07.09.2021 ДП "Прозорро"

Щодо завантажених документів протягом 24 годин, оформлених датою після кінцевого строку подання. Кейс

Публікуємо актуальний кейс щодо завантаження документів впродовж 24 годин, оформлених датою після кінцевого строку подання, який надійшов від ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» до Департаменту сфери публічних закупівель.

Учасник в складі тендерної пропозиції, на підтвердження кваліфікаційному критерію, встановленим Замовником, а саме наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, надав «Лист про відповідність кваліфікаційним критеріям» та цивільно-правові договори на працівників.

Проте, умовами тендерної документації не передбачено залучення працівників за цивільно-правовим договором. Однозначно вимагались штатні працівники Замовником 01.07.21 в електронній системі закупівель було розміщене повідомлення про усунення невідповідностей. 02.07.21 Учасник завантажив необхідні документи з інформацією про тих самих працівників, які були зазначені в попередньому листі (але вони вже стали штатними), а саме, надав те, що вимагав Замовник виправити:

- Лист про відповідність кваліфікаційним критеріям;
- Трудові книжки на працівників;
- Повідомлення про прийняття працівника на роботу з квитанцією;
Але, всі ці листи-роз’яснення та записи в трудових книжках, оформлені датою після кінцевого строку подання тендерних пропозицій, тобто після 12:00 годин за київським часом 22.06.21 року (документи датовані 02.07.21 року).
Чи може Замовник прийняти до розгляду нові документи Учасника, датовані датою виправлення помилки, тобто оформлені датою після кінцевого строку подання тендерних пропозицій?

Зверніть увагу на відповідь:

Відповідно до частини шістнадцятої статті 29 Закону, якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції та/або подання яких вимагалось тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах:

1) що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 Закону;

2) на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

Згідно з частиною дев'ятою статті 26 Закону учасник процедури закупівлі виправляє невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій, шляхом завантаження через електронну систему закупівель уточнених або нових документів в електронній системі закупівель протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Відповідно до абзацу другого частини дев`ятої статті 26 Закону замовник розглядає подані тендерні пропозиції з урахуванням виправлення або невиправлення учасниками виявлених невідповідностей.

Оскільки Законом передбачена можливість виправлення учасником процедури закупівлі невідповідностей в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, виявлених замовником після розкриття тендерних пропозицій, замовник  розглядає подані тендерні пропозиції з урахуванням уточнених або нових документів, що були завантажені учасником через електронну систему закупівель протягом 24 годин та самостійно приймає рішення щодо їх відповідності вимогам, встановлених в тендерній документації.

24 години, завантаження документів,

Коментарі

Надія 2021-09-08 12:21:35
Так дайте, конкретну відповідь може Чи не може Замовник прийняти до розгляду нові документи Учасника, датовані датою виправлення помилки, тобто оформлені датою після кінцевого строку подання тендерних пропозицій? А то як завжди, на цікаве питання, відповідь не зрозуміла. Таке враження складається: відповідь додумайте самі.
Тетяна 2021-09-09 08:20:34
Надія, ми дозволяємо так робити учасникам, та ще й зобов'язуєм, щоб перероблені довідки (наприклад довідка про МТБ) були числом цих 24 годин. Цих 24 години можна вважати додатковим періодом подання пропозицій, лише для окремих документів. Дуже дивно було б, якби в цей період, коли потрібно виправити неточності, учасник надає довідки тижневої давності, якщо неточності виявлені годину назад.
Микола 2021-09-08 10:12:24
Так собі роз'яснення, замовник бере відповідальність на себе в будь якому випадку.
Олеся 2021-09-08 10:27:30
Микола, так але треба знати чи має право замовник прийняти
Олеся 2021-09-08 10:28:47
Микола, у даному разі прострочка по термінах
Олеся 2021-09-08 09:52:19
Це в нас була така схожа ситуація