17.09.2020 Оксентія Груба

Відкриті торги: відповіді на запитання

запитання-відповідь щодо відкритих торгів

Відкриті торги відповідно до ч.1 ст.20 Закону є основною процедурою закупівлі. Цю процедуру замовники застосовують, якщо вартість предмета закупівлі товару або послуги дорівнює або перевищує 200 тис. грн, а робіт – 1,5 млн грн. Для замовників, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, пороги складають від 1 млн грн для товарів та послуг і від 5 млн грн для робіт.

Процедуру відкритих торгів можна поділити на такі етапи:

Детальну інформацію про відкриті торги знайдете у статті Відкриті торги: строки проведення.

А зараз перейдімо до запитань та відповідей на них щодо відкритих торгів.

Чи можна після відкритих торгів провести спрощену по одному предмету закупівлі?

Підкажіть, якщо в нас проведено відкриті торги, чи можемо по цьому самому предмету закупівлі оголосити спрощену процедуру закупівлі?

Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування Закону, зокрема положень частини третьої статті 10 Закону.

Відповідь замовника на вимогу

Період кваліфікацій, у відкритих торгах. Учасник подав вимогу про невідповідність документа переможця. Термін, в який замовник має відповісти на вимогу?

Не пізніше, як через п’ять днів з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель.

Хто відповідальний за проведення відкритих торгів

 УО зараз має право відповідати за відкриті торги? 

Так, відповідальною за організацію та проведення відкритих торгів може бути Уповноважена особа. Також до 1 січня 2022 року замовник для організації та проведення процедур закупівлі може утворювати тендерний комітет (зокрема, для відкритих торгів, що є процедурою закупівлі відповідно до статті 13 нової редакції Закону.

Розгляд пропозицій у відкритих торгах

Скільки треба часу на розгляд пропозицій у відкритих торгах? Аукціон відбувся 04.09.20. Після того, як визначити переможця, він ще підтягує якісь документи? 

 Строк розгляду тендерної пропозиції/пропозиції, що за результатами оцінки визначена найбільш економічно вигідною, не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня визначення найбільш економічно вигідної пропозиції. Такий строк може бути аргументовано продовжено замовником до 20 робочих днів. У разі продовження строку замовник оприлюднює повідомлення в електронній системі закупівель протягом одного дня з дня прийняття відповідного рішення.

Переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує десяти днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами: 2, 3, 5, 6, 8, 12  і 13  частини першої та частиною другою цієї статті.

Внесення змін до ТД в період подання

Чи можемо ми внести зміни до тендерної документації в період подання? 

Так, вносити зміни до оголошення та тендерної пропозиції можна з першого дня і протягом всього періоду подання пропозицій. Та зауважу: якщо ви вносите зміни до оголошення чи тендерної документації, то терміни закупівлі необхідно продовжити таким чином, щоб до дати завершення приймання пропозицій залишилося не менше, ніж 7 календарних днів; якщо ви внесли зміни в тендерну документацію, то нову версію тендерної документації та окремий файл із переліком змін потрібно оприлюднити (прикріпити до оголошення) через Майданчик, на якому Ви опублікували закупівлю. Прикметно, попередня версія документу із системи не видаляється, а відмічається як неактуальна. При цьому зберігається можливість її переглянути або завантажити.

Свої запитання на цю тему залишайте у коментарях до статті — і ми надамо відповідь.

відкриті торги, процедури закупівлі,

Коментарі

Вікторія 2021-10-25 14:15:17
Доброго дня. У нас по відкритих торгах закінчились булочки. Чи можна додатковою угодою докупити булочки до кінця року? Чи потрібно проводити нові відкриті торги?Дякую.
Ірина 2021-09-23 12:28:52
У січні 2021 р. було оголошено тендер, укладено угоду строком до 31.12.2021 р., в липні 2021 р.дану угоду розірвано за угодою сторін. Постала необхідність в такому ж товарі в жовтні 2021 р. на суму 90000 тис. Чи можна провести спрощену процедуру, чи попередня сума сумується з 90000 тис. і потрібно проводити відкриті торги??? Дякую.
Валентина Лошак 2021-06-08 17:13:40
Доброго дня! Підскажіть, будь ласка, якщо проводяться міжнародні торги, одного з учасників було дискваліфіковано, але він написав вимогу замовнику. Повернути його на кваліфікацію, навіть якщо замовник задовольнить його вимогу, немає можливості. Чи може учасник подавати вимогу замовнику в період перекваліфікації?
Ірина 2021-05-22 23:20:02
Доброго вечора! Підскажіть будь ласка : якщо за результатами відкритих торгів було винесено рішення про обрання переможцем Учасника1, проте Учасник 2 висунув Вимогу про скасування цього рішення, в зв язку з наданим неповниого пакету документів згідно тендерної документації Учасником 1. І справді перевіривши ми виявили що це дійсно так. То в такому разі ми маємо задовільнити Вимогу та скасувати своє попереднє рішення ?
Лісова Юлія Леонідівна 2021-05-23 15:43:42
Ірина,
Olga 2021-05-27 16:28:46
Ірина, вважаю що це залежить від строку. У вас є лише 5 днів для розгляду пропозиції, або можно продовжити строк розгляду з розміщенням в ЕС. Ще, є особливі підстави для відхилення пропозиції Переможця, але вони не передбачають новий розгляд пропозиції.
Катерина 2021-05-19 11:46:51
Доброго дня підскажіть будь ласка чи можемо ми оголосити нові відкриті торги з іншою тендерною документацією, якщо по попереднім йде оскарження іпроцедура заблокована? Дякую за відповідь.
Тетяна 2020-09-30 15:48:49
Доброго дня, підкажіть будь ласка, чи має замовник можливість оголосити додаткову процедуру Відкритих торгів (з додатковими коштами) за одним і тим же кодом ДК , якщо наразі не вичерпано час на оскарження по цьому ж кодові ДК в Переговорній процедурі. Заздалегіть велике Дякую.
Ліля 2020-10-01 12:05:49
Тетяна, я не бачу в Законі обмежень з цього приводу. І вас додаткові кошти, новий предмет закупівлі, тож ви проводите цю закупівлю незалежно, від попередньої
Юлія 2020-10-05 13:33:28
Ігор, теперь із цього наступне питання. Наприклад, визначили переможцем за результатами аукціону ( і в спрощеній, і у відкритих торгах). Наступний учасник, який не розглядався, пише вимогу, що ви визнали переможця неправильно, не відповідає документації і т.п. Скасовуйте рішення Замовника та визнавайте переможцями нас. Чим це передбачено? Взагалі, вимоги подаються на етапі уточнення (спрощені) та в порядку ч. 1 ст. 24 стосовно відкритих торгів. Виходячи з норм закону, чим передбачені подібні вимоги учасників після визначення переможця?
Юлія 2020-09-25 08:31:26
Згідно частини 4 ст. 33 Закону Учасник, якого не визнано переможцем процедури закупівлі/спрощеної закупівлі за результатами оцінки та розгляду його тендерної пропозиції/пропозиції, може звернутися через електронну систему закупівель до замовника з вимогою щодо надання інформації про тендерну пропозицію/пропозицію переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, у тому числі щодо зазначення її переваг порівняно з тендерною пропозицією/пропозицією учасника, який надіслав звернення, а замовник зобов’язаний надати йому відповідь не пізніше ніж через п’ять днів з дня надходження такого звернення. У мене запитання. Враховуючи це положення Закону, звернення після визначення переможця може подавати тільки відхилений учасник чи і учасник, який зовсім не розглядався? Чи наступний учасник, якого не розглядали, повинен одразу звертатися в АМКУ, якщо вважає, що переможця визначено неправильно?
Ліля 2020-10-01 15:05:08
Юлія, Юлія, думаю, що таке питання краще поставити Уповноваженому органу https://www.me.gov.ua/InfoRez/CreateRequest?lang=uk-UA
Ігор 2020-10-05 11:34:51
Юлія, по-факту, ця норма прийшла з попередньої редакції та дещо, змінилась(враховуючи введення спрощених відповідно до Закону). Тут існує 2 норми які схожі за суттю. Перше відповідає за надання роз'яснень учаснику якого не визнали переможцем, частина 4 ст. 33 (тобто коли учасник є другий по ціні, а замовник обрав першого і у другого є питання до відповідності пропозиції першого). Друге відповідає за надання роз'яснень учаснику якого дискваліфікувати, це написано в частині 14 ст. 14 Закону( Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі.) При цьому, у відкритих торгах, аналогічна норма міститься у частині 3 ст. 31 Закону. В будь якому випадку, звертатись до Замовника може, як учасник пропозиція якого відхилена, так і до якого не дійшли під час кваліфікації.
Наталія 2020-09-21 15:39:49
Доброго дня! Підскажіть будь ласка, на початку року проводили двіччі відкриті торги (електрична енергія- за вільними цінами), у зв'язку з відсутністю учасників провели переговорну процедуру. І ось почався етап підвищення ціни у зв'язку з цим постійно зменшували обсяги і тепер по підрахункам в грудні нам не вистачає кВт...наші дії??? (чи можемо ми залежно від суми і кВт яких нам не вистачає провести спрощену чи укласти новий прямий договір (новий предмет закупівлі (додаткові кошти або ж зекономлені?????)
Людмила 2020-09-22 10:40:46
Наталія, варіантів дуже багато. Все залежить від суми коштів та їх походження. Я б звернулась до розділу консультацій в МЕРТУ https://me.gov.ua/InfoRez/CreateRequest?lang=uk-UA де повністю виклала все своє питання з уточненнями про походження додаткових коштів та їх розмір а також скільки кВт вам не вистачає. Виклала б усі варіанти та спитала чи можна скористатися таким поняттям як постачальник останньої надії.
Леся 2020-09-21 11:33:16
Щодо УО - скільки в мене одне й те саме питають чи може УО проводити відкриті торги-спрощену-переговорну чи не може - напишіть їм то великими буквами на лобі бажано і то не зрозуміють
Людмила 2020-09-22 11:02:10
Леся, гарну відповідь на ваше питання я бачила тут. https://infobox.prozorro.org/articles/hto-maye-provoditi-sproshcheni-zakupivli-z-19-kvitnya-2020-roku маю надію що вам допоможе.
Леся 2020-09-22 11:39:34
Людмила, та я знаю відповідь. Але я кажу, що це запитання постійно на слуху і в мене десятки раз запитували і запитують кожен день
Людмила 2020-09-22 14:33:58
Леся, тоді лишається вам співчувати. Не всі знають про інфобокс. Багато людей тільки починають працювати з прозорро бо знизили поріг з 200 до 50 тис грн. Дуже багато людей робили прямі угоди та навіть їх не публікували. А тут все з 1 копійки. Тут лишається тільки пережити цей період до весни наступного року. Думаю до того часу уже всі дізнаються порядок та усі нюанси.
Людмила 2020-09-21 10:30:46
Не згодна з категоричністью відповіді на питання - "Підкажіть, якщо в нас проведено відкриті торги, чи можемо по цьому самому предмету закупівлі оголосити спрощену процедуру закупівлі?". МЕРТУ опублікувало лист 3304-04/54160-06 який почитати можна тут https://me.gov.ua/InfoRez/DocumentsList??ocepeixlgkumiocc. Там чітко описано з прикладами як закупляти з прикладами та табличкою.
Леся 2020-09-21 11:36:18
Людмила, але тут трохи про інше
Людмила 2020-09-21 14:27:29
Леся, Леся, в питанні невисвітлено які саме кошти маються на увазі. Якщо це кошти з початкового річного плану, що не пройшли через жодну процедуру закупівлі то так тільки відкриті торги. Але якщо це додаткові кошти або зекономлений залишок після відкритих торгів? Чи ще варіант зекономлені від відкритих та ще й виділені додатково? Дуже багато нюансів. Я недумаю, що Замовник проводитиме поділ коштів які були затверджені кошторисом від початку року. Це ж одразу штраф за уникнення торгів.