23.09.2019 Ірина Бреус

7 порад від «Радника» щодо складання Тендерної документації

Розглядаємо окремі нюанси, наслідки, ризики при складанні тендерної документації

Рекомендації Замовникам щодо складання якісної тендерної документації (далі – ТД), щоб провести успішний тендер.

У першу чергу Замовнику необхідно керуватися Примірною тендерною документацією, що затверджена Наказом Мінекономрозвитку від13.04.2016 № 680 "Про затвердження примірної тендерної документації". А також варто звернути увагу на наступні нюанси.

Читабельний документ у складі ТП

У складі тендерної пропозиції є нечитабельний документ: такий документ наявний чи відсутній?

Необхідно спробувати всіма можливими способами його відкрити. Якщо ж він не відкривається, то це є підставою для відхилення, оскільки пропозиція не відповідає вимогам ТД – неможливо отримати інформацію (прочитати), яка вимагалась умовами ТД.

Про вимоги з приводу КЕПу та ЕЦП на тендерну пропозицію

Учасник зобов’язаний підписувати пропозицію лише за умови наявності такої вимоги у ТД. Але потрібно враховувати що для нерезидента така вимога є дискримінаційною.

У листопаді 2018 року втратив чинність Закон України від 22.05.2003 № 852-IV «Про електронний цифровий підпис». Його замінив – Закон України від 05.10.2017 року№ 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (Закон про ЕДП), який набрав чинності 07.11.2018 року.

Замовнику потрібно прописувати саме з накладенням КЕП, а не ЕЦП та конкретизуємо на цьому в документації.

Примітка: до 07.11.2020 року ЕЦП прирівнюється до КЕП, тобто можна використовувати у якості КЕПу.

Згідно з ч. 3 ст. 12 Закону Під час використання електронної системи закупівель з метою подання тендерних пропозицій і здійснення їх оцінки документи та дані створюються та подаються з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг".

Практика Антимонопольного комітету з питання УЕП/КЕП?

- якщо в ТД міститься вимога накладення на ТП УЕП(з 7.11.20 замість ЕЦП), Учасник повинен накладати УЕП, в іншому випадку його ТП не відповідатиме умовам ТД;

- якщо ТД не містить окремих вимог щодо накладення на документи, у складі пропозиції, УЕП (не містить вимоги, що документи ТП мають бути надані у вигляді електронних документів, Учасник не зобов’язаний накладати УЕП.

Яким підписом має скористатись учасник (від фіз. чи юр. особи)?

Згідно з ст. 237 ЦКУ не є представником особа, яка хоч і діє в чужих інтересах, але від власного імені. Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Про модельний статут: що це таке?

Не кожне ТОВ зобов’язане ухвалити власний статут – керуючись ст. 56 ГК та ст. 87 ЦК України учасники (засновники) ТОВ можуть прийняти рішення про провадження діяльності на основі модельного статуту, про що в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вноситься відповідна відмітка.

Модельний статут ТОВ затверджений постановою Уряду від 16.11.2011 № 1182.

Якщо Учасник закупівель у формі ТОВ діє на основі модельного статуту, то він не матиме свого власного, підписаного його учасниками (засновниками) статуту у формі єдиного документа, а тому у складі ТП такий учасник подає не статут, а довідку з відповідною інформацією.

Однак, ТП подається відповідно до вимог ТД, саме Замовник повинен врахувати особливості діяльності ТОВ на основі модельного статуту ще при розробці ТД та надати таким учасникам можливість подавати відповідну інформацію у формі довідки.

Повноваження на підписання договору

Група ризику: Учасники у формі ТОВ чи ТДВ, статутом яких не встановлено чітких повноважень директора.

Згідно з ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ та ТДВ рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 % вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу, приймаються винятково загальними зборами учасників.

Варіант 1: повноваження уже підтверджено документами у складі ТП.

Варіант 2: якщо вимогу згідно з варіантом 1 ТД не передбачала, то…

після визначення Переможця, але до укладення договору, Замовник може запитати в переможця підтверджуючий документ, наприклад, протокол загальних зборів учасників ТОВ про надання згоди на вчинення відповідного правочину.

Важливо: ризик визнання договору про закупівлю недійсним у разі відсутності підтверджуючого документа щодо права укладати такий договір (повноваження підписанта).

Моніторинг ДАСУ. Порушення:

Перевірка на відповідність ТД вимогам Закону, порушення:

- відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону «Про публічні закупівлі» ТД не містить інформацію про спосіб підтвердження відповідності учасників вимогам, встановленим ст. 17 Закону або міститься некоректна інформація;

- відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 22 Закону ТД не містить обов’язкової вимоги щодо необхідності застосування заходів із захисту довкілля;

- відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 22 Закону ТД не містить проекту договору про закупівлю (з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов);

- відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 22 Закону опис методики оцінки за критерієм «ціна» не містить інформацію про врахування ПДВ.


Інформація з виступу Ірини Антонової (керівника редакційної колегії журналу «Радник в сфері державних закупівель») на бізнес-сніданку Прозорро. Весь бізнес-сніданок Ви можете переглянути за посиланням: Бізнес-сніданок: захист від недобросовісних Постачальників

замовник, договір, ЕЦП, КЕП, моніторинг,

Коментарі

Марина 2021-07-28 15:41:17
Якщо тендерна пропозиція підписується КЕП, навіщо ставити "мокру" печатку на кожній сторінці? Коли вже настане діджиталізація?
Олена 2020-08-05 13:51:10
Чи є порушенням підписання тендерної пропозиції електронноє печаткою а не електронним підписом?
Любов
Хто має право накладати кеп/ецп на пропозицію учасника?
Оксана 2020-07-06 15:35:22
Любов, ЕЦП накладає керівник або уповноважена на це особа. Вимагайте документи, які підтверджують повноваження.