. При подачі пропозиції зазначити ціну пропозиції, окремо вартість по кожному із параметрів вартості життєвого циклу предмету закупівлі, що вимагає замовник та підкріпити розрахунки документами по кожному з параметрів. Електронна система закупівель прийме значення, просумує їх та в процесі аукціону буде показувати їх, як подальшу умову кваліфікації. Той учасник, пропозиція, якого за результатами попереднього раунду або на початковому етапі, з врахуванням вартості життєвого циклу предмету закупівлі буде найнижчою — отримає можливість робити ставку останнім в наступному раунді. До речі, в процесі аукціону, в поточній реалізації змінним параметром може бути лише цінова пропозиція, як складова вартості життєвого циклу, тобто вартість товару. 

Після закінчення аукціону, електронна система закупівель ранжує пропозиції учасників так, що замовник розпочне кваліфікацію із тієї пропозиції, вартість якої за результатами аукціону, із врахуванням вартості життєвого циклу буде найнижчою та, відповідно, найбільш близькою до перемоги, за умови повної відповідності вимогам замовника. 

Внаслідок злагодженої роботи електронної системи закупівель та методологічної підтримки цього процесу, замовник в довгостроковій перспективі отримає саме той предмет закупівлі, який буде відповідати його вимогам щодо якості та буде найбільш економічно вигідний йому з погляду витрат за період користування таким предметом закупівлі, наприклад, за 10 років експлуатації. 

вартість життєвого циклу, оновлення, тендерна документація, тендерна пропозиція,

Коментарі

Людмила 2020-10-15 08:21:33
До нормального використання таких критеріїв, наша економіка та законодавство ще не доросли. Може коли небудь в далекому майбутньому......