09.04.2020 Оксентія Груба

Міфи Замовника навколо нової редакції Закону

Що є міфом, а що правдою з важливого для Замовника відповідно до нового Закону

 Ще до вступу у дію нової редакції Закону про публічні закупівлі з'явилося багато міфів щодо нововведень. Хочемо деякі з таких міфів розвінчати. Розпочнемо з міфів, щодо пунктів, що стосуються сторони Замовника. 

 Вам — якщо потрібно детальніше роз'яснення інформації щодо перерахованих міфів, чи якщо у вас є сумніви щодо тих чи інших змін в Законі  — залишайте коментарі і ми напишемо тільки правду! Отож:

Міф. З 19 квітня 2020 року процедури закупівель може проводити тільки УО, а ТК не матиме такого права. 

Правда. Наразі передбачено можливість організації та проведення закупівель тендерним комітетом до 01.01.22. А починаючи з 1 січня 2022 року організацією закупівель займатимуться лише Уповноважені особи. 

Але зверніть увагу: згідно зі статтею 11, нової редакції Закону, з 19 квітня 2020 року спрощені закупівлі має проводити Уповноважена особа. 

Міф. Уповноважена особа обов'язково має мати вищу економічну або юридичну освіту. 

Правда. У нас багато запитували: чи може УО мати педагогічну, технічну, філологічну та іншу освіти. Відповідаємо ще раз: Відповідно до Закону, Уповноважена особа, як правило, має мати вищу юридичну або економічну освіту. Але така норма — необов'язкова. УО, звісно, може мати будь-яку іншу освіту. 

Також варто сказати: є схожі запитання стосовно того, чи може Уповноваженою особою бути начальник відділу, менеджер, заступник директора та інші… Так. Всі названі особи та інші можуть бути призначені Уповноваженою особою, шляхом покладання на них додаткової роботи і з доплатою за суміщення професій (посад). Обмежень щодо цього в Законі нема.

Міф. Розмір штрафу за різні порушення в сфері публічних закупівель буде однаковий.

Правда. Раніше було так, що штрафи за дуже різні порушення в сфері публічних закупівель були, можна сказати, однакові. Наприклад, ТК, який опублікував звіт про виконання договору на 1 день пізніше отримував такий самий штраф, як ті, хто уник проведення процедури, провівши пряму закупівлю замість відкритих торгів. І раніше цей штраф складав від 11 900 гривень до 17 000 гривень.

Новий Закон же встановлює різні штрафи за різні порушення. Наприклад, за порушення строків оприлюднення штраф складає всього 1 700 грн. Тобто, за дрібні порушення штраф значно зменшився (в 7-10 разів), за більш серйозні порушення він — збільшився. Детальніше розглянути суми штрафів можете в статті Штрафи в Прозорро відповідно до нової редакції Закону.

Міф. Замовник не має права відхилити недобросовісного Постачальника у спрощеній закупівлі.

Правда. Тепер при проведенні спрощених закупівель у Замовника є можливість  відхилити недобросовісного Постачальника. Згідно з Пунктом 4 частини 13 статті 14 Закону, Замовник може відхилити пропозицію, якщо учасник протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю (зокрема, через неукладення договору з боку учасника) більше двох разів із Замовником, який проводить таку спрощену закупівлю.

Міф. Якщо річна вартість предмета закупівлі до 50 тисяч Замовник повинен точно обрати спрощену закупівлю.

Правда. Замовник має право обирати спосіб, як закуповувати. При зазначеній сумі допорогової закупівлі окрім спрощеної закупівлі, може бути закупівля через Prozorro Market або ж публікація звіту про договір про закупівлю. 

 Якщо ж річна вартість предмета закупівлі від 50 тис. грн до суми, що не перевищує пороги, встановлені Законом «Про публічні закупівлі» – 200 тисяч гривень, у Замовника є можливість провести спрощену закупівлю або купити через Prozorro Market.

Міф. Звіт про укладений договір Замовнику потрібно публікувати протягом одного дня з дня укладення договору. 

Правда. Тепер звіт про укладений договір потрібно публікувати протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю. 

Міф. Скаргу тепер орган оскарження розглядатиме значно довше. 

Правда. Насправді час для розгляду скарги органом оскарження зменшився з 15 робочих днів до 10. Тобто тепер скаргу мають розглянути за 10 робочих днів з початку розгляду скарги. Та є можливість обгрунтованого продовження до 20 робочих днів. 

Міф.  При оскарженні закупівлі Замовник не може купити товар.

Правда. Якраз таки згідно з новим Законом, в разі затягування тендеру через оскарження проведення невеликої закупівлі можливе. Бо дійсно, під час оскарження закупівля затягується і це раніше призводило до того, що Замовник залишався без товару в цей час. 

Тепер Замовник має змогу не залишатись без поставок при оскарженні і затягуванні закупівлі, а може здійснити невелику закупівлю, щоб покрити свої потреби на цей період.

 Тобто, у разі оскарження прийнятих рішень, дій чи бездіяльності Замовника щодо триваючого тендера після оцінки тендерних пропозицій у Замовника буде можливість: провести переговорну процедуру закупівлі на обсяг, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендера, що оскаржується та укласти прямий договір й опублікувати звіт про договір про закупівлю на обсяг, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендера, що оскаржується.

уповноважена особа, спрощені закупівлі, постачальник, замовник, скарга, тендерна документація,

Коментарі

Олександр 2021-03-09 14:00:23
Роскажіть будь ласка детальніше про закупівлю не більше 20 відсотків від очікуваної вартості предмета закупівлі при оскаржені закупівлі, а саме: з яким постачальником можна укласти договір; чи зменшиться сума підписаного договору в разі закупівлі під час оскарження не більше як 20 відсотків;
Микола
Добрий день. На підприємстві повиненно бути положення про УО (з 19,04.2020р)? Є зразок наказу про уповноважену особу? Дякую
Євген
Микола, Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 30.03.2016 № 557
Ярослава
Євген, Доброго дня! ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб) було розроблено відповідно до статей 8 і 11 Закону "Про публічні закупівлі, але після набування чинності нового Закону 19 квітня статті якими можно було керуватися для затвердження нового положення вже не співпадають, та є не актуальними. Підскажіть будь ласка як првильно розробити нове положення на підприємстві?
Виктория Семененко
Надайте будь ласка примірне положення про уповноважену особу
Назар
Дякую вам. Пишіть ще такі міфи
Степан Викторович
Я вам еще таких мифов 1000 скажу. Просто не понимаем мы ваш закон новый. Но удачи Прозорро! Вы лучшие в Украине.