10.04.2020 ДП "Прозорро"

Порядок визначення предмета закупівлі

Особливості визначення предмета закупівлі

Визначення предмета закупівлі

Визначення предмета закупівлі - одне з найважливіших питань при плануванні публічних закупівель.

Порядок визначення предмета закупівлі регламентується  Наказом Мінекономрозвитку №708 від 15.04.2020 р.

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції/пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі).

У Законі чітко визначено, що таке Товар, Послуга та Робота. В залежності від того, що саме закуповується (товар, послуга, робота), для визначення предмету закупівлі Ви будете використовувати один або декілька класифікаторів. Тож давайте для початку визначимо поняття.

Товари - продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів (згідно з п. 34 ч. 1 ст. 1 Закону).

Тож з товаром все більш-менш зрозуміло. Закуповуєте Ви олівці, бензин, трактор чи якусь будівлю електропідстанції, - все це є товарами, і визначається предмет закупівлі згідно класифікаторів, що зазначені нижче.

Послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт (згідно з п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону).

Послуги можуть бути абсолютно різні. Це і ремонт машини, і послуги з навчання, і консультаційні послуги, чи юридичні.

Поточний ремонт будівель, споруд чи автомобільних доріг, наприклад, є також послугою, але має деякі особливості при визначенні предмету закупівлі.

Роботи - розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт (згідно з п. 27 ч. 1 ст. 1  Закону).

Роботи - це і капітальний ремонт, і реконструкція та реставрація. Об'єктом будівництва може бути як будівля, споруда, так і дорога, наприклад.

Предмет закупівлі: Товар

Для визначення предмету закупівлі для товарів застосовуються наступні класифікатори: 

А тепер подивимось на схему. Ми умовно поділили способи визначення предмету закупівлі при закупівлі товарів і відповідно до цього давайте детальніше подивимось, який класифікатор коли необхідно застосовувати.

Якщо Ви закуповуєте товари (окрім будівель та споруд і медикаментів), то предмет закупівлі визначається за четвертим знаком класифікатора  ДК 021:2015.

Якщо Ви закуповуєте будівлі виробничого/невиробничого призначення або інженерні споруди різного функціонального призначення, то предмет закупівлі визначається за показником 2 цифри класифікатора ДК 018-2000.

При закупівлі медикаментів за кодом "33600000-6 Фармацевтична продукція" слід користуватись 3 знаком ДК 021:2015 та обрати з класифікаторів МНН, АТХ та НК 024:2019 відповідні значення.

Для Замовників при закупівлі лікарських препаратів є можливість обрати додаткові класифікатори, а саме:

  • МНН (Міжнародне непатентоване найменування) - обов’язковий для заповнення. Дізнайтесь Як знайти МНН лікарського засобу;
  • АТХ (Анатомо-терапевтично-хімічна класифікація) - необов’язковий для заповнення;
  • НК 024:2019 - для певних предметів закупівлі. Детальніше  за посиланням.

На практиці працює це так:

  • Замовник при створенні оголошення обирає код ДК 021:2015 "33600000-6 Фармацевтична продукція". У цей момент у нього з’явиться поле для вибору додаткових класифікаторів.
  • Замовник обирає та заповнює поле “МНН” шляхом вибору зі списку відповідного значення.
  • Після введення МНН, за потреби, замовник має можливість деталізувати предмет закупівлі, обравши додатковий класифікатор “АТХ”. Він реалізований у вигляді списку. Перелік доступних значень відфільтрується автоматично відповідно до значення вказаного у полі “МНН”. У випадку наявності тільки одного можливого значення - поле заповнюється автоматично.
  • Якщо під час здійснення закупівлі товару Ви передбачили закупівлю супутньої послуги (з установки, доставки, монтажу даного товару тощо), то предметом закупівлі в даному випадку є товари, за умови, що вартість послуги не перевищує вартості самого товару.

    Предмет закупівлі: Послуги

    Послуги ми умовно поділили на 4 категорії, і в залежності від категорії предмет закупівлі визначається за різними класифікаторами. А тепер розглянемо це питання детальніше.

    Предмет закупівлі для послуг визначається так само, як і для товарів, за четвертим знаком класифікатора ДК 021:2015 із зазначенням конкретної назви предмета закупівлі.

    Під час здійснення закупівлі послуг з виконання науково-технічних робіт предмет закупівлі визначається за показником четвертої цифри  Державного класифікатора видів науково-технічної діяльності ДК 015-97, затвердженого наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 30 грудня 1997 року № 822. 

    У разі здійснення закупівлі послуг з виконання науково-технічних робіт за різними темами, які належать до одного виду науково-технічних робіт згідно з  Державним класифікатором видів науково-технічної діяльності ДК 015-97, затвердженим наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 30 грудня 1997 року № 822, замовник визначає різні теми науково-технічних робіт як окремі лоти.

    Визначення предмета закупівлі послуг з професійної підготовки або перепідготовки, підвищення кваліфікації для безробітних громадян, що надаються за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, здійснюється за окремими професіями (спеціальностями, напрямами або галузями знань), які визначаються відповідно до  Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 липня 2010 року № 327. Також додатково вказується класифікатор ДК 021:2015.

    Поточний ремонт відноситься до послуг. Під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04 червня 2014 року  № 163, та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року  № 301.

    Важливо зазначити, що також необхідно зазначати код класифікатора 021:2015 (будь-яка цифра). Детальніше з приводу визначення предмета закупівлі для поточного ремонту Ви можете прочитати в інформаційному листі Мінекономрозвитку за  посиланням.

    ДСТУ, ДБН та ГБН - це не класифікатори, в них немає кодів, які потрібно обрати. Це термінологія (правила), за якими визначається, чи відноситься тип робіт до поточного чи до капітального ремонту.

    Предмет закупівлі: Роботи

    Зазвичай найбільше запитань у Замовників виникає при визначенні предмета закупівлі для робіт. Точніше, чи є та чи інша закупівля послугою чи роботою, а питання тут принципове, адже пороги для послуг та робіт різні.

    У самому визначенні робіт є досить чіткий перелік, що саме можна вважати роботами. Перше і найголовніше - капітальний ремонт. Що є саме капітальним ремонтом, а не поточним, можна зрозуміти з визначень, що наведені в ДСТУ Б.Д.1.1.-1:2013 "Правила визначення вартості будівництва". Окрім того, роботою є технічне переоснащення будинків, наприклад, реставрація тощо.

    Тож проектування, будівництво, капітальний ремонт та інші будівельні роботи відносяться до робіт і визначаються не за класифікаторами, а за об'єктом будівництва згідно ДСТУ Б.Д.1.1.-1:2013 "Правила визначення вартості будівництва" та галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 "Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт". Також при визначенні предмета закупівлі для робіт необхідно зазначати код класифікатора 021:2015 (за показником 2-5 цифри).

    Послуга чи робота

    Що варто зазначити: не все, що має в назві "капітальний ремонт", є роботою. Наприклад, капітальний ремонт комбайна чи капітальний ремонт трактора не можна віднести до робіт. З прикладом Ви можете ознайомитись нижче.

    Визначення коду ДК: капітальний ремонт

    На картинці ми можемо побачити, що в предметі закупівлі написано капітальний ремонт, але це не робота, а послуга, що підтверджує нам і код класифікатора. Майте це на увазі при визначенні предмету закупівлі.

    Якщо у Вас виникли труднощі з визначенням коду товару, роботи чи послуги, Вам може допомогти в цьому новий інструмент Київської школи економіки. Як саме? Щоб знайти код CPV Вашого предмета закупівлі - впишіть в рядку пошуку найменування товару/роботи/послуги і побачите п'ятірку найпопулярніших CPV-кодів, за якими купують Ваш предмет закупівлі інші замовники.

    Додатково інструмент дає змогу побачити тендери з найкращою конкуренцією, економією, ціною, кращою практикою роботи з постачальниками та переможцями, ознайомитись з вимогами постачальників до замовника та скаргами постачальників до Антимонопольного комітету України, які стосуються тендерної документації по даному предмету закупівлі.

    Також Ви зможете подивитись ТОП-10 переможців за кількістю укладених у відповідний період контрактів та іншу цікаву інформацію.

    Перейти до ресурсу можна за  посиланням.

    Визначення коду закупівлі - рішення Замовника

    Головне правило, яке потрібно пам’ятати: який би код не було обрано, Замовнику потрібно мати змогу довести, що його дії не призвели до уникнення застосування Закону. Тобто Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону, зокрема положень частини третьої статті 10 цього Закону (ч. 10 ст. 3 Закону). Наприклад, якщо у Вас у річному плані на певний товар виділено 1,5 млн грн на рік, то Ви повинні проводити відкриті торги. Ви можете провести декілька процедур, але все одно у вигляді відкритих торгів. Слід зауважити, що перевіряючі органи не наділені повноваженнями визначати предмет закупівлі, визначення якого є прерогативою Замовника.

    Також Ви можете прочитати статтю, Як визначити код товару/роботи/послуги, який Ви продаєте

    Додатково про визначення предмета закупівлі та зазначення кодів класифікатора ви можете прочитати за посиланням Новий порядок визначення предмета закупівлі згідно з Наказом №708 

    предмет закупівлі, роботи, планування, річний план,

    Коментарі

    Ганна 2022-01-12 14:00:30
    ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 втратив чинність, а до Порядку № 708 змін немає: як визначати предмет закупівлі робіт? Надайте, будь ласка, рекомендації з прикладами як зазначати для послуг та робіт код предмета закупівлі відповідно до класифікаторів.
    Олександр Артемович Книш 2021-09-29 10:40:20
    чи є порушенням поділ ремонта покрівлі школи на чотири етапи: - закупівля матеріалів 49 тис. грн. - демонтаж покрівлі - 29 тис.грн. - ремонт покрівлі - 49 тис.грн. - закупівля мастики 19 тис.грн. в одної і тої ж юридичної особи в один день.
    Ірина 2020-10-30 10:02:22
    Доброго дня, скажіть будь ласка, проведено обстеження грунтів у різних місцевостях (за різними об'єктами), ці послуги визначаються як один предмет закупівлі?
    Сергій 2021-09-15 11:53:03
    Ірина, добрий день! Скажіть будь ласка чи ви отримали відповідь на своє питання?
    Тетяна 2020-10-05 11:37:59
    Доброго дня! Розробка кошторисної документації на поточний ремонт це роботи чи послуги? На капітальний ремонт все зрозуміло - роботи, а з поточним не можемо розібратись.
    Оксана 2020-09-21 11:38:06
    Доброго дня, підкажіть будь ласка закупівля протипожежних (металевих) дверей і дверей звичайних (металопластикових) Чи можна провести за різними кодами ДК? Дякую
    Олександра 2020-09-27 19:34:55
    Оксана, так, але якщо спочатку були проведені відкриті торги з капітального ремонту, а лише потім з ДК капітального ремонту через "-" і вид поточного(наприклад : двері металеві, чи дерев'яні, чи пластікові)
    Ольга 2020-07-30 14:46:39
    доброго дня! ми помилково вказали код у закупівлі, чи можливо його виправити протоколом тендерного комітету?
    Тетяна 2020-07-22 12:17:14
    Доброго дня! Прошу роз'яснити, на підставі чого замовники оголошують закупівлю з реконструкції, наприклад, корпусу лікарні, і додають до предмету закупівлі також медичне обладнання? це ж пряма дискримінація потенційних постачальників обладнання...
    Зіновія 2020-06-12 22:35:31
    Із задоволенням читаю пояснення чітко , зрозуміло і доступно .
    Галина
    Поясніть для чого в класифікаторі ДК для товарів є розширене кодування (після 4 цифри), якщо публікувати потрібно тільки по перших чотирьох цифрах? Адже це викликає плутанину.
    Оксана 2020-11-04 16:46:58
    Галина,
    Юлія
    Молодці! Чудова стаття, все стисло та зрозуміло. Чекаю на публікації в подальшому. Вам - удачі !
    Палаш Елена Михайловна
    В мене таке запитання. Протягом року в будівлі було проведено кілька поточних ремонтів в межах 200,0 тис. грн. за різними кодами ДК 021 2015. Зараз планується проведення капітального ремонту поверху в цій же будівля очікуваною вартістю 700,0 тис. грн. Чи потрівбне проведення процедури закупівлі (торгів)?
    Ліля
    Палаш Елена Михайловна, відповідь на ваше запитання є в 454 Наказі. У вас були поточні ремонти, поточний ремонт визначається за об'єктом, тобто вашою будівлею, тепер у вас капітальний ремонт, а значить новий код, новий предмет закупівлі. Капітальний ремонт і поточний не сумуються
    Екатерина Подорога
    Допоможіть будь-ласка обрати код для планування закупівлі. 1. Послуги по розробці проекту з вогнезахисної системи дерев'яних конструкцій покрівлі будівлі. 2.Послуги з інженерного проектування. Розробка робочого проекту системи пожежної сигналіхації. Припускаю КОД ДК 021:2015(CPV)71320000-7 але не впевнена.
    Іван
    Якщо замовником є бюджетна установа в сфері освіти, яка здійснює капітальні ремонти за рахунок коштів, які їй виділяються з Департаменту освіти ОДА ,і відповідно в річному плані у неї взагалі не вказані ремонти, протягом року укладає декілька договорів, кожен з яких на суму 1 450 000 грн, на ремонт однієї будівлі, але різних поверхів, чи буде у вказаному випадку з їх сторони уникнення відкритих торгів шляхом розділення предмету закупівлі, чи якщо в річному плані ремонти не передбачені то їх можна здійснювати невизначену кількість на невизначену суму без відкритих торгів?
    Александр
    "...Наприклад, якщо у Вас в річному плані на певний товар виділено 1,5 млн грн на рік, то Ви повинні проводити відкриті торги. Ви можете провести декілька процедур, але все одно у вигляді відкритих торгів, а не допорогової закупівлі, навіть якщо очікувана вартість тієї закупівлі буде допороговою..." - в якому конкретному нормативному документі це визначено?
    Ліля
    Александр, в частині 7 статті 2 Закону. А саме: 7. Забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом. Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.
    Наталія
    ХТО Є ВІДПОВІДАЛЬНИМ ЗА ВИЗНАЧЕННЯ КОДУ ДК-Продавець чи Покупець?
    Борисович 2021-12-01 11:46:08
    Наталія, УО Замовника
    Інна
    маємо робити поточний ремон(заміна вікон, електропроводки, встановлення перегородок та унітазів). хто складає проєктно-кошторисну документацію та як офорими послуги відповідно до Закону
    Інна
    Добрий день. Підкажіть будь ласка щодо визначення предмета закупівлі товарів та послуг у разі, якщо четверта цифра в коді – «0» і далі цей код не містить розшифрування в ДК 021:2015. Наприклад, чи можна проводити закупівлю за кодом 73300000-5, якщо далі йде нова група 734 та закупівлю за кодом 71900000-7, якщо далі інша група та інший підрозділ (72000000-5). Чи можна нуль розглядати, як цифру і чи не буде це порушенням?
    Oksana
    Купуємо парти та стільці - це два різні коди, проводимо тендер. Має бути два договори чи можна один, в якому зазначаємо різні класифікатори?
    Наталія
    Якщо у мене один договір, але до нього є три накладних, і в цих 3-х накладних різні товари, до прикладу, це і миючі засоби, і шпаклівка, і арматура, і запчастини і масла до машини.... і тд, то як мені зробити звіт про договір про закупівлю, як визначити в цьому звіті ДК?
    Ігор
    Наталія, з того, що я зрозумів, то Ви хочете зазначати інформацію працівників своєї організації (особа, яка відповідає за прийняття певного товару) у звіті про договір про закупівлю. Однак у звіті ви повинні зазначити: Місце постачання товару( не фізична особа а адреса школи, наприклад.) і в інформації про учасника - ПІБ, номер телефону та адресу розташування продавця товару. Звіти не прив’язуйте до діяльності своєї установи. Товар передавайте по накладних. Не розумію взагалі, в чому тут може бути проблема.
    Євгенія
    Ліля, але ж договір один, то й код закупівель в договорі один, і накладні мають відповідати цьому коду...як можуть до одного догову відноситься і миючі і арматура?...Під кожен код закупівель свій договір, і під цей договір накладна з відповідним товаром...
    Ліля
    Наталія, визначаєте код кожного товару і по кожному коду публікуєте окремо звіт.
    Наталія
    Ліля, але є ще один момент. Оці 3 накладні поділені на 3 школи, кожна накладна окремо до окремої школи, і відповідно в кожній накладній вказаний такий пункт "Через кого", особа, яка відповідає за прийняття певного товару. І якщо я зараз ці 3 накладні поділю по відповідних ДК, то тоді не зможу відзначити відповідальну особу, і буде плутатанина, що куди має йти. Що мені робити?
    Екатерина 2020-06-17 09:12:41
    Ліля, доброго дня! Чи можно об`єднати послуги з землевпорядних та архітектурних робіт в одну закупівлю з визнченим одним кодом ДК, якщо це один об`єкт , та провести одну спрощену закупівлю?