12.07.2023 ДП "Прозорро"

Кабмін зобов’язав закуповувати окремі медичні вироби та ліки через Prozorro Market

Уряд ухвалив  постанову №686 – закупівлі окремих медичних виробів та ліків від 50 тис. грн здійснюватимуться за процедурою запиту ціни пропозиції. Повний перелік виробів та ліків, які обов’язково закуповувати через Prozorro Market, знаходиться за  посиланням. Замовники зможуть закуповувати критично необхідні медичні товари в умовах воєнного стану швидше.

“Аналіз показує, що закупівля медичних виробів та лікарських засобів  у Prozorro Market результативніша, аніж в разі застосування процедури відкритих торгів. Як з точки зору конкуренції, так і строків здійснення закупівлі. Крім того, всі постачальники в електронному каталозі проходять кваліфікацію на постачання товарів. Тобто ми ще і говоримо про переваги щодо якості отриманих товарів”, – коментує зміни заступник Міністра економіки Надія Бігун.

Середня тривалість закупівлі медичних виробів та лікарських засобів за процедурою запиту ціни пропозиції з початку року склала 11 днів проти 21 дня за застосування процедури відкритих торгів з особливостями. 

У цей же період у медичних закупівлях через запит ціни пропозиції замовники отримували в середньому на 3 більше цінових пропозицій на торгах. Усіх постачальників у торгах попередньо кваліфікували ДП “Медичні закупівлі України” – адміністратор медичних категорій Prozorro Market.

Водночас Кабмін дозволив здійснювати закупівлю визначених товарів, застосовуючи процедуру відкритих торгів, якщо закупівля у Prozorro Market не відбудеться. Або замовник зможе оголосити повторну закупівлю через запит ціни пропозиції. В разі оголошення відкритих торгів замовник не зможе встановлювати очікувану вартість вище, ніж у запиті ціни пропозиції.

“Prozorro Market працює вже декілька років, але розкритися як інструмент швидких та зручних закупівель зміг нещодавно. Ми вітаємо конструктивні законодавчі вдосконалення процедури запиту ціни пропозиції та його глибшої інтеграції у процеси здійснення публічних закупівель. Особливо якщо ці кроки прискорюють закупівлю критично необхідних товарів у війну, як от ліків”,  – зазначає Директор ДП “Прозорро” Микола Ткаченко. 

Раніше Кабмін ухвалив низку важливих змін у роботі Prozorro Market, зокрема зробив запит ціни пропозиції єдиною процедурою здійснення закупівель в електронному каталозі.

Більш детально про це, тут.

Прозорро Маркет, зміни до закону, електронний каталог, e-каталог,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.