25.02.2021 Ольга Нос

Купити у каталозі замість спрощеної: 2 способи закупівель на Prozorro Market

Актуальна інформація про закупівлі на Prozorro Market

З початку лютого в електронних каталогах з’явилась можливість купувати товари через запит ціни пропозицій. За 5 робочих днів з початку роботи запиту ціни, замовники оголосили понад 200 закупівель такого виду. З них половина – закупівля товарів на суми менш, ніж 50 тис. грн. Дійсно, часто замовникам потрібно купити велику кількість різних найменувань товарів в межах 1 коду CPV і робити велику кількість запитів для закупівлі товарів в межах 1 коду може бути не дуже зручно. Та чи потрібно це робити? Як виявляється, ні!

Сумлінний замовник на цьому місці здивується і запитає: «Як це не треба?!». Давайте розбиратись.

Законом України «Про публічні закупівлі» (надалі - Закон) передбачено, що для придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, що встановлена в пунктах 1 і 2 частини 1 статті 3 цього Закону, замовники мають використовувати спрощену закупівлю.  Проведення такої закупівлі вимагає від замовника складання оголошення про закупівлю, розгляду пропозицій тощо.

Пунктом 7 частини  7 статті 3 Закону зазначено, що придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини 1 цієї статті, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, у разі, якщо закупівля товарів здійснюється з використанням електронного каталогу.

Отже, Закон не визначає, в який спосіб здійснюється закупівля у каталозі: з запитом ціни пропозицій чи без нього.

Водночас у частині 15 статті 11 Закону зазначено наступне: структура, порядок формування та використання електронних каталогів визначається Кабінетом Міністрів України.

Порядок використання електронного каталогу затверджений Постановою Кабінету міністрів України № 822 від 14 вересня 2020 р (надалі - Порядок).

У тексті Порядку щодо вартості закупівель, які здійснюються з запитом ціни і прямою закупівлею через каталог, зазначено наступне:

  •  П. 53 Постанови визначає, що у разі здійснення закупівель товарів, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, замовник здійснює відбір постачальника шляхом формування замовлення в електронному каталозі з дотриманням принципів здійснення закупівель, визначених статтею 5 Закону.

  •  П. 56 Постанови визначає, що у разі здійснення закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тис. гривень та є меншою, ніж 200 тис. гривень, для замовників, визначених пунктами 1—3 частини першої статті 2 Закону, та меншою, ніж 1 млн гривень для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників.

Що це означає на практиці? Замовник для закупівлі товарів вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини 1 статті 3 Закону, може використовувати каталог для закупівлі товарів. Тут, безперечно, йдеться про суму за кодом ДК. Але, якщо в межах коду сума якогось товару менша, ніж 50 тис. грн, його можна придбати в електронному каталозі без запиту ціни пропозицій прямою угодою.

Розберемо на прикладах:

У замовника по коду є потреба у закупівлі товарів на 190 тисяч за кодом ДК 021:2015:03220000-9 (Овочі, фрукти та горіхи). Відповідно до Закону, він може придбати ці товари в електронному каталозі. Наприклад, перелік товарів, який потрібно придбати замовнику в рамках цього коду, такий:

  • Морква - 2 тис. грн
  • Яблука - 130 тис. грн
  • Цибуля - 10 тис. грн
  • Помідори - 8 тис. грн
  • Капуста  - 10 тис. грн
  • Огірки - 30 тис. грн

У цій закупівлі тільки яблука на суму 130 тисяч гривень замовник має купувати через запит ціни пропозицій. Всі інші товари можна придбати через каталог прямою закупівлею, як у звичайному інтернет-магазині.

Ба більше! На багатьох майданчиках є можливість обрати товари в одного постачальника (без запиту ціни пропозицій). У такому випадку можна укласти 1 угоду на всі товари, які замовник придбав у одного постачальника без запиту ціни пропозицій.

В результаті закупівель через каталог замовник може мати 2 угоди: одна  за результатом запиту ціни пропозицій і друга — за результатом прямих закупівель через каталог, якщо всі товари за прямою закупівлею у каталозі придбані в одного постачальника.

Розглянемо тепер ситуацію, коли замовник зміг придбати все за списком у каталозі, крім моркви. Як діяти у такому випадку?

У разі, якщо замовник лише частину товарів по одному коду ДК на суму до 50 тис. грн придбав через каталог, інші товари за цим кодом він може придбати через спрощену закупівлю. 

Як купити товар на Prozorro Market прямою закупівлею.

Як купити товар через запит ціни пропозицій.

Запитання щодо Prozorro Market можете ставити у коментарях та на форумі з публічних закупівель.

Прозорро Маркет, спрощені закупівлі, запит ціни пропозицій,

Коментарі

Андрій 2021-04-07 15:00:38
Не розумію логіки від слова "зовсім". Можна укласти договір на 60 тис.грн без запиту, в межах одного коду, а як це пояснити ревізорам? Чому не можна докупити моркву за 2 тис.грн в маркеті?
Ольга 2021-03-31 10:01:16
Прошу або видалити або виправити інфографіку, бо у тексті та в законі написано по одному коду ДК до 50 тис через Прозорро Маркет, а у інфографіці сума 60 тис грн
ОЛЬГА 2021-03-02 11:02:24
"У цій закупівлі тільки яблука на суму 130 тисяч гривень замовник має купувати через запит ціни пропозицій. Всі інші товари можна придбати через каталог прямою закупівлею, як у звичайному інтернет-магазині" Залишається 60тис. Як можно придбати ці товари прямою закупівлею, якщо по закону тілько до 50тис?
Андрій 2021-04-07 15:09:55
ОЛЬГА, по Вашій логіці, а як можна купити на 130 тис.грн (хай і по так званому "запиту"), якщо Закон дозволяє до 50 тис? Просто е-каталог чи маркет є законним замінником спрощеної закупівлі.