18.03.2024 Ірина Литвинчук

Кейс по оскарженню за березень 2024

Розбір чергового кейсу по оскарженню в публічних закупівлях.

А ми продовжуємо рубрику на нашому інформаційному ресурсі Інфобокс. Нагадаємо, що відтепер, однією з додаткових тем, що з`являтимуться у нас - будуть розбори робочих кейсів по оскарженню до АМКУ. Це будуть як успішні так і неуспішні розгляди скарг для скаржника. 

Сьогодні розберемо процес оскарження на закупівлю UA-2024-01-26-009845-a

Дана закупівля завершена успішно, договір по ній укладено. Скаргу було задоволено органом оскарження та порушення по ній усунуто. А про шлях учасника до перемоги у цій скарзі та закупівлі розберемо з вами разом. Отже, у закупівлі приймав участь один учасник, який, власне, і подав скаргу.

Хочемо звернути Вашу увагу, що в одній скарзі скаржника, міститься десять оскаржуваних умов до тендерної документації. Сьогодні розберемо дві з них, що на думку Скаржника, є дискримінаційними умовами для участі у тендері. 

На що була подана скарга скаржником: вимога перша

У Тендерній документації Замовник вимагає, що Учасники закупівлі повинні надати в складі своєї пропозиції копію з оригіналу дійсного на момент розкриття тендерних пропозицій сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів (сфера сертифікації: складування, зберігання, транспортування та реалізація харчових продуктів; надання послуг громадського харчування) про те, що на підприємстві система управління безпечністю харчових продуктів, відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018. IDT) Системи управління безпечністю харчових продуктів.

Позиція скаржника: вимога перша

Скаржник має сертифікат, який підтверджує, що виробництво відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 «Системи керування безпечністю харчових продуктів. Скаржник пройшов сертифікацію в тому числі на послуги їдалень, послуги з постачання продуктів харчування та готової їжі, виробництва готової їжі та страв, проте не має можливості прийняти участь в закупівлі, бо сфера сертифікації відрізняється від тієї, що вимагає Замовник в частині складування, зберігання, транспортування та реалізації харчових продуктів.

Яку відповідь на це надає Замовник скаржнику: вимога перша

Щодо сертифікату  ДСТУ ISO 22000:2019: 
Наявність даного сертифікату запровадження системи керування безпечністю харчових продуктів згідно з цим стандартом передбачає здатність постійно постачати безпечні харчові продукти та продукти й послуги, які задовольняють вимоги споживачів, що є, на думку замовника, важливим для якісного виконання умов договору.

Вважаємо, що Скаржник не довів та документально не підтвердив необхідність внесення змін до Документації в цій частині, у звʼязку, з чим просимо відмовити у задоволенні скарги.

Яке рішення прийняв Антимонопольний комітет по першій вимозі

Вимога надати сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів (сфера сертифікації: складування, зберігання, транспортування та реалізація харчових продуктів; надання послуг громадського харчування) про те, що на підприємстві система управління безпечністю харчових продуктів, відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018. IDT) Системи управління безпечністю харчових продуктів є такою, що штучно обмежує конкуренцію, звужує коло потенційних учасників, є дискримінаційною по відношенню до Скаржника, та позбавляє можливості прийняти Скаржнику участь у закупівлі

На що була подана скарга скаржником: вимога друга

Замовник в ТД вказує вимогу надати у складі пропозиції довідку в довільній формі про застосування заходів із захисту довкілля та декларацію про відходи видану на ім’я учасника з реєстром декларацій, що свідчить про подання даної декларації виданої у 2024 році.

Позиція скаржника: вимога друга

Скаржник не є утворювачем або власником відходів, діяльність яких призводить до утворення небезпечних відходів, або власниками відходів, що не є небезпечними, річний обсяг утворення відходів скаржника не перевищує 50 тонн, тому він не подає Декларацію про відходи. А відповідно до Постанови № 556 «Деякі питання подання декларації про відходи» встановлено, що Декларація подається утворювачами або власниками відходів, діяльність яких призводить до утворення небезпечних відходів, або власниками відходів, що не є небезпечними, річний обсяг утворення яких перевищує 50 тонн.

Яку відповідь на це надає Замовник скаржнику: друга вимога

Скаржник у скарзі посилається на те, що вимога обмежує його можливість взяти участь у процедурі закупівлі так як він не утворює відходів у кількості, яка зобов’язувала б його подавати декларацію, проте не надає жодних доказів для підтвердження своїх слів.

Таким чином, скаржник, маючи обовʼязок вести облік відходів та надавати органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування інформацію про відходи, чомусь не долучив до скарги інформацію про фактичний обсяг відходів, які утворилися в результаті його діяльності за попередній рік, яка могла б підтвердити чи спростувати відсутність у нього обовʼязку подавати декларацію про відходи.

Вважаємо, що твердження скаржника про утворення ним відходів в обсязі менше ніж 50 тонн слід сприймати критично.

З урахуванням наданих Скаржником документів, вважаємо, що Скаржник не довів та документально не підтвердив необхідність внесення змін до Документації в цій частині, у звʼязку, з чим просимо відмовити у задоволенні скарги.

Яке рішення прийняв Антимонопольний комітет по другій вимозі

Слід зазначити, що предметом закупівлі є - "ДК 021:2015: 55520000-1 — Кейтерингові послуги (CPV) (Послуги по забезпеченню харчування підопічних)". За таких умов, наведена вище вимога Документації в частині надання довідки в довільній формі про застосування заходів із захисту довкілля та декларації про відходи, виданої на ім’я учасника з реєстром декларацій, що свідчить про подання даної декларації виданої у 2024 році не узгоджується з предметом закупівлі. Замовник не обґрунтував необхідність встановлення у Документації наведеної вище вимоги Документації у вказаній редакції.

АМКУ задовольнив скаргу та зобов'язує замовника внести зміни до тендерної документації, з метою усунення порушень, зазначених у мотивувальній частині рішення. 

Що ж сталось?

У першому кейсі Замовник вимагає не лише сертифікат ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018. IDT) на систему управління безпечністю харчових продуктів, а виокремлює в ньому певні сфери сертифікації.

У другому, Замовник вимагає надати довідку та декларацію про відходи. Де предметом закупівлі є послуги по забезпеченню харчування підопічних.

Висновок

Скаргу було задоволено. Замовником було внесено зміни до ТД. Учасника-скаржника було визначено переможцем. 

Порада від Прозорро

Замовники, нагадуємо, при створенні Вашої ТД пам'ятайте про частиною першу статті 5 Закону, що ваша закупівля не повинна мати дискримінаційні умови, а ставлення до учасників має бути рівним.

Також, вимоги до ТД формуються згідно з статтею 22 ЗУ “Про публічні закупівлі”, відповідно до абзацу першого пункту 28 Особливостей

Та якщо Ви вже ставите умови, що можуть викликати певні сумніви чи питання з боку учасників - треба як слід обґрунтувати необхідність у Документації певної вимоги/довідки/сертифікату тощо.

Вдалих закупівель!

Про Оскарження закупівель також читайте у нашій статті.

Розбір кейсу по оскарженню за лютий.

оскарження, амку, кейс,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.