31.07.2024 Ярослава Дмитришин

Prozorro Market — державний електронний магазин?

Від прямих замовлень до швидкого та вигідного забезпечення потреб

Prozorro Market — один із основних інструментів, який допомагає державі забезпечувати свої потреби в товарах. 48% державних замовників регулярно користуються саме ним. Лише у першому півріччі 2024 року сума укладених договорів там склала 19,2 млрд грн. 

Іноді Prozorro Market сприймають як державний електронний магазин, подібний до Розетки. Чи справді це так? 

Історія створення 

Пілотний проєкт Prozorro Market стартував у березні 2019 року. Тоді ДП «Прозорро», ДУ «Професійні закупівлі», ДП «Медичні закупівлі України» та представники електронних майданчиків підписали меморандум щодо реалізації цього інструменту. Уже у квітні була оголошена перша закупівельна процедура.

Відтоді Prozorro Market постійно розвивається, поповнюється новими товарами та функціоналом, як от краудсорсинг та  е-контрактинг для ефективної роботи. Закупівлі товарів із використанням електронного каталогу регулює Постанова №1178 та Постанова №822.

Трансформація Prozorro Market

Протягом свого існування Prozorro Market зазнав трансформації, щоб якнайкраще відповідати його меті — забезпечувати швидкі, прості та ефективні державні закупівлі. Так у вересні 2023-го у Prozorro Market відмовилися від прямих замовлень, а єдиним способом проведення закупівель став запит ціни пропозицій постачальників. 

Прямі замовлення мали багато викликів: неактуальні ціни та пропозиції, складнощі в комунікації з постачальниками. Натомість запит ціни пропозицій забезпечує високу конкуренцію, яка допомагає отримувати вигідні пропозиції. 

Окрім цього, Prozorro Market став інструментом, завдяки якому можуть втілюватися важливі національні проєкти. Наприклад, реформа шкільного харчування та закупівлі шкільних автобусів для всіх регіонів України. Його використання масштабується, адже закупівлі великого переліку ліків та найбільш актуальних продуктів харчування стали обов’язковими через електронний каталог. Це знижує адміністративне навантаження на замовників та полегшує доступ постачальників до ринку цих товарів. 

Чому варто купувати через Prozorro Market? 

Простота — немає потреби готувати документацію до кожної закупівлі. Замовник готує лише проєкт договору, проте є можливість використовувати шаблон Централізованих закупівельних організацій, який заповнюється автоматично. 

Швидкість — у середньому 9 днів від оголошення до підписання контракту. 

Конкуренція — у середньому 4 учасники, що вдвічі вище, порівняно з відкритими торгами з особливостями. 

Вигідні ціни — перемагає учасник, який надав найкращу пропозицію. 

Уже кваліфіковані постачальники для сотень категорій найпопулярніших товарів.

Прозорро Маркет, e-каталог, електронний каталог, prozorro market,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.