06.07.2023 ДП "Прозорро"

Уряд удосконалив роботу електронного каталогу Prozorro Market

Від 4 липня, Кабінет міністрів України прийняв Постанову №677, що вносить цілу низку важливих змін у специфіку роботи Prozorro Market. 

Ключова з них — відтепер єдиним інструментом для проведення закупівель у Prozorro Market стане запит пропозицій.

Нагадаємо, що раніше до 100 тис. грн можна було проводити прямі замовлення в електронному каталозі — обираючи товар на вітрині, як в інтернет-магазині. Утім, дослідження та опитування користувачів показали, що саме запит дозволяє замовникам отримувати завжди актуальні пропозиції від бізнесу та більш вигідні ціни. 

Тож відтепер замовники, які вирішили купити необхідний товар у Prozorro Market, незалежно від суми закупівлі, мають оголосити запит та вказати у ньому всі деталі замовлення. І тоді постачальники зможуть надати актуальну ціну під конкретні умови замовника.

Інструмент запиту пропозицій у Prozorro Market дозволяє замовникам швидко закривати свої потреби без підготовки тендерної документації — у середньому закупівля триває до 10 днів. Крім того, це можливість отримати вигідні ціни завдяки конкуренції між кваліфікованими у Prozorro Market постачальниками — адже отримає замовлення той, хто запропонує найкращу ціну. І ми переконані, що саме запит пропозицій у Prozorro Market стане основним інструментом для закупівель типових товарів у державі”, — прокоментувала заступниця міністра економіки Надія Бігун. 

Окрім того, постанова запроваджує ще низку нововведень у роботі електронного каталогу, які враховують досвід та побажання як замовників, так і постачальників:

  • У замовленнях до 500 тис. грн замовники зможуть більш чітко вказати, який саме товар їм потрібен: обирати з переліку потрібні йому характеристики товару, а також вказувати конкретні торговельні марки виробників продукції, які він бажає отримати;
  • Для уникнення конфліктних ситуацій між замовником та постачальником вводиться вимога надавати обов’язковий проєкт договору у запиті пропозицій.
  • Замовнику надається право відхилити пропозицію переможця, якщо він відмовляється підписувати договір, та перейти до розгляду наступної;

“З початку 2023 року замовники провели в Prozorro Market запитів на 2,7 млрд грн. В умовах повномасштабної війни актуальність таких швидких та результативних інструментів для проведення закупівель тільки зростає. І ми очікуємо, що все більше закупівель типових товарів — від канцелярії до електроенергії, від медикаментів до шкільних автобусів — будуть переходити в Prozorro Market. Адже всі нововведення, які прийняв уряд, максимально враховують побажання від ринку”, — зауважив директор ДП “Прозорро” Микола Ткаченко.

Нагадаємо, що адміністраторами Prozorro Market є три централізовані закупівельні організації. ДУ “Професійні закупівлі” наповнюють каталог товарами широкого вжитку, Медичні закупівлі України — ліками та медвиробами, ДП “Українські спеціальні системи” — комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням.

На сьогодні асортимент Prozorro Market налічує близько 90 тисяч товарів від 3 тисяч кваліфікованих постачальників.

запит ціни пропозицій, prozorro market,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.