30.10.2023 Ірина Литвинчук

Вебінар «Сфера публічних закупівель у передвступний період до ЄС: огляд необхідних змін, наближення законодавства»

Зміни яких потребує сфера публічних закупівель для наближення до ЄС

Днями ми провели наш черговий вебінар, присвячений стратегічним планам України у просуванні сфери публічних закупівель і організації до європейського законодавства. Обговорювали зміни до законодавства які нас чекають і міжнародне проходження цього шляху іншими країнами. А також обговорили стратегічні напрямки розвитку публічних закупівель на найближчі 3 роки.

Спікери розказували про концепцію, бачення, стратегію та кроки для забезпечення необхідних змін у правовій частині публічних закупівель.

Зокрема, Ганна Медвєднікова, директорка департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки, розповіла про необхідні зміни до закупівельного законодавства, із презентацієї можна ознайомитись нижче в статті.

  • Об’єднання учасників через договір про спільну діяльність

Договір про спільну діяльність передбачає об’єднання як ФОПів, так і юридичних осіб, щоб спільно брати участь у тендері.

  • Спільні закупівлі

Два і більше замовників об’єднуються, щоб провести закупівлю. Таке об’єднання може допомогти отримати найкращу пропозицію. Адже чим більший обсяг, тим більші можливості для замовника отримати вигідну ціну та умови постачання.

  • Зарезервовані контракти

Йдеться про спосіб закупівлі у визначеної категорії учасників: у людей з інвалідністю та ветеранів війни. Наприклад, це може бути підприємство, яке працевлаштовує ці групи людей, або належить їм. Наразі зарезервовані контракти — це право.

  • Варіанти як спосіб вирішення нетипових технічних проблем

Йдеться про альтернативну пропозицію учасника, яка пропонує відмінні від тендерної документації умови. Водночас тендерна документація має передбачати право учасника подати такий варіант.

  • Змішани предмет закупівлі

Наприклад, коли товари можна купувати разом з супутніми послугами (доставкою, встановленням тощо). Або ж послуги + роботи, або товари + роботи, якщо провести такі закупівлі окремо неможливо.

А детальніше дивіться в нашому вебінарі!

Серед спікерів:

  • Ганна Медвєднікова, директорка департаменту сфери публічних закупівель та конкурентної політики Мінекономіки
  • Олександр Шатковський, старший експерт із правових питань проєкту ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні»
  • Катерина Велічкова, старша експертка з професіоналізації проєкту ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні»
  • Сергій Яременко, експерт із правових питань проєкту ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні»
законодавство,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.