10.04.2020 ДП "Прозорро"

Моніторинг та його інструменти

Що таке "моніторинг публічних закупівель" та які інструменти для цього існують

Що ми уявляємо, коли чуємо фразу “моніторинг публічних закупівель”? Напевно, перед очима постають ряди таблиць, документів, написаних юридичною мовою, журналістські розслідування, #зрада, #перемога тощо.

Насправді ж, кожного з нас цікавлять абсолютно прості речі: чим харчується мій син/дочка у дитячому садочку, чи матиме лікарня ліки, які я потребуватиму у разі, якщо захворію, чому дорога біля мого під’їзду схожа на мінне поле?

Хто забезпечує всі ці потреби? Звичайно, наша держава шляхом закупівель. Загалом, країна витрачає на закупівлі більш ніж 300 млрд. грн. на рік. Для порівняння, всі витрати державного бюджету 2017 складають близько 790 млрд. грн. 

300 млрд  - це 690 тон 500-гривневих банкнот (1 такий мільйон важить 2.3 кг.), або 630 метрів кубічних, які помістяться у 7 єврофур або 35 “газелей”. А якщо розкласти банкноти по одній - вийде поле у 693 гектари, що менше Києва всього у 133 рази!

Результат того, що закупила Держава, ми, як кінцеві споживачі, бачимо щодня. Можливо, нам не так принципово, за якою ціною закупили автомобілі для поліції (оскільки на нас особисто це не впливає), але будь-кому буде цікаво дізнатись, хто побудував гойдалку, яка зламалась в той час, коли дитина гралась поруч. І що я можу зробити, щоб подібна ситуація не трапилась на сусідньому дитячому майданчику?

Якщо раніше знайти відповіді на питання хто замовив та змонтував гойдалку було НАД скадно узв’язку з тим, що дані про закупівлі були заховані під 10 шарами паперу, то зараз для того, щоб отримати всі дані необхідно простомати доступ до Інтернету.

На даний час існує багато безкоштовних онлайн - інструментів для аналізу закупівель:

1. Для “початківців”:

  • публічний модуль аналітики закупівель bi.prozorro.org (гарненький, кольоровий, інтерактивний);
  • моніторинговий портал dozorro.org, який створений як місце об’єднання всіх небайдужих до контролю закупівель (рожеві наручники - так і хочеться когось покарати чи все-таки це бінокль, щоб слідкувати… ні, наручники більше підходять).

2. Для тих, хто хоче більш детально вивчити питання:

  • професійний з обмеженим доступом bipro.prozorro.org (таблиці, таблиці й ще раз таблиці за допомогою яких можна опрацювати великий масив даних);
  • електронні сервіси контролю витрат Казначейства ( сервіс 007 завжди готовий врятувати ваші податки від неефективного витрачання).

Це не виключний перелік інструментів моніторингу публічних закупівель, існує багато інших ініціатив та практик, як громадських організацій так і окремих громадян (acm-ua.org, youcontrol.com.ua, prozorrobot, opendatabot,z.texty.org.ua і так далі - ви точно знайдете собі щось до смаку).

В даній статті ми познайомимо Вас з інструментами, які розроблялися та підтримуються командою Transparency International Україна.

Модуль аналітики BI

Перший та, мабуть, найбільш відомий на даний момент інструмент аналітики - модуль аналітики BI.

Business Intelligence (скорочено BI) — процес перетворення даних в інформацію, тобто у нові знання, які можуть бути використані для збільшення ефективності та конкурентноздатності.

Ще на початку реформи, модулі аналітики bi.prozorro.org та bipro.prozorro.org були створені за підтримки RBC Group і ЄБРР та адмініструються Transparency InternationalУкраїна згідно регламенту. Також, компанією Qlik було надано 300 ліцензій-доступів до модуля аналітики для некомерційного використання.

Як потрапити на сайт?

  1. Пройти за прямим посиланням bi.prozorro.org
  2. Зайти на сайт prozorro.gov.ua → Моніторинг → Перейти до модуля аналитики

Як виглядає?*

Модуль аналітики

*дані на картинці станом на 30.05.2017

Для чого потрібен?

BI надає всім охочим необмежений доступ до абсолютно всіх даних системи закупівель ProZorro. Він інтерактивний, спробуйте поклацати на таблички та покрутити діаграми - це затягує і дає можливість зануритися у такі глибини закупівель, де ще не бував ніхто (принаймні, так думають окремі замовники) - насправді тепер кожну закупівлю видно як на долоні). Модуль дозволяє виконувати аналіз в будь-яких розрізах, шукати та відфільтровувати, досліджувати історію постачальника, замовника, подивитись які групи товарів купувались, які були скарги, від кого, нащо та чому та безліч інших розрізів, які обмежені лише вашою уявою.

Крім того, всередині є й презентація з оглядом фукнціональності та описом кожної вкладки, яку можна знайти тут:

Як користуватися модулем аналітики

Чим може бути цікавий?

Якщо повернемось до історії з гойдалкою, то завдяки BI ми бачимо хто замовив гойдалку, яка фірма її встановила та скільки це коштувало нам з вами. До того ж, можемо копнути глибше та подивись загалом що купувало дане підприємство-замовник, у кого купувало та на яких умовах. Цілком ймовірно, що не лише ми могли стати потенційними жертвами подібних дитячих атракціонів.

Хто може користуватися?

Будь-яка людина, яка має доступ в Інтернет.

Професійний з обмеженим доступом bipro.prozorro.org

Більш розширена та складніша версія аналітики, однак, з обмеженою кількістю аккаунтів доступу. Якщо вас не лякають зведені таблиці на тисячі рядків та десятки колонок, індикатори ризику, такі слова як асоціативний пошук в оперативній пам’яті з вбудованими засобами ETL, програмування власних вибірок й ви переглянули відео на цьому каналі й впевнені, що інструмент вам таки потрібен, а публічної версії не вистачає - заповніть заявку за цією довжелезною формою та спробуйте свої сили в професійній аналітиці.

Як потрапити на сайт?

Пройти за прямим посиланням bipro.prozorro.org

Як виглядає?

Професійний модуль аналітики

Для чого потрібен?

Додаток дозволяє виконувати аналіз закупівель 360° у всіх наявних розрізах: товари та всі наявні угруповання (групи, класи тощо), тендери (відкриті, завершені, невдалі), лоти, організатори, постачальники, за будь-який обраний період побудь-якій комбінації відборів (товарів, тендерів, постачальників і т.п.). Тут можна займатись аналізом договорів закупівель, та зберігати заклади відборів, чого немає у публічному модулі. Коли потрібно займатись комплексним аналізом, краще та зручніше це дозволяє саме цей модуль.

Чим може бути цікавий?

Саме звідси можна вивантажити дані у форматі Excel. Також, даний модуль дозволяє проводити ретельніший аналіз з ще більшої кількості розрізів, будувати свої об’єкти чи графіки окрім наявних, адже об’єкти публічної версії зафіксовани. Тут більш зручно аналізувати зв’язки між конкурентами, частки участі певного постачальника з замовниками, ризик індикатори, контракти та переможців, аналізувати ходи аукціонів на системному рівні. А розмаїття можливостей для самостійного підходу до аналізу обмежене лише Вашою уявою.

Хто може користуватися?

Представники NGO, журналісти-розслідувачі, представники великих замовників (наприклад, КМДА з 1500 підпорядкованими організаціям, Дніпропетровська ОДА, Мінінфарструктури, Нафтогаз) та контролюючі органи (НАБУ, ДАСУ, ДЗЕ, АМКУ - бійтеся, корупціонери!) вже є активними юзерами.


Моніторинговий портал dozorro.org

http://dozorro.org– платформа, де кожен учасник системи (постачальник, замовник, контролюючий орган, громадянин) може дати зворотній зв’язок державному замовнику чи постачальнику, обговорити та оцінити умови конкретної закупівлі, проаналізувати закупівлі окремого державного органу чи установи, підготувати та подати офіційне звернення до контролюючих органів та багато іншого.

Як потрапити на сайт?

  1. Пройти за прямим посиланням dozorro.org
  2. Зайти на сайт   prozorro.gov.ua → Тендери → Картка тендера
  3. Зайти на сайт   prozorro.gov.ua → Моніторинг  → Перейти до модуля аналитики→ вкладка “Тендери”, в таблиці біля кожного тендеру є посилання в полі “Відгук”.

Як виглядає?

Моніторинговий портал Дозорро

Для чого потрібен?

Оскільки подавати скарги на закупівлю через систему можуть лише постачальники, залишається багато важливої інформації, якою не можуть поділитись інші сторони, наприклад, експерти, які розбираються у важких, комплексних проектах або знаються, які неочевидні вимоги до предмету закупівлі є дискримінаційними; або громадянин, в під’їзді якого проводився капітальний ремонт, хоче проінформувати про його неналежну якість; або конкурент бажає заявити, що є змова чи очікувана вартість вкрай неадекватна; або ж замовник жаліється на невідповідального постачальника, щоб інші не натикались на ті ж граблі.

Чим може бути цікавий?

На порталі є інформація щодо методологій моніторингу та досвіду закордоном й в Україні, процесу оскарження, типових порушень, алгоритми дій, зразки листів-запитів, новини та останні розслідування та дослідження, активні громадські організації у сфері закупівель.

Звичайно, це далеко не весь набір можливостей, які є, тож заходьте, дивіться й контролюйте та впливайте!

Хто може користуватися?

Будь-яка людина, яка має доступ в Інтернет.

bi, моніторинг, дозорро,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.