27.12.2023 Ірина Литвинчук, Антоніна Гушленко

Шаблони договорів та контрактинг в Запиті ціни пропозицій

Чергове оновлення в Prozorro Market

Новий функціонал в ЗПЦ

Система Prozorro завжди працює над удосконаленням, оскільки ми хочемо забезпечити нашим користувач комфортні умови проведення публічних закупівель. Тож поспішаємо повідомити про новий функціонал, що дозволить Замовнику при оголошенні запиту ціни пропозицій (ЗЦП) обирати в системі електронний шаблон договору. Даний шаблон буде генеруватись з електронного контракту, який поки-що існує у вигляді даних Json, це щось подібне, до вже відомого раніше Api. А тепер спробуємо більш детально у цьому розібратись.

Що таке електронний шаблон договору

Відтепер в Прозорро закладений шаблон договору, який Замовник за бажанням може використати при оголошенні ЗПЦ. Шаблони договорів є стандартними (нижче у статті). В електронний шаблон договору додається інформація щодо конкретного предмету закупівлі та інформація про замовника і постачальника з даних, що є в системі. Тобто шаблон договору - це згенерований системою файл, який створений на основі електронного контракту. 

Отоже, при створенні ЗЦП, в Замовника є вибір:

   - завантажити власний проект договору;

   - скористатись шаблоном з системи.

На майданчику даний функціонал виглядає так:

або

Приклади шаблонів, що доступні в системі

Електронні шаблони контрактів доступні при оголошенні будь-якої ЗЦП. В залежності від CPV, по якому оголошено ЗЦП, буде пропонуватись відповідний шаблон. Наразі є можливість згенерувати контракти для наступних кодів ДК:
- код 09130000-9 - Нафта і дистиляти (Бензин А-92; Дизельне паливо) ( дивитись шаблон);
- код 03220000-9 - Овочі, фрукти та горіхи ( дивитись шаблон);
- код 33600000-6 - Фармацевтична продукція (ліки за національним переліком) ( дивитись шаблон);
- код 33190000-8 - Медичні вироби (Медичне обладнання та вироби медичного призначення різні) ( дивитись шаблон);
- код 30210000-4 - Машини для обробки даних ( дивитись шаблон);
- для всіх інших кодів ДК буде можливість згенерувати стандартний електронний договір Універсальний ( дивитись шаблон);

Усі шаблони мають незмінні текстові блоки. Наприклад, розділи про порядок оплати, якість та гарантій, тощо. А також є пробіли, в які пізніше підставиться інформація автоматично. Наприклад, назва замовника та постачальника, адреси, контактні дані, тощо.

Як здійснити ЗЦП з електронним шаблоном договору

Якщо Замовник хоче обрати ЗЦП з електронним шаблоном договору - механізм створення запиту залишається практично незмінним. При створенні ЗЦП, після заповнення необхідної інформації (вид предмету закупівлі, очікувана вартість, тощо) замовник може обрати електронний шаблон договору. Після чого публікує закупівлю.

Які поля в договорі треба заповнювати Замовнику

Електронний шаблон договору буде заповнюватись даними з системи автоматично. Тобто, обираючи електронний шаблон договору, замовнику не потрібно вносити додатково інформацію в цей документ. Система сама підставить необхідну інформацію і сформує повністю текст договору.
Автоматично буде додаватися інформація про предмет закупівлі, ціну, характеристики та інша необхідна інформація. При завершенні ЗЦП, а саме після визначення переможця, замовник матиме повністю заповнений договір, який залишиться тільки підписати. І далі, знову ж таки, в Замовниками буде вибір, як саме він хоче підписати договір:
 - підписати в електронній формі (більш детально про це далі в статті);
 - роздрукувати та підписати в друкованій формі.

Як підписати договір в електронній формі

Слід зауважити, що електронні договори можуть прискорити процес укладання договору, адже не потрібно буде витрачати час на пересилку фізичних документів.
Всі електронні договори можна буде підписати через будь-який сервіс електронного документообігу. Також, це підвищить доступність договорів, адже можна буде переглянути договір в будь-який час, і з будь-якого пристрою, який підключений до інтернету.
 Аби підписати договір в електронній формі, необхідно викачати договір із автоматично заповненими даними із закупівлі, та завантажити його в сервіс електронного документообігу. Далі, вже підписаний електронними підписами Замовника та Постачальника договір Замовник має завантажити в систему Prozorro через свій майданчик.

Що таке Електронний контракт

Електронний контракт в Prozorro - це набір даних, який формується в системі на основі даних з закупівлі. Цей набір даних можна використовувати, до прикладу, для аргументації в суді/казначействі тощо. Саме ці дані з електронного контракту додаються в шаблон договору. 
Приклад електронного контракту.
Водночас усім користувачам, як замовникам так і постачальникам потрібно один раз заповнити інформацію про контакти підписантів. Це дозволить отримати контракти з усіма необхідними даними для налагодження взаємодії з Державною казначейською службою. Отже зі сторони Замовника і Постачальника має бути заповнено 6 найменувань:
1. ПІБ підписанта;
2. Електронна пошта організації;
3. Телефон організації;
4. Посада підписанта;
5. Документ, на підставі якого діє уповноважена на підписання договору особа;
6. IBAN.
Наприклад:

або

Висновки

В першу чергу, сформовані шаблони договору та контрактинг - це економія часу. Тобто часу формування та підписання договору та часу на пошук договору.

Також контрактинг в ЗЦП - це перший крок для великого контрактингу. І нам важливо, щоб на цьому кроці були всі необхідні дані від усіх користувачів системи, для взаємодії з Державною казначейською службою.

Ми сподіваємось, що дане оновлення в ЗЦП буде корисним та зручним функціоналом, яке кожен користувач зможе оцінити на власному досвіді.

Вдалих закупівель.
prozorro market, договір, оновлення, приклади документів, Прозорро Маркет,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.