07.05.2021 Ольга Нос

Основні помилки замовників при роботі з е-каталогом Prozorro Market

інформація щодо помилок при роботі з е-каталогом

Зібрали для вас поширені помилки, які трапляються при застосуванні інструменту для закупівель Prozorro Market. Ознайомтесь із ними, а також пишіть про ваші кейси.

Що робити, якщо двічі не відбувся запит ціни пропозиції

Інколи замовники відміняють 2 запити ціни пропозицій і потім укладають пряму угоду з постачальником або застосовують переговорну процедуру. Коли замовники так роблять, вони посилаються на п. 1 ч.7 ст. 3 Закону України “Про публічні закупівлі (надалі - Закон): “Придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої цієї статті, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, у разі якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників. При цьому предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю”.

Проте, запит ціни пропозицій не є спрощеною закупівлею, адже відповідно до п.7 ч.7 ст.3, закупівля через е-каталог вже є виключенням, при якому замовник може не проводити спрощену закупівлю: “Придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої цієї статті, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, у разі якщо закупівля товарів здійснюється з використанням електронного каталогу”.

Що ж робити замовнику, якщо запит ціни пропозицій не відбувся двічі? У такому випадку замовник має оголосити спрощену закупівлю.

Графік поставок при закупівлі через запит ціни пропозиції

Часто при запиті ціни пропозицій замовники не зазначають графік поставок (наприклад, коли потрібні регулярні поставки 2-3 рази на тиждень протягом тривалого часу) або не зазначають, що точок доставки буде кілька, а не одна.

Для формування ціни пропозиції постачальним має знати, які буде мати витрати на логістику. У разі, якщо він не має такої інформації, він розраховує ціну пропозиції з розрахунку 1 поставка в 1 точку та погоджується укласти договір. Коли він дізнається про те, що насправді точок доставки та дат доставки не одна, а кілька, він відмовляється укладати угоду на таких умовах і замовнику не залишається іншого виходу крім як скасовувати закупівлю. 

Тому, для заощадження часу, радимо зазначати максимально повну інформацію про умови доставки та оплати при запиті ціни пропозицій. Адже при оголошенні закупівлі запиту ціни пропозиції у вас є поле, де ви можете зазначити всі умови.

Замовник має звертати увагу на регіон доставки, який Постачальник вказав в пропозиції в Prozorro Market

При розміщенні товарів в е-каталозі Prozorro Market, постачальники зазначають регіон доставки. При закупівлі товарів замовники мають враховувати зазначений постачальником регіон доставки. Якщо замовник з Запоріжжя обирає 100 кг моркви у постачальника, який зазначив, що постачає товар в межах Черкаської області, не дивно, що постачальник від замовлення відмовиться. Тому, для заощадження часу замовника варто зважати на регіон доставки товару.

Звертайте увагу на вимогу в електронному каталозі щодо мінімальної партії товару

При розміщенні товарів в е-каталозі Prozorro Market, постачальники зазначають мінімальну партію товару. Якщо замовник хоче придбати картоплі на 500 грн у постачальника, який зазначив мінімальну партію товару 1000 грн, ймовірно, постачальник відмовиться від такого замовлення. Принаймні, він не буде доставляти його безкоштовно, адже вартість товару та його доставки він розраховував на мінімальну партію в 1000 грн.

Чи можна в запиті ціни пропозицій відхилити пропозицію Постачальника?

Коли в запиті ціни пропозиції статус закупівлі "Пропозиції розглянуто", то у Замовника є кнопка "Скасувати рішення". Проте майте на увазі, що після дискваліфікації переможця, процедура переходить автоматично в статус "Торги не відбулися".

Замовник може поскаржитись на Постачальника, якщо той недобросовісно виконав свої зобов'язання

Також для будь-яких закупівель через Prozorro Market помилкою замовника є не скаржитись на постачальника, якщо той порушив умови роботи в е-каталозі. Адже відповідно до  Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ №822 від 14.09.2021р, у разі порушень адміністратор каталогу може тимчасово обмежити доступ постачальника до електронного каталогу: 

“У разі порушення постачальником строків оформлення замовлення та/або відмови постачальника від підписання договору про закупівлю на умовах, що зазначені в його пропозиції, замовник може подати звернення з інформацією про такі порушення через електронну систему закупівель до адміністратора. Адміністратор розглядає звернення з інформацією про порушення протягом 10 робочих днів з дня отримання такого звернення.

Усі звернення оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу. Адміністратор під час розгляду звернення має право запитувати інформацію та документи, що підтверджують або спростовують наявність порушення, у замовника та постачальника. За результатом розгляду звернення адміністратор приймає рішення щодо наявності чи відсутності порушення з боку постачальника. Адміністратор повідомляє замовнику та постачальнику про результати розгляду звернення через електронну систему закупівель.

У разі наявності у постачальника трьох випадків порушень протягом одного календарного місяця або п’яти випадків порушень протягом трьох календарних місяців пропозиції такого постачальника автоматично не відображаються електронною системою закупівель в електронному каталозі протягом 90 календарних днів з дня прийняття рішення адміністратором та оприлюднення його на веб-порталі Уповноваженого органу”

Скаргу на постачальника можна залишити за посиланням

е-каталог, запит ціни пропозицій,

Коментарі

Наталя 2021-05-25 11:21:52
Доброго дня. Прошу Вас опублікувати покрокову інструкцію з користування прозоро маркетом, у випадку коли вартість закупівлі перевищує 50 тис.грн. Згідно інструкції нашого майданчика спочатку необхідно створити оголошення обравши "Запит ціни пропозицій" , потім обрати профіль за кодом ДК .Список великий, як з указанням міст, районів і областей так і без них. Який обирати не зовсім зрозуміло. Відсутня одиниця виміру кількості товару. Якщо наприклад в профілі вказуються талони на бензин, то кількість чого прописувати, талонів чи літрів пального . За яким принципом обирати профіль?
Микола 2021-05-21 08:52:15
Добрий день. Якщо ми закуповували через запит ціни пропозиції. І постачальник запропонував нам товар якого нема в каталозі а надав еквівалент?