10.04.2020 Олена Парфенюк

3 причини, чому варто спробувати е-каталог

Які переваги для Замовників дає використання е-каталогів

Три переваги е-каталогу для держзамовників

Електронний каталог “Prozorro-market” (e-каталог) – абсолютно новий інструмент, що дає змогу проводити публічні закупівлі швидко та ефективно. Він працює за принципом онлайн-магазину для невеликих партій типових товарів, вартість яких не перевищує 200 тис. грн.

У Prozorro Market представлені найпопулярніші серед державних замовників товари: офісний папір, картриджи, ноутбуки, ліки та медичні вироби. Поступово перелік продукції в першому державному онлайн-магазині розширюватиметься.

Враховуючи, що е-каталог доступний в системі близько року, більшість замовників ще не встигли спробувати його. Та інструмент може значно полегшити закупівельний процес. У чому ж переваги електронного каталогу та як вони можуть спростити життя замовникам?

Можливість працювати з перевіреними постачальниками

Запорукою успішної закупівлі є якісний товар та надійний постачальник. Е-каталог дає можливість оцінити можливості ринку і спробувати інший варіант. Всі учасники, чий товар представлений електронному каталозі, проходять попередню кваліфікацію. Її проводять Централізовані закупівельні організації, що адмініструють роботу каталогу й розробляють критерії відбору для постачальників. Тож замовнику не потрібно самостійно виписувати вимоги та витрачати час на перевірку документів кожного учасника.

Конкурентний ринок та економічно вигідна пропозиція

Бувають ситуації, коли товар необхідно купити терміново. В таких випадках у замовника не вистачає часу на пошук хорошої пропозиції, а іноді цей етап зовсім проходить повз закупівельний процес. Електронний каталог успішно вирішує таку проблему. Замовнику достатньо вибрати необхідну продукцію, проаналізувати запропоновані учасниками товари і зробити замовлення. Всі постачальники е-каталогу мають досвід роботи з державними установами і точно знають, що перевагу має той, у кого найбільш економічно вигідна пропозиція. Тому організатор закупівлі може отримати найкращу ціну на конкурентному ринку.

Автоматична публікація звіту про укладений договір

Використовуючи електронний каталог, замовник може значно спростити процес закупівлі. Адже під час формування заявки на закупівлю в системі автоматично зберігатиметься чернетка звіту про договір про закупівлю із заповненими полями. Після того, як договір буде укладено, замовнику потрібно вказати інформацію про доставку товару, дату підписання, терміну дії, ціну. В результаті більше не потрібно витрачати час на публікацію звіту, завдяки чому закупівельний процес стає швидшим та ефективнішим.

Таким чином, е-каталог може стати потужним інструментом, який сприятиме посиленню конкуренції між постачальниками, а з ним  – і економії для держави. Й у замовників уже є можливість переконатися в цьому на власному досвіді.

Олена Парфенюк, 
керівниця департаменту держзакупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua
закупівлі, е-каталог,

Коментарі

Руслан Вікторович Житомирський 2021-11-01 15:18:34
Погано лише те, що не можна в одному запиті ціни пропозиції втягувати або створювати позиції на інші види товарів які йдуть по цьому ж коду, так як в спрощеній, таке технічне доповнення було б безцінним для замовника
Виктория
Доброго дня! Врегулюйте, будьласка, е-каталог на законодавчому рівні.