11.08.2020 Ольга Данилюк

Що потрібно знати учаснику про 24 години на виправлення помилок

Як правильно скористатись 24 годинами на виправлення помилок в Прозорро

Ольга Данилюк, юристка торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua

Минуло три місяці відколи закупівельна спільнота працює за новими правилами. Однак у учасників все ще виникає багато запитань стосовно того, як саме це працюють деякі зміни. Одне з таких нововведнь, яке активно обговорювалося представниками бізнесу ще на етапі ознайомлення, це норма про 24 години на виправлення помилок. 

Навіщо потрібна норма по 24 години?

До вступу в дію нової редакції закону значна частина відхилень пропозицій учасників була пов’язана з недоліками щодо права підпису тендерної пропозиції та/або невідповідністю кваліфікаційним критеріям, які встановлюються відповідно до ст.16 закону. Кожен замовник має свої вимоги для підтвердження цих критеріїв, що в свою чергу, ускладнює уніфікацію документів постачальників. Недоліки у поданих відгуках, не надані невід’ємні частини до аналогічного договору, відсутність деякої інформації в довідці про наявність кваліфікованого персоналу – яких тільки помилок не припускаються учасники. І у таких випадках замовник мав відхилити постачальника. Тому аналізуючи підстави для відхилення з’явилася ідея врегулювати на законодавчому рівні можливість учасників виправляти недоліки у своїй пропозиції. Тим більше, що така практика вже застосовувалась у закупівлях для потреб оборони. В результаті було визначено чіткий перелік інформації/документів, які підлягають виправленню, а також запроваджена норма, згідно з якою замовник не може розміщувати більше ніж одну вимогу про усунення невідповідностей щодо одного і того ж учасника (крім випадків, пов’язаних з виконанням рішення органу оскарження).

Що можна виправляти?

На жаль, багато учасників досі вважають, що виправляти можна все що завгодно. Зокрема, документи, що стосуються технічної частини пропозиції, наприклад, довантажувати сертифікати відповідності, протоколи випробувань тощо. Але це не так, бо документи технічної частини виправленню не підлягають. Відповідно до ст. 29 такі виправлення можна робити лише в інформації та/або документах щодо підтвердження: 

  • відповідності  учасника закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до ст. 16 закону;

  • права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

Як виправляти?

Особливо популярне запитання, що робити, якщо учасник сам знайшов помилку в своїй пропозиції і хотів би її виправити, але технічно не може цього зробити. У тій же ст. 29 закону зазначено, що коли замовник виявив  невідповідності в документах учасника, він розміщує в системі Prozorro повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. Також в статті сказано, що учасник закупівлі виправляє помилки в інформації та/або документах після розкриття тендерних пропозицій. Для цього він завантажує в систему уточнені або нові документи протягом 24 годин з моменту розміщення повідомлення замовником. Тобто фактично, кнопка, яка дозволяє вносити виправлення, з’являється у постачальника тільки після того, як замовник опублікував в системі вимогу. Активна вона, як і передбачено законом, протягом 24 годин з моменту розміщення відповідної вимоги. Після закінчення даного періоду, кнопка на довантаження документів стає неактивною.

Коли виправляти?

Чомусь 24 години дуже часто плутають з 1 робочим днем. Але 24 години – це не 1 робочий день і навіть не 1 календарний, якби дивно би це не звучало. Якщо замовник розмістив вимогу про усунення порушення в п’ятницю о 16 годині дня, то 24 години для виправлення збігають у суботу о 16.00.

Тож норма про 24 години на виправлення помилок повинна допомогти замовнику не відхиляти найбільш економічно вигідну пропозицію, але це не означає, що учасники можуть менш відповідально ставитися до підготовки тендерних пропозицій.

24 години, помилки, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Елена 2020-09-01 15:19:27
Добрый день. Подскажите пожалуйста, если были загружены документы, заверенные подписью директора и печатью предприятия, но мы не увидели требование Заказчика поставить электронную подпись, такая ошибка может быть исправлена в течении 24 часов или нет?
Алексей 2021-08-27 16:27:44
Елена, НЕТ.
Алексей 2020-08-26 11:54:51
Добрий день. Учасником була допущена орфографічна помилка в назві обладнання в "довідці про наявність обладнання", а підтверджуючі документи загружені з правильною назвою обладнанн. Чи має можливість Учасник на вимогу про усунення невідповідностей виправити орфорграфічну помилку в довідці "про наявність обладнання"? Бо Замовник сформулював свою вимогу так: дозагрузити документи саме на те обладнання, яке вказано в довідці, але такого обладнання не існує, бо була допущена орфографічна помилка.
Юлія 2020-08-18 11:15:46
Добрий день! Питання яке турбує багатьох Замовників, а також Учасників. Чи можна дозавантажувати відсутні документи або тільки виправляти невідповідності в наданих?. Позиція АМКУ (UA-2020-05-28-005958-b) - що можна. Позиція МЕРТУ та ПРОЗОРРО (cтаття на інфобокс за посиланням https://infobox.prozorro.org/articles/yaki-dokumenti-vimagati-po-stattyah-16-ta-17-novoji-redakciji-zakonu) - що не можна. Що робити Замовнику щоб не порушувати законодавство? .
Ольга 2020-08-20 09:52:47
Юлія, Якщо ви не надасте учаснику 24 години на виправлення (відповідно до практики АМКУ), і відхилите учасника, він успішно себе оскаржить, і потім вам необхідно буде або виконувати рішення, або у разі незгоди оскаржувати його до суду.Якщо воно буде не оскаржене і не виконане, то за невиконання передбачений штраф
Юлія 2020-08-20 10:04:14
Ольга,дякую за відповідь. Я правильно розумію, що першочергово ця норма передбачала саме виправлення невідповідностей, а АМКУ по-своєму трактує зазначену норму? А як на це подивиться перевіряючий орган? Чому одну норму різні органи трактують по-своєму. Зазначена норма є імперативом. Так, я згодна, що в Законі не має трактування поняттю невідповідність і Замовник сам їх виявляє, але ж йдеться мова саме про виправлення наданих в складі тендерної пропозиції документів, а не дозавантаження відсутніх (наприклад в Законі про закупівлі оборони чітко зазначено формулювання дозавантаження відсутніх документів, якщо робити порівняльний аналіз двох законів). Ми Замовники хочемо просто ПРАВОМІРНО виконувати норми Закону, але якщо вони передбачають неоднозначне трактування різними органами та різними людьми це дуже складно зробити, адже в будь-якому випадку ти будеш неправ.
Ольга 2020-08-20 11:54:20
Юлія, розумію і розділяю Вашу позицію.Однак, справді, нині має місце різнобічне трактування норми про виправлення помилок,яке пов'язане із наявністю у ч.16 ст.29 словосполучення "або подання яких вимагалось".Деталі є у інтерв'ю з представником АМКУ за посиланням https://radnuk.com.ua/praktyka_zakupivel/praktika-oskarzhennja/interv-iu-z-predstavnykom-amku-shchodo-neodnoznachnoho-traktuvannia-vypravlennia-pomylok-uchasnykamy-protiahom-24-hodyn/?fbclid=IwAR08GgtN8DT25QHLjlcTmDAU8WWUFIJWTVip4lioeo9cswe0IlwwWxpHwYw На жаль, практику контролюючих органів з даногого питання навести не можу.У будь-якому випадку,при прийнятті рішення необхідно проаналізувати за яке з них передбачена більша відповідальність
Юлія 2020-08-20 12:00:50
Ольга, дуже Вам вдячна за коментар.
Ольга 2020-08-21 17:19:37
Юлія, а вам за цікаве питання.Треба ще знайти практику ДАСУ)
Юлія 2020-08-27 12:10:02
Ольга, відповідно до практики ДАСУ їх позиція співпадає з позицією АМКУ і Держаудитслужба вважає за порушення не надання учасникам 24 години, в тому випадку коли документи не завантажені, а Замовник не надав можливість це виправити. ( UA-2020-05-21-001090-a ) Даний випадок є дуже цікавим і неординарним. В даному тендері вимагалось підтвердження виконання аналогічного договору предметом якого є капітальний ремонт, а Учасник в свою чергу надав договори на поточний ремонт та реконструкцію. Позиція Замовника – наданні документи не відповідають предмету закупівлі і відповідно Учасник не підтвердив наявність досвіду АНАЛОГІЧНОГО договору, у зв’язку з чим Учасник не може виправити невідповідності у документах, які він не надав. Наразі зазначена справа оскаржується у судовому порядку. Дуже цікаве буде Рішення та позиція суду. Будемо чекати прецедента. Моя особиста думка – я притримуюсь позиції Замовника і дану норму трактую як імператив,(тобто виправлення стосується виключно документів, що надані в складі тендерної пропозиції), але дійсно з пантелику збиває ч.16 ст.29 трактування або подання яких вимагалось", що і викликає амбівалентні погляди на «механізм 24 години». Мінеконом розвитку у консультаціях, на дане питання при наданні відповіді підкреслює «що подані ним у своїй тендерній пропозиції, виявлені замовником» (https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=62fc5fe2-5977-4a18-a898-14fdd08abba6&lang=uk-UA). Тобто, можна дійти висновку, що їх позиція – що виправлення помилок стосується документів, що подані у тендерній пропозиції, а не відсутні. Уповноважений орган (https://infobox.prozorro.org/articles/yaki-dokumenti-vimagati-po-stattyah-16-ta-17-novoji-redakciji-zakonu) також вважає, що дана норма створена саме для виправлення невідповідностей. Мова оригіналу: «Тобто можливість виправити помилки це не можливість для Постачальника не завантажити на періоді подання пропозицій жодного документа по статті 16, а потім все завантажити протягом 24 годин. Ця можливість зроблена саме для того, щоб Постачальник зміг виправити щось в документах, які завантажив. Або, наприклад, якщо вимагалась копія договору за 2020 рік, а Постачальник надав копію договору за 2019 рік, то він може виправити цю свою помилку та завантажити інший договір.» Чому ж Замовники, які притримуються позиції МЕРТУ та Уповноваженого органу виконуючи вимоги Закону, як це не прикро порушують його?.