11.04.2020 Оксентія Груба

Міфи Постачальника навколо нової редакції Закону

Що є міфом, а що правдою з важливого для Постачальника відповідно до нового Закону

 Ще до вступу у дію нової редакції Закону про публічні закупівлі з'явилося багато міфів щодо нововведень. Йдеться, як про пункти, що стосуються сторони Замовника, так і сторони Постачальника. У статті Міфи Замовника навколо нової редакції Закону ми розвінчували міфи Замовника. Тепер перейдімо до міфів Постачальника. 

За детальнішими роз'ясненнями інформації щодо перерахованих міфів, вияснення правди та іншого в Законі — пишіть у коментарі. Отож:

Міф. Постачальники тепер матимуть можливість будь-коли, в тендерній документації усіх процедур закупівель виправити помилки.
Правда. Така можливість виправити помилки у ТД у Постачальників  з'являється і на це буде відведено 24 години. Особливостями є те, що можна буде виправити помилки тільки в кваліфікаційних критеріях та документах, що підтверджують повноваження на підписання тендерної пропозиції та/або договору; а також те, що можливість виправити помилки буде тільки в процедурах закупівлі, що перераховані  в статті 13 Закону. Тобто в спрощених закупівлях такої можливості нема.

Міф. Постачальник може оскаржити лише рішення, прийняті Замовником як: відхилення та прийняття пропозиції.
Правда. Насправді згідно з новою редакцією Закону, Постачальник може також оскаржити умови тендерної документації, дії та бездіяльність Замовника і є можливість, якої не було — оскарження відміни тендеру.

Міф. Постачальник може подати скаргу в орган оскарження без оплати.
Правда. Тепер Постачальник не зможе подати скаргу, якщо він не здійснив оплату скарги. За подання скарги до органу оскарження справлятиметься плата через електронну систему закупівель в день подання скарги. І І тільки після цього скарга автоматично вноситься до реєстру скарг і формується її реєстраційна картка.
Також, вартість подання скарги тепер буде не універсальною, а залежатиме від очікуваної вартості закупівлі. При оскарженні тендерної документації вартість подання скарги буде складати 0,3% очікуваної вартості, але не менше ніж 2 000 гривень та не більше ніж 85 000 гривень.
При оскарженні відхилення пропозиції, визначення переможця та відміни торгів вартість подання скарги буде складати 0,6 % від очікуваної вартості, але не менше ніж 3 000 гривень та не більше ніж 170 000 гривень.

Міф. Плата за подання скарги Постачальникові повертається лише, коли орган оскарження залишає скаргу без розгляду, оскільки Замовник усуває порушення.
Правда. Окрім зазначеного випадку, плата за подання скарги Постачальникові повертається, коли орган оскарження за результатами розгляду скарги приймає рішення про задоволення або часткове задоволення такої скарги.

Міф. Укласти договір про закупівлю з учасником можна через місяць з дня прийняття рішення укласти договір про закупівлю.
Правда. Укладати договір про закупівлю слід не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю.

Міф. Конкурентів з аномально низькою ціною в аукціоні не можна дискваліфікувати.
Правда. Тепер Постачальники будуть убезпечені від випадків, коли конкуренти дуже сильно знижують ціну в аукціоні і виграють його. Тобто, якщо хтось з Постачальників надасть аномально низьку ціну, тобто ціну, що є меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону та/або меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону, то система автоматично сповістить про це Замовника. І у Постачальника, який надасть аномально низьку ціну, буде 1 робочий день, щоб надати обґрунтування такої ціни. Якщо обгрунтування не буде або воно буде недостатнім, то таку пропозицію Замовник відхилить. 

Міф. Щоб стати Постачальником в Прозорро Маркет потрібно багато разів заповнювати документи. 
Правда. Для того, щоб стати Постачальником Прозорро Маркет потрібно лише раз надати свої документи, виставити ціну на свій товар та чекати на замовлення. 

Міф. Замовник не має відповідати на запитання Постачальника та дотримуватись його вимог у спрощеній закупівлі.
Правда. Тепер Замовник в спрощеній закупівлі повинен обов’язково відповісти на питання чи вимогу Постачальника протягом 1 робочого дня. Якщо ж Замовник не відповість, то процедура не зможе перейти на наступний етап.

постачальник, Закон України про публічні закупівлі, Укладення договору, е-каталог, аукціон, аномально низька ціна, скарга, тендерна документація,

Коментарі

Ольга 2020-11-09 19:27:08
На мою думку, зараз міфів мало. Люди якось вже звиклись з тим новим законом.
Борис
Не треба було змінювати закон і міфів би не було!!!