14.04.2021 ДП "Прозорро"

Внесення змін до договору та публікація звіту про виконання договору: відповіді на запитання

запитання та відповіді про внесення змін до договору та публікація звіту про виконання договору

Детальніше про внесення змін до договору, а також публікацію звіту про виконання договору можете прочитати у тексті за покликанням. Зараз перейдімо до запитань та відповідей на них щодо теми.

Щодо звітування в системі Prozorro

2020 року був підписаний договір на розробку програмного забезпечення, у зв'язку із технічними проблемами договір було подовжено на 2021 рік терміном до 31.03.21. Виконавець повністю виконав свої зобов'язання, а ми як замовник оплатили лише 85% від суми договору, а залишок 15% не можемо оплатити через відсутність бюджетного фінансування. Термін дії договору закінчився, і його не подовжували. В договорі прописано, що договір в частині розрахунків діє до повного виконання. Разом з тим, відповідно до 10 Закону — звіт про виконання договору про закупівлю — протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання. Термін дії договору закінчився, але оплачений не повністю. Як правильно прозвітувати у системі Прозорро?

Краще було продовжити дію договору. А зараз прозвітуєте, коли будуть виконані всі зобов'язання. У Законі є кілька підстав для публікації звіту і ви можете скористатись будь-якою з них.

Чи можна укласти прямий договір?

1.Якщо укладаємо додаткову угоду на зменшення суми договору через зменшення ціни на газ, чи можна зекономлені гроші вважати новим предметом і (до 50 тис.) укласти прямий договір на газ? 2. Якщо ціна на газ збільшилася, ми кількість товару зменшуємо. В результаті нам не вистачає газу в кінці року. Чи можна вважати збільшення ціни за одиницю товару непередбачуваною обставиною і укласти прямий договір до 50 тис.?

Відповідь на 1 питання — так, можна. Щодо другого: якщо вам виділяють на це додаткові кошти чи ви перерозподіляєте кошти з інших предметів закупівлі, тоді це новий предмет закупівлі.

Публікація звіту про виконання договору

Чи потрібно публікувати звіт про виконання договору в системі після виконання договорів на допорогові закупівлі?

На допорогові — необов'язково, а на спрощені — звісно, потрібно, як і публікувати додаткові угоди, як це передбачено статтею 41, бо договір за результатами спрощеної є договором про закупівлю.

Звітування про залишок коштів

Виникла така ситуація: договір про постачання товару закінчився 31.12.20 та у зв'язку з карантином потреби у постачанні товару не було і, відповідно, залишились кошти на залишку, як діяти у такому випадку та як правильно відобразити це у системі при закритті договору?

Можете прозвітувати, там вказуєте суму фактичних проплат.

Щодо протоколу про виконаний договір

Чи потрібний протокол на звіт про виконаний договір ?

Усе залежить від вашого внутрішнього порядку, в Законі такої вимоги немає, якщо у вас в положенні про УО вимоги немає, то не потрібен.

Також можна ознайомитись з іншою серією  запитання-відповідь на цю тему.

договір, договір, внесення змін, внесення змін,

Коментарі

Ваня 2021-04-18 19:54:01
Чи потрібний протокол на звіт про виконаний договір ? Усе залежить від вашого внутрішнього порядку, в Законі такої вимоги немає, якщо у вас в положенні про УО вимоги немає, то не потрібен. Спасибо!!!!!
Оксана Груба 2021-04-26 18:07:36
Ваня, раді, що ви знайшли потрібну відповідь.
Катерина 2021-04-16 10:50:12
Доброго дня! Хотілося б побачити роз`яснення - статтю на тему - Зміна ціни за одиницю товару до 10%, згідно ч.5 п.2 ст.41 Закону. Коли можна робити перше підвищення? Через 9о днів, чи раніше напротязі 90 днів? На скільки %? Які документи Замовнику вимагати як підтвердження коливання ціни, наприклад продуктів харчування? Пропорційність?
Тетяна 2021-04-19 11:37:44
Катерина, Добрий день. Про підвищення ціни. Спочатку рахуємо 90 днів з дня підписання договору, а потім підписуємо угоду про підвищення. Далі рахуєте вже з дня підписання угоди. На скільки %? В законі чітко прописано "до 10%", отже від 0,01% до 9,99%. 10% - уже помилка. Звісно ціну підвищуєте пропорційно. Ціна виросла з 18 грн до 19,80 грн, це більше на 1,10%. Якщо в підписаному договорі ціна 16,40, то підвищити до 19,80 не маєте право, а пропорційно на 1,10% з 16,40 до 18,04.
Катерина 2021-04-29 15:05:12
Тетяна, дякую за відповідь! Але ж в Законі написано не частіше ніж 1 раз на 90 днів з моменту підписання договору, Чи буде помилкою поділити час діі договору на квартали по 90 днів і підписувати за необхідності ДУ 1 раз на такий квартал ?