10.02.2020 Оксентія Груба

Prozorro Market для Постачальника

Інформація для Постачальника про використання Prozorro Market

Ми переконані, що публічні закупівлі мають бути такими ж простими та зручними, як і електронна комерція. І саме для того ми створили Prozorro Market. 

Електронний каталог Prozorro Market — це онлайн-магазин для державних замовників, в якому постачальники з усієї України можуть продавати свої товари. Загалом, можна сказати, що це систематизована база актуальних пропозицій товарів постачальників. Ця база формується та наповнюється адміністратором (централізованими закупівельними організаціями) e-каталогу в електронній системі закупівель.

Переваги Prozorro Market для постачальника

Для постачальника вигідно розміщувати товари на Prozorro Market:

1. Кваліфікація до електронного каталогу Prozorro Market безкоштовна; 

2. Вам не потрібно готувати тендерну пропозицію на кожен цікавий для вас тендер — достатньо один раз пройти кваліфікацію за прозорими умовами та просто отримувати замовлення на свої товари;

3. До того ж зараз на Prozorro Market попит суттєво перевищує пропозицію.

Які товари можна розмістити в Prozorro Market та як це можна зробити?

В електронних каталогах постачальники продають найрізноманітніші товари. Від туалетного паперу до меблів, пального та медичного обладнання. Станом на 2 квартал 2021 року, найбільш популярними серед замовників були такі категорії товарів:



Щоб почати продавати свої товари в електронному каталозі, потрібно пройти відбір - кваліфікацію.

Відбір постачальників до електронного каталогу Prozorro Market здійснюють централізовані закупівельні організації ДУ “Професійні закупівлі” та ДП “Медичні закупівлі України” (ЦЗО). Вони розміщують оголошення про відбір постачальників в електронній системі закупівель.

Заявку на кваліфікацію до оголошення про відбір постачальників у категорію товарів, яку ви плануєте продавати на державному маркетплейсі можна подати через кабінет постачальника на одному з авторизованих електронних майданчиків.

Протягом 10 робочих днів після оприлюднення заявки учасником відбору, ЦЗО має розглянути її та оприлюднити результати кваліфікації. У разі, якщо постачальник не пройшов кваліфікацію, він може подати заявку повторно у те саме оголошення. Діє оголошення про відбір до 3-х років. Весь цей час постачальники можуть подавати свої заявки на кваліфікацію в електронний каталог Prozorro Market.

Які бувають закупівлі в електронному каталозі та чим вони відрізняються?

На Prozorro Market є 2 види закупівель: 

  • пряма закупівля через каталог;
  • запит ціни пропозицій.

Пряма закупівля схожа на закупівлю у звичайному інтернет-магазині: замовник кладе товар у кошик, зазначає кількість, дату поставки або графік, адресу поставки і чекає на підтвердження замовлення. Постачальник отримує на свою електронну адресу сповіщення про замовлення, підтверджує його та здійснює поставку. Від отримання повідомлення до укладання договору зазвичай, проходить 4 календарних дні.


Запит ціни пропозицій схожий на міні-аукціон. Замовник створює запит, зазначає ту саму інформацію, що і при прямій угоді, але інформацію про замовлення отримують всі постачальники того типу (профілю) товару, який хоче придбати замовник. Кожен з них подає свою пропозицію, а система автоматично визначає переможцем учасника, ціна якого найнижча. Від отримання повідомлення до укладання договору зазвичай, проходить 8 календарних днів.


Тарифи для постачальників у Prozorro Market

Подача заявок та кваліфікація постачальників безкоштовна. Постачальники Prozorro Market сплачують не за участь у торгах, а комісію від суми договору:

3% від суми договору при вартості закупівлі до 50 тис. грн;

2% – до 200 тис. грн;

1% – понад 200 тис. грн.

Правила використання Prozorro Market

Встановлює порядок роботи е-каталогу Постанова КМУ № 822 від 14.09.2020р.

При роботі з е-каталогом важливо відстежувати, щоб ціни були актуальними, а товар - у наявності. Якщо ви підтвердили замовлення, а потім відмовляєтесь постачати товар по зазначеній ціні, це вважається порушенням. На такі дії замовник може поскаржитись адміністратором каталогу.

Перелік порушень, на які замовник може поскаржитись:

  • Порушення постачальником строків оформлення замовлення;

  • Відмова постачальника від підписання договору про закупівлю на умовах, що зазначені в його пропозиції.

Які наслідки скарги на постачальника в Prozorro Market?

У разі наявності у постачальника трьох випадків порушень протягом одного календарного місяця або п’яти випадків порушень протягом трьох календарних місяців пропозиції такого постачальника автоматично не відображаються електронною системою закупівель в електронному каталозі протягом 90 календарних днів.


постачальник, е-каталог, законодавство, допорогові закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.