06.02.2023 Ірина Литвинчук

Кейс по Моніторингу Державної Аудиторської Служби України на практиці

Дослідження практики моніторингу ДАСУ у публічних закупівлях

Аналіз дотримання державними замовниками норм законодавства у сфері публічних закупівель (далі — моніторинг) відбувається під час проведення закупівель, укладення договору та протягом його дії. За здійснення моніторингу відповідає — Державна Аудиторська Служба України (далі — ДАСУ) та її міжрегіональні територіальні органи. 

Ми досліджуємо практику ДАСУ і хочемо поділитися цікавим кейсом, що виник під час моніторингу однієї закупівлі. Оскільки даний випадок може бути не поодиноким - ознайомившись із матеріалом, сподіваємось, що замовники будуть враховувати цю інформацію, аби уникнути подібних помилок при роботі з публічними закупівлями в системі Prozorro.

Отже розберемо проведення моніторингу на конкретній  закупівлі UA-2022-10-14-002072-a

Підстави для проведення моніторингу

Виявлені органом державного фінансового контролю ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель

Результат моніторингу, що сформований органом моніторингу

За результатами аналізу питання відповідності умов тендерної документації вимогам Закону встановлено, що пункт 4 Додатку 1 до тендерної документації викладений без врахування змін до пунктів 5 та 6 частини першої статті 17 Закону, внесених Законом України «Про внесення змін до статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» № 954-ІХ від 03.11.2020».

Враховуючи викладене вище та пояснення Замовника, порушено вимоги пунктів 5 та 6 частини першої статті 17 Закону."

Що ж сталось?

Як нам відомо, 3 листопада 2020 року Верховна Рада України  постановила Про внесення змін до статті 17 Закону України "Про публічні закупівлі" у зв’язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень". А Замовник, дані зміни не врахував до своєї тендерної документації.

У Законі йдеться про те, що слова "злочин, учинений з корисливих мотивів (зокрема, пов’язаний", "злочин, вчинений з корисливих мотивів (зокрема, пов’язаний" замінити словами "кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів (зокрема, пов’язане".

Тобто фактично, потрібно було лише замінити дане формулювання, вказане вище. 

Порада від Prozorro

Замовники, коли ви готуєте документацію для тендеру, треба впевнитися в тому, що не було внесено змін до Закону, Постанови, тощо. Словом, до документу, яким Ви керуєтесь. Адже, як ми бачимо, будь які помилки, значні або незначні, можуть стати підставою для моніторингу та в ході перевірки бути порушенням. 

Якщо Ви не знаєте чи були внесені зміни до  Закону, звертайте увагу на найсвіжішу дану, як вказано на малюнку нижче:

Наші статті на тему моніторингу за посиланнями нижче:

Моніторинг ДАСУ

Функція ДАСУ

Ризик-індикатори та найчастіші порушення 

Робота системи ризик-індикаторів

Моніторинг та його інструменти 

моніторинг, дасу,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.