26.05.2023 Ірина Литвинчук

Відповіді на запитання щодо виправлення невідповідностей

В яких випадках надавати Учаснику можливість виправити невідповідності

Не дивлячись на те, що ця тема не нова, ми продовжуємо отримувати запитання як від Замовників так і від Учасників, щодо того, чи надавати Учаснику можливість на виправлення невідповідностей. Або чи повинен був Замовник скористатись даним функціоналом. Зібравши цікаві запитання, ми підготували відповідь на них.

Запитання 1

Чи надавати Учаснику 24 години на виправлення, якщо в технічних характеристиках в порівняльній таблиці товару, він вказав кілька позицій з іншими технічними характеристиками? Чи відразу його відхиляти?

Запитання 2

При завантаженні декларації на відповідність товару була відсутня печатка і підпис виробника, але печатка та підпис органу оцінки присутній на документі. Відхиляти, чи можливо надати 24 години на виправлення?

Запитання 3

Чи можна виправляти Учаснику протягом 24 годин інформацію щодо кількості товару у пропозиції? 


Відповідь:

Якщо відповісти на всі ці питання коротко - то так, можна надати 24 години на виправлення, адже за Особливостями діапазон виправлень значно розширився.

А якщо більш розширити відповідь, то під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерній пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Запитання 4

Чи підпадає самодекларування під 24 години на виправлення?  

Постачальник, при створенні своєї пропозиції підтверджує в електронній системі відсутність підстав для відмови в участі в процедурі закупівлі, що передбачена пунктом 47 Постанови №1178. Це відбувається шляхом проставляння "галочок". При цьому, деякі підпункти пункту 47  стосуються юридичної особи або фізичної особи-підприємця. В такому разі учасник має самостійно обирати який пункт підтверджувати в залежності від того є він юридичною особою і фізичною особою/ФОП.
Варто також зауважити, що після того, як пропозиція подана і завершився період подання пропозицій, у постачальника зникає можливість вносити зміни до наданих відповідей про підтвердження відсутності підстав для відмови в участі в процедурі закупівлі.

Отже, на сьогодні учасник має право виправити помилку, яку допустив у ТП один раз на етапі розгляду замовником його пропозиції майже у всіх випадках. Замовник не може розміщувати щодо одного й того ж учасника процедури закупівлі більше ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції, крім випадків, пов`язаних з виконанням рішення органу оскарження.

Обсяг виправлень за Постановою № 1178 значно більший, аніж той, що передбачав Закон. Тож учасник має можливість виправити майже всю ТП. Виключення  - відсутність забезпечення ТП та інформація, документи щодо технічних та якісних характеристик предмета закупівлі. 


Також актуальні статті на цю тему нижче:

24 години на виправлення помилки: як допомагає перемогти учаснику в тендерах Prozorro 

24 години на виправлення по Особливостях. Як та що виправляти?

24 години,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.