14.09.2020 Оксентія Груба

Кабмін прийняв постанову про роботу Prozorro Market

Прийняття постанови встановлює повноцінний запуск першого державного онлайн-магазину. Це дає змогу сповна розкрити його потенціал для бізнесу та держави.

Застосовувати Prozorro Market замовники тепер зможуть для закупівель до 200 тисяч гривень, монополісти у своїй галузі — до 1 млн. грн. Раніше була можливість закуповувати лише до 50 тисяч, що обмежувало замовників у закупівлях  через Prozorro Market.

У разі здійснення закупівель товарів, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, замовник здійснює відбір постачальника шляхом формування замовлення в електронному каталозі з дотриманням принципів здійснення закупівель, визначених статтею 5 Закону.

У разі здійснення закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тис. гривень та є меншою, ніж 200 тис. гривень, для замовників, визначених пунктами 1—3 частини першої статті 2 Закону, та меншою, ніж 1 млн. гривень для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників. Постанова Кабміну дає три місяці на реалізацію запиту цінових пропозицій у Prozorro Market, та ми вже тестуємо новий функціонал і на початку жовтня запустимо його в продуктив. І тоді замовники зможуть купувати там товари від 50 тисяч гривень.

 Нагадаємо, Prozorro Market створений для того, щоб державні та комунальні органи влади і підприємства могли без зайвих зусиль та організації тендерів купувати товари широкого вжитку: офісне приладдя, пальне, меблі, побутову хімію, комп'ютери, посуд тощо. Крім цих позицій, в Prozorro Market продаються: захисні маски, антисептики та багато інших медичних товарів. 

Prozorro Market є вдалим інструментом, для того, щоб зробити державні закупівлі такими ж простими, як закупівлі в інтернет-магазині, при цьому лишатися ефективними і прозорими. 

Оновлений Prozorro Market має багато переваг. Зокрема: 

  •  Економія державних коштів. Каталог відображає всі цінові пропозиції у кожній групі товару, бізнес дивиться на ціни конкурентів і знижує свої. Завдяки цьому покупки в Prozorro Market є дуже вигідними для держави. Зокрема, якщо медичні маски в рамках протидії COVID-19 державні замовники купували в середньому за 5,85 грн, а на Prozorro Market у середньому за 3,78 грн (дані за серпень 2020 року).
  •  Збереження одного з основних принципів Prozorro — конкуренції. А все тому, що постанова КМУ впроваджує в Prozorro Market інструмент запиту цінових пропозицій. Купуючи щось від 50 тис. грн, замовник зазначатиме товар, а постачальники надаватимуть свої ціни. Переможець — той, хто запропонує найнижчу ціну, — визначатиметься автоматично. Таким чином, державні замовники зможуть отримувати ще більше економію коштів. 
  •  Завдяки Prozorro Market бізнес зможе економити час та знизити операційні витрати. Аби потрапити в електронний каталог Prozorro Market, достатньо один раз пройти просту процедуру кваліфікації. Таким чином, підприємці отримують зручний канал збуту і можуть без додаткової реклами отримувати замовлення від понад 30 тисяч державних установ з усієї країни. Підприємці, особливо малий і середній бізнес, зможуть суттєво розширити ринок збуту завдяки цьому інструменту: потенційний оборот на Prozorro Market становить в 30 мільярдів гривень щороку.
  •  Нові, нижчі та гнучкіші тарифи для бізнесу. Для підтримки, наповнення та розвитку Prozorro Market бізнес буде сплачувати комісію — але лише в разі підписання угоди. Йдеться про 3% від суми договору при вартості закупівлі до 50 тис. грн, 2% – до 200 тис. грн, 1% – понад 200 тис. грн. Для державних замовників користування Prozorro Market є повністю безкоштовним.
e-каталог, оновлення,

Коментарі

Надія 2021-09-10 11:54:58
Доброго дня, чи можливо оголошувати 3 раз запит ціни пропозиції по одному виду товару якщо попередні 2 рази закупівля не відбулася ,тому що ніхто не надав пропозицію
Ольга 2020-10-02 09:46:00
Чи можна використати Прозоро Маркет при закупівлі на суму 100 000, якщо до цього провели закупівлю через Прозоро Маркет на 150 000? Чи необхідно провести відкриті торги на 100 000?
Ліля 2020-10-02 16:34:57
Ольга, Все залежить від того, як ви планували закупівлі. Якщо у вас 100 000 - непередбачувана потреба, то ви користуєтесь вартісними межами Закону і можете застосувати спрощену закупівлю. При цьому нагадаю, що згідно з Постановою для закупівель вище 50 тис. грн потрібно використовувати не Прозорро Маркет, а запит ціни пропозицій.
Олег 2020-09-17 13:32:17
Доброго дня! Підкажіть чи законно закуповувати один і той самий предмет закупівлі через ПМ по 50 тис.грн.? Наприклад є 150 тис.грн. на рік на закупівлю офісного паперу чи можливо здійснити три закупівлі через прозоро маркет по 50 тис.грн. без запиту цінових пропозицій? Товар все рівно закуповується в авторизованих постачальників і за ціною, яка оголошена на прозоро маркеті - все ж прозоро) Чи це буде грубим порушенням? Дякую)
Ліля 2020-09-17 13:53:53
Олег, не можна. Мова йде ж про вартість предмета закупівлі, а він у вас 150 тис. грн, відповідно тільки спрощена, запит ціни пропозицій чи звіт, якщо є щаконні підстави