02.08.2022 Ольга Нос

Як купити товари в електронному каталозі Prozorro Market — у запитаннях та відповідях

На які суми можна купувати товари на Prozorro Market?

Закупівлі товарів через електронний каталог регулюються Законом України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон), постановою Уряду від 28. 02.2022 № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (Далі — Постанова 169) та постановою КМУ № 822 від 14.09.2020 «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу» (далі — Порядок). 

Постанова 169 і Закон визначають ситуації, у яких замовник може використовувати каталог. 

Відповідно до Постанови 169, сума закупівель через електронний каталог не обмежена: “Замовники (крім тих, що визначені в абзацах першому та другому цього підпункту) здійснюють публічні закупівлі, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, із використанням електронного каталогу та/або порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом”. 

Варто зазначити, що закупівля на Prozorro Market на надпорогові суми відповідно до Постанови 169 є законною за умови, що такі закупівлі будуть здійснюватися з метою виконання заходів правового режиму воєнного часу. Як бачимо, в Постанові нема обмежень щодо суб'єктів, на яких вона розповсюджується

Якщо у регіоні спокійно, регіон знаходиться у тилу і замовник здійснює свої регулярні планові закупівлі, то при закупівлях через каталог потрібно дотримуватись Закону, яким визначено, що замовники можуть використовувати каталог для закупівель товарів замість проведення спрощеної закупівлі. 

Порядок визначає структуру каталогу, правила відбору постачальників, та правила використання електронного каталогу Prozorro Market.

Які види закупівель є  на Prozorro Market?

Наразі Порядок передбачає два види закупівель через електронний каталог Prozorro Market:

  • пряма закупівля через каталог, яка здійснюється шляхом відбору постачальника з каталогу;
  • запит ціни пропозицій постачальників.

Наразі майже 50 % закупівель (в очікуваній вартості) в електронному каталозі замовники здійснюють через запит ціни пропозицій.

Алгоритм прямих закупівель через каталог:

Алгоритм запиту ціни пропозицій:

Які умови постачання діють на Prozorrp Market?

Якщо замовник планує купувати товари прямою закупівлею через електронний каталог, то обов’язково потрібно врахувати, що постачальники, як правило, встановлюють ціну у каталозі з урахуванням однієї доставки за однією адресою. При замовленні потрібно зважати на регіон доставки та мінімальну партію товару.

При здійсненні запиту ціни пропозицій замовник самостійно встановлює умови поставки та обов’язково має зазначити повний перелік таких умов у відповідному полі.

Скільки часу триває закупівля на Prozorro Market?

У середньому від оголошення до завершення, закупівлі через запит ціни пропозицій тривають 8 календарних днів, прямі закупівлі — 4 календарні дні.

Чи можна на Prozorro Market купити кілька товарів за одним договором про закупівлю?

І на прямих закупівлях і при запиті ціни пропозицій Замовник може укласти договір про закупівлю з переможцем відбору, якого було відібрано в межах четвертої цифри Єдиного закупівельного словника за результатами замовлення / запиту ціни пропозицій.

При запиті ціни пропозицій все просто: замовник формує запит ціни пропозицій на кілька товарів в межах одного коду і укладає угоду з переможцем такої закупівлі.

Щодо реалізації на прямих закупівлях, то на багатьох майданчиках є можливість вибрати товари в одного постачальника. У такому випадку можна укласти один договір про закупівлю на всі товари, які замовник придбав у одного постачальника без запиту ціни пропозицій.

prozorro market,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.