26.02.2021 Тетяна Мішта

Організацію ліквідують і створять нову: як забезпечити безперервне постачання

Інформація про забезпечення безперервного постачання

У журналі Держзакупівлізаступниця директорки департаменту регулювання публічних закупівель — начальниця відділу професіоналізації сфери публічних закупівель Мінекономіки Тетяна Мішта відповідає на запитання, зверніть увагу на кейс та його розв'язання:

Управління соцзахисту райради ліквідують. Аналогічну організацію з 15 квітня створять при міській раді. Наразі ж управління закуповує послугу з доставки субсидій, дитячих допомог, яку не можна призупиняти. За кошторисними призначеннями, які виділені управлінню лише на 4 місяці, на таку закупівлю передбачено до 200 тис грн. Як бути — укласти прямий договір на обсяг кошторисних призначень чи проводити закупівлю на очікувану вартість на весь рік?

Юрособа припиняється в результаті реорганізації або ліквідації (ч. 1 ст. 104 ЦК). У разі реорганізації юрособи майно, її права та обов’язки переходять до правонаступника. Якщо ж юрособу ліквідують, вона не передає своїх прав і обов’язків іншій юридичній особі. Вона перестає існувати, а її права та обов’язки припиняються.

Тож договори такої юрособи не можуть перейти до іншої організації.

Механізми ліквідації та завершення правовідносин визначають ЦК і ГК. Так, господарське зобов’язання припиняється неможливістю виконання у разі ліквідації суб’єкта господарювання, якщо не допускається правонаступництво за цим зобов’язанням (ч. 3 ст. 205 ГК).

Отже, у зв’язку з ліквідацією юрособи укладені нею договори слід розірвати і взяті зобов’язання будуть припинені.

Далі усі дії щодо закупівель вчинятиме інша особа з нуля. Тож, якщо юрособа припиняється без правонаступництва, вона не може закуповувати на якусь очікувану вартість на той період, коли вже не існуватиме і не матиме ані прав, ані обов’язків.

Отже, юрособа, яку ліквідують, не може брати на себе зобов’язання, які надалі нікому не передає. Якщо її ліквідують, вона має закупити лише на той час, коли на неї покладена відповідальність за ці послуги і виділені кошти на її забезпечення.

Потурбуватися про те, щоб послуга була безперебійною, має та установа, що буде створена вже при міській раді. Нова юридична особа з огляду на свої функції й повноваження, а також виділені з місцевого бюджету кошти проводитиме нові закупівлі.


забезпечення, договір, закупівля, постачання,

Коментарі

Світлана 2021-03-18 07:16:02
Чи можна у цьому випадку здійснити прямі закупівлі на підставі ст.3 ч.7 п.3 а саме: якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із: виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі, якщо потреба закупівлі 50-190 тис. грн. І на яку суму у такому разі проводити закупівлю: на суму, необхідну для проведення спрощеної, чи на всю річну потребу?
Поліна 2021-03-02 09:19:21
Зміст статті не розкриває суті заголовку. Як саме можна організувати безперервне постачання, якщо строки проведення закупівлі не дозволяють новоствореній організації одразу проводити поставку продукції, або ж постачання тієї ж електроенергії? А укладення прямого договору, який буде діяти до моменту завершення закупівлі, буде поділом предмету закупівлі.