04.04.2022 Мінекономіки

Особливості проведення закупівель по Постанові № 169

Відповіді на питання по проведенню закупівель в воєнний час від представниці департаменту публічних закупівель Ксенії Вовраженцевої

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є  тут

Що робити з процедурами закупівлі/спрощеними закупівлями, що розпочались до введення воєнного стану?

Закупівлі, що розпочались до введення воєнного стану завершуються відповідно до вимог Закону. Якщо у Замовника немає можливості завершити такі закупівлі, то він може визнати закупівлі такою, що не відбулась на підставі пункту 1 частини 5 статті 32 Закону, а саме через те, що здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії непереборної сили.

Додатково про це ви можете прочитати в листі Мінекономіки № № 3304-04_9225-06 від 04.03.2022 "Щодо здійснення закупівель у період воєнного стану".

Яких Замовників стосується Постанова № 169?

Постанова 169 стосується всіх Замовників без виключення.

Чи можна проводити процедур  закупівлі під час дії воєнного стану?

Відповідно до Постанови №169 в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законами України “Про публічні закупівлі” та “Про оборонні закупівлі”. Тобто під час дії воєнного стану процедури закупівлі та спрощені закупівлі не проводяться. Також варто звернути увагу на те, що наразі не працюють державні реєстри та Орган оскарження, що унеможливлює також нормальне проведення процедур закупівлі та здійснення їх відповідно до принципів проведення публічних закупівель.

Що потрібно Замовнику для здійснення закупівель по Постанові №169?

Має бути рішення Замовника, яке визначає які закупівлі Замовник буде здійснювати по Постанові № 169. В такому рішенні має визначатись перелік та обсяг таких закупівель. 

Також Замовник самостійно визначає доцільність проведення закупівлі під час воєнного стану. Якщо є можливість, то краще провести закупівлю після завершення воєнного стану за допомогою конкурентної закупівлі. 

Як проводити закупівлі до 50 тис. грн під час дії воєнного стану?

Закупівлі до 50 тис. грн проводяться відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” і тому звіт по таких закупівлях потрібно публікувати у строки відповідно до Закону (протягом 3 робочих днів). Вартість закупівлі визначається в момент здійснення закупівлі виходячи з її поточної вартості.

Чи потрібно сумувати закупівлі, що проводять по Постанові №169 та будуть проводитись після завершення воєнного стану?

Закупівлі що проводяться по Постанові 169 не мають сумуватись з закупівлями, що будуть після проведення воєнного стану. Тобто якщо ви публікуєте зараз закупівлю на 300 тис. грн. А після завершення воєнного стану вам потрібно буде здійснити закупівлю цього самого предмета закупівлі на 30 тис., то закупівля на тих 30 тис грн у вас буде новим предметом закупівлі. Тож не потрібно буде проводити відкриті торги, а можна буде відзвітувати, адже це новий предмет закупівлі.

Хто має проводити закупівлі по Постанові № 169?

За закупівлі, що проводяться по Постанові № 169 може бути відповідальною будь-яка особа, що визначена Замовником. Тобто такі закупівлі не обов’язково має проводити Уповноважена особа.

Чи публікувати план закупівлі під час дії воєнного стану при проведенні закупівлі до 50 тис. грн?

Так, адже такі закупівлі проводяться відповідно до Закону. А значить всі норми Закону на них розповсюджуються. Тому по закупівлях до 50 тис. грн потрібно опублікувати план закупівлі і звіт про договір про закупівлю потрібно опублікувати протягом 3 робочих днів з дня укладання договору.

При цьому в разі проведення закупівель по Постанові № 169 план закупівлі публікувати не потрібно.

закупівля,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.