21.12.2020 Олена Парфенюк

Як замовнику швидко придбати товар?

Інформація про інструмент для швидких та зручних закупівель

Олена Парфенюк, керівниця департаменту держзакупівель торговельного майданчика  Zakupki.Prom.ua

Багатьом замовникам знайома ситуація, коли певний товар необхідно придбати у надзвичайно короткі терміни. Особливо це питання загострюється наприкінці року, коли крім проведення закупівель, потрібно звітувати про виконані договори за весь рік. Закупівлі на суму до 50 тисяч гривень за законом можна проводити поза системою, тобто укладати прямі угоди з постачальниками. Тож замовники шукають в інтернеті конкретний товар, при цьому не маючи часу порівняти ціни на різних сайтах або йдуть за ним просто в магазин. Звісно, що про економію в такій ситуації й не йдеться. Як же купувати швидко та вигідно, особливо в кінці року, коли у держзамовників безліч роботи?

Переваги Prozorro Market

На сьогодні, найбільш зручний інструмент для проведення закупівель на невеликі суми — електронний каталог Prozorro Market. В ньому можна подивитися товар за конкретними параметрами, порівняти ціни, одразу замовити та зекономити час. Якщо говорити про максимальну суму закупівлі, то зараз це закупівлі до 50 тисяч гривень. Але вже незабаром в каталозі з'явиться можливість проводити запит ціни пропозицій на товари вартістю до 200 тисяч гривень, що є альтернативою проведення спрощеної закупівлі. 

Користуючись каталогом, замовнику не потрібно перейматися щодо надійності учасників та окремо перевіряти організацію, в якої вони планують придбати товар. Всі постачальники, які долучилися до каталогу, вже пройшли кваліфікацію. Її проводять централізовані закупівельні організації, які є адміністраторами каталогу кожен у своєму напрямку. ДП «Медичні закупівлі» адмініструють каталог по товарах медичного призначення, а ДУ «Професійні закупівлі» — решту товарів широкого вжитку.

Категорії в е-каталозі

В Prozorro Market насамперед представлені ті товари, на які є попит у більшості замовників. Тож найпопулярнішими категоріями в каталозі є:

  • офісне устаткування та приладдя. Зокрема, папір для друку, ручки, олівці, чорнила, степлери, скоби, скріпки, лотки та файли для паперів, папки-реєстратори, поштові конверти;

  • комп’ютерне обладнання. Зокрема, багатофункціональні принтери, флеш-накопичувачі, монітори, клавіатури та мишки;

  • медичні матеріали. В цій категорії замовники купують бинт, вату, захисні маски, рукавички оглядові, термометри, шприци, респіратори;

  • нафта і дистиляти. Найбільш популярні — бензин, але багато замовлень і на дизельне паливо та газ.

Також активно купують й інші товари, серед яких антисептичні засоби для рук, дезінфікуючі засоби, паперові рушники та туалетний папір, пакети для сміття, овочі та фрукти. І все це можна придбати буквально за декілька кліків, як і у звичайному онлайн-магазині. Проте найважливіше, що обираючи товар, у замовників є можливість порівняти ціни пропозицій різних постачальників та знайти найбільш вигідну. 

Під час замовлення певного товару система автоматично сформує чернетку звіту з інформацією про товар та постачальника, а замовнику залишиться тільки завершити публікацію звіту після укладання договору. Це дуже зручно, адже зараз замовники зобов'язані публікувати звіти про всі закупівлі, що були укладені поза системою.

закупівля, е-каталог,

Коментарі

Руслан Вікторович Житомирський 2021-01-13 09:31:48
Коли в прозорро маркет зявиться можливість купувати товар до 200 тис грн за запитом цінових пропозицій?