10.04.2020 Надія Бігун

Ліки у два кліки. Як працюють електронні каталоги

Огляд можливостей електронних каталогів

Трансформація системи охорони здоров'я відбувається не сама по собі, десь окремо від нашого буденного життя.

Насправді ці зміни стосуються речей, з якими ми всі стикаємось мало не щодня. Одна з ключових змін - це перехід до принципу “гроші йдуть за пацієнтом”. Для громадян це означає можливість вибору і зміни лікаря. А для лікарень - більшу автономність і необхідність більш ефективно працювати. В тому числі в сфері закупівлі ліків і медичних виробів. Саме для спрощення роботи з закупівлями було розроблено новий інструмент - електронні каталоги (е-каталоги). 

У березні 2019 було підписано Меморандум щодо реалізації пілотного проекту електронних каталогів. Перші позиції стали доступні в пілоті вже в квітні.

Глобальним завданням було - створення в системі ProZorro зручного інструменту закупівлі невеликих партій типових товарів, схожий на інтернет-магазин. 

Мова йшла про папір, канцелярські товари, типову офісну техніку, а також медичні товари і препарати. Тобто  лікарі змогли швидко і легко купувати базові позиції в кількості, яка не потребує проведення тендеру. Нашою кінцевою метою було  - сучасний інтерфейс і автоматизовані процедури, якщо хочете - своєрідна Rozetka або Amazon. 

Запуск пілоту по е-каталогах

На першому етапі пілоту завдання було простіше. Участь у проекті взяли декілька електронних майданчиків, підключених до ProZorro, які зголосились витратити ресурс на розробку. Ми також створили пул постачальників, який постійно розширюється: в будь-який момент новий постачальник може подати пропозицію і приєднатись е-каталогу. Наприклад, постачальники ліків, деталі приєднання є за чим посиланням:  https://goo.gl/Vn8Qdu
Детальніше про те, як проходять закупівлі через Prozorro Market можна прочитати в статті Е-каталог в Прозорро - інтернет магазин для державних Замовників

З вступом у дію нової редакції Закону 19 квітня 2020 року Замовник  вже не зможе «обійти» використання електронної системи, і повинен буде прозвітувати за кожну витрачену копійку. На вибір він може обрати або спрощену процедуру або скористуватися вже готовим електронним каталогом «Prozorro Market» з долученим товаром, кваліфікованими постачальниками, вже сформованим конкурентним середовищем, типовим договором.

Як працює Prozorro Market по фармацевтичній продукції

Каталог складається з категорій та профілів. Категорія визначається згідно національного класифікатора, наприклад, ДК 021-2015, тобто "33600000-6 Фармацевтична продукція" це одна категорія. Профіль - це конкретний опис предмету закупівлі: всі товари, що відповідають вимогам профілю, можуть бути запропоновані в відповідний профіль. 

Для участі в каталозі постачальник має пройти кваліфікацію, яку проводять ДП “Медичні закупівлі України” по категоріях медичних товарів та ДУ “Професійні закупівлі України” по категоріях офісного устаткування. Учасник має один раз підтвердити свою відповідність кваліфікаційним вимогам в межах категорії, та подати окрему пропозицію/пропозиції по кожному профілю, які вони хочуть представити в каталозі. Таким чином ми можемо бути впевнені, що кожен постачальник має право продавати відповідні товари, а самі товари відповідають встановленим вимогам (а це дуже важливо, особливо по відношенню до медичних препаратів). 

Як результат, ми отримали декілька категорій і профілів, в кожному з яких маємо декілька постачальників. Вони заявляють свою ціну по кожному з профілів та можуть оперативно її змінювати, що забезпечить актуальну ціну в каталозі. 

Замовник заходить в каталог, обирає необхідний йому профіль (вид продукції) і робить замовлення у постачальника, який пропонує найнижчу ціну в цей конкретний проміжок часу.

Сьогодні участь підтвердили 6 електронних майданчиків. Вони створили групи для обговорення процедур і підходів  постачальниками, і команда ProZorro отримує регулярний фідбек.

Над чим ми працюємо зараз

Тим часом ми працюємо над наповненням каталогу: створюємо та розширюємо категорії і профілі, даємо оголошення про прийом заяв: всі вони публікуються у вільному доступі на сайті ProZorro. 


Оригінальний матеріал розміщений в розділі "Блоги" на сайті  liga.net

закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.